Årlig arrangeres European Design Awards i en europeisk by. I 2017 er det den portugisiske byen Porto som er valgt som vertskap, mens det ennå ikke er bestemt hvor EDA i 2018 vil arrangeres.

Nylig var daglig leder Demetrios Fakinos European Design Awards (EDA) i Oslo for å sjekke ut byens fasiliteter som en eventuell vertskapsby.  Til daglig driver Fakinos designbyrået DesignAthens. Til Kampanje avslører Fakinos to av de andre byene Oslo kjemper mot.

- Reykjavik og Torino er også med kampen i tillegg til Oslo. Den fjerde byen skal velges innen utgangen av denne måneden. For å bestemme oss for en by, må vi evaluere kandidater i forhold til kriterier som destinasjonens popularitet, hvor aktiv den lokale designbransjen er, støtten fra den lokale designbransjen og lokale myndigheter samt en bærekraftig lokal organisasjon, sier Fakinos.

Han forteller at selv om han har et godt inntrykk av Oslo, er det også noen ting som trekker ned.

- Det negative er at det er dyrt og utenfor Euro-sonen. Det blir dermed noe mer uforutsigbart i forhold til utgifter knyttet til valutasvingninger. På den positive siden har vi det lokale designmiljøet. Ikke bare er det av høy kvalitet og blir sett opp til av resten av europeisk designbransje, men det er også vennlig, entusiastisk og veldig støttende, sier Fakinos i en kommentar til Kampanje.

For han er særdeles entusiastisk over møtet med norsk designbransje.

- Hvis det ender med at vi bestemmer oss for Oslo, er det på grunn av det lokale designmiljøets varme.

Også Visit Oslo har engasjert seg i saken og møtt Fakinos da han var i Oslo. Og at lokale organisasjoner som dette er positivt innstilt, er Fakinos glad for.

- Det er viktig, fordi de er mellomleddet mellom oss som organisator og de som kan mange av de tingene vi trenger på hvert sted. Som for eksempel lokaler, catering og slikt. Derfor teller det positivt når de engasjerer seg, sier han.

I Operaen:

Blant mulige steder i Oslo som kan være aktuelle for fag og fest under European Design Awards, er Operaen. Her er daglig leder i EDA avbildet under sitt august-besøk.

- Vi ønsker dette
Blant de norske designmiljøene som Fakinos har møtt i Oslo, er Design Container. Byråleder Linn-Cecilie Linnemann i Design Container er forsiktig optimist på vegne av Oslo.

- Er det en samlet, norsk designbransje som ønsker EDA til Oslo?

- Jeg kan bare snakke for oss, og vi ønsker jo dette. Vi har også tilbudt oss å være samarbeidspartner for EDA om de velger Oslo. Men jeg kjenner mange fra andre byråer som synes det hadde vært positivt for norsk designbransje. De andre stedene som har vært vertsby for festivalen og prisutdelingen har hatt positiv effekt for byen og landet, mener Linnemann.

Hun er ikke i tvil om at det ville vært positivt for Norge og norsk design om EDA kom til Oslo i 2018.

- Det hadde vært et stort løft for norsk designbransje å få Ed Awards til Oslo. Dette setter et unikt fokus på vår bransje og løfter fram Oslo som en viktig aktør innen kreativitet og innovasjon internasjonalt, sier Linnemann.

Under EDA vurderes rundt 1200 innsendte bidrag fra europeiske designbyråer og europeisk designbransje samles til faglig debatt og inspirasjon. Normalt kommer mellom 350 og 500 mennesker til den faglige delen og prisutdeling. Dog med enkelte unntak; I 2010 ble EDA arrangert i Rotterdam og tiltrakk seg 5000 deltakere.

EDA skal bestemme seg for hvilken by som skal være vertskap for European Design Awards 2018 innen utgangen av oktober.

Byråbesøk:

Blant byråene Demetrios Fakinos besøkte under Oslo-oppholdet, var Design Container. Her er han avbildet med byråleder Linn-Cecilie Linnemann.