- Å få dette oppdraget har vært utrolig stas. Det er en kjempeanerkjennelse, sier designer og partner Christian Schnitler, som har vært med på å designe de nye sedlene sammen med Are Kleivan fra Metric Design og illustratør Terje Tønnessen.

I dag slippes 100- og 200-kronesedlene med motiv av henholdsvis Gokstadskipet og torsk på forsiden.

Arbeidet med de nye sedlene ble igangsatt av Norges Bank allerede høsten 2012, nesten 20 år etter at dagens 200-kroneseddel så dagens lys. Metric Design var en av åtte finalister i designkonkurransen som ble avholdt våren 2014, der briefen fra Norges Bank var å utarbeide nye sedler med motiver fra havet.

I oktober samme år ble det klart at deres forslag «The Living Space», som de har utviklet i samarbeid med Terje Tønnessen, var valgt ut av Norges Bank til å pryde forsiden av de nye sedlene. Snøhettas pikselmotiver fra «Beauty of Boundaries» danner grunnlaget for baksiden.

Deretter tok Norges Banks egne designere over, og sedlene som kommer i sirkulasjon i dag avviker derfor noe fra forslaget som Metric Design leverte for nesten tre år siden.

- Norges Bank har brukt våre forslag til å utvikle ordentlig penger. De har helt egne programmer og verktøy som de bruker for å få på plass alle sikkerhetselementer, men det har vært gøy å se at de har forholdt seg veldig nært til våre forslag. Vi kjenner oss godt igjen i det som kommer i minibanken, sier Schnitler.

Et element som imidlertid har forsvunnet i prosessen fra tegnebrett til minibank er de maritime flaggene som skulle stave N-O-R-G-E når man satte sedlene sammen.

- Det var lagt inn som et forslag til et sikkerhetselement, men disse sedlene er høyteknologiske produkter, så de har i prosessen funnet andre sikkerhetselementer som er gode nok for dagens marked.

Saken fortsetter etter bildet.

Torskesedler: Enkelte utenlandske journalister har stusset over at denne fisken har fått plass på 200-kronesedlene, men bortsett fra det har reaksjonene vært overraskende positive. Foto: Norges Bank.

Valgte bort oljerigg
Den nye seddelserien er den åttende i rekken og den første uten portretter av noe slag.

- Har dere vært forberedt på bråk når man skal bytte ut noen av våre største profiler med torsk og fyrtårn?

- Ja, vi har egentlig det. Det pleier alltid å være mye kritikk med prosjekter som har såpass høy allmenninteresse. Det som var mest overraskende da dette ble sluppet var at det kom nesten utelukkende positive tilbakemeldinger. Det har vært noe internasjonal presse som har lurt på hva denne stygge fisken gjør på seddelen, bare fordi de ikke kjenner til verdien og det folkekjære som ligger i fisken.

- I Norge har responsen utelukkende vært positiv. Det virker som at folk setter pris på motivene vi har valgt. Det var hovedjobben vår, å finne sterke nok motiver som kan fungere like godt som et portrett, legger Schnitler til.

- Hvilke motiver valgte dere bort?

- Det som hang lengst med var en oljerigg på 500-lappen, som skullet a utgangspunkt i havets liv og velferd. Etter at vi hadde gjort en del research og snakket med fagfolk, så fant vi ut at oljen ikke har gitt oss velferd, men at det kanskje er oljen som har betalt for velstanden. Derfor valgte vi redningsskuta, som sørger for at man kan bo over hele landet, også på avstedsliggende steder.

Oljeriggen er likevel til stede på 500-lappen, i Snøhettas design på baksiden, men du må myse for å se den. Den nye 500-lappen kommer på markedet i fjerde kvartal 2018.

Saken fortsetter etter bildet.

Nye lapper: Slik ser 100-kroneseddelen ut med motiv av Gokstadskipet på forsiden og et lasteskip på baksiden. Foto: Norges Bank.

Færre kontanter i omløp
Det er over 20 år siden forrige seddelserie så dagens lys og de nye sedlene lanseres i et marked som er blitt langt mindre avhengig av kontanter.

- Hva tenker dere om det?

- Det er kanskje litt kjedelig at de ikke blir så allment i bruk, og at det ikke skifter fysiske hender like ofte som før, men helt oppriktig er vi ikke så opptatt av det, for kontantene er fortsatt grunnlaget til den norske økonomien og det er fortsatt mye sedler i omløp. De er bare mer i maskiner og andre apparater som holder økonomien i gang. Kanskje folk setter mer pris på sedlene, i og med at de ser dem sjeldnere.

- Kommer dere til å bruke mer kontanter fremover?

- Ja, vi gjør nok det. Vi kommer nok til å ha kontanter lettere tilgjengelig de neste årene, humrer Schnitler.

- Prestisjeprosjekt
Han vil ikke uttale seg om den økonomiske verdien av designjobben for Norges Bank, men legger ikke skjul på at ringvirkningene kan bli minst like store.

- Markedsføringsmessig har det en høy verdi, det er klart. Det er et prestisjeprosjekt og et godt samtaleemne.

Byrået hadde en omsetning på 6,7 millioner kroner, opp fra 5,8 millioner kroner i 2015. Resultat før skatt ble på 1,9 millioner kroner, opp fra 1,3 millioner året før.

- Vi har hatt en jevn stigning siden vi startet. Vi har høy pågang av kunder og prosjekter, og det er en av grunnene til at vi ble to flere i år.

Metric Design teller nå syv ansatte.