NRK har lansert en ny NRK Super-app som selv små barn kan bruke uten hjelp. På kort tid har antall brukere nærmest eksplodert. Nå er prosjektet nominert til Design for alle-prisen for 2016, ifølge en pressemelding fra Norsk design- og arkitektursenter. 

Den nye NRK Super-appen er en av kandidatene til Design for alle-prisen, som deles ut på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) 27. april.  Regjeringens nye nettsider, fosterlydsapparatet Moyo fra Laerdal Global Health og tørkepapirholderne Katrin Inclusive Dispenser fra Metsä Tissue er de andre nominerte til prisen.

Utdelingen finner sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

Prisen, som går til en av mottakerne av Merket for god design, er en honnør til virksomheter og designere som bruker inkluderende design til å utvikle løsninger tilpasset alle - uavhengig av alder og funksjonsevne.

- Design for alle-prisen skal gå til produkter og tjenester som kombinerer en tiltalende og nyskapende design med en funksjonalitet som gjør at flest mulig kan bruke produktet eller tjenesten. De nominerte prosjektene - som NRK Super-appen - viser bred forståelse for ulike brukeres behov og at innspill fra brukerne er benyttet i produktutviklingen, sier Tone Alexandra Larsen, fagjuryleder for Design for alle-prisen.

Hun skryter av NRK-appen.

– Dette er en flott app beregnet på et stort aldersspenn. Å lage noe for barn er et godt utgangspunkt for å lage et tilgjengelig produkt, siden barn i forskjellig alder kan ha konsentrasjonsproblemer, svak leseferdighet eller dårlig motorikk. Appen imøtekommer dette med bruk av bilder i stedet for tekst og store trykkflater, og den gir mulighet for personlig tilpasning, sier Larsen.

Den opprinnelige appen for barnekanalen NRK Super var tungvint, upraktisk og i liten grad tilpasset kjernepublikummet: barn. Den nye appen er blitt så selvforklarende at barn i alle aldre raskt forstår hvordan de skal bruke den og navigere seg frem til det de vil se.

- Målet var nettopp å skape en app skreddersydd for utålmodige barnefingre - et magisk sted der de finner innhold selv, som de digger og som de blir smarte av, sier Ensi Mofasser, digital designer i NRK på Marienlyst i Oslo.

NRKs eget designteam har stått for hoveddelen av utviklingen, men enkelte eksterne designere har vært involvert. Lars Kristian Flem, kreativ direktør i Bekk Consulting, er blant disse. Han forteller at det til dels var utfordrende å jobbe med en så bred målgruppe som barn fra to til 12 år.

 - De har svært ulik modenhet når det gjelder stil og tone. Vi visste at spredningen på innholdet traff målgruppen, men vi ville unngå at de eldste barna opplevde designet som "barnslig" og at de yngste opplevde det som vanskelig. Vi løste det ved å fokusere på innholdet gjennom bilder, minimere behovet for menynavigasjon og la alle barna gi designet et personlig uttrykk gjennom farger og illustrasjoner. For å styrke egen merkevare og gi følelsen av en magisk verden har vi også brukt animasjoner, sier Flem.

Den gamle NRK Super-appen var populær med 1,1 millioner ukentlige besøk. De nye appen er blitt NRKs mest populære med hele 2,6 millioner besøk hver uke. Appen er lastet ned 800.000 ganger, og har fire av fem stjerner i App Store og Google Play.

-  Vi tar brukeropplevelse, tilgjengelighet og god design på alvor. Derfor er det en utrolig stor ære å få en anerkjennelse som Merket for god design, sier Heidrun Reisæter, medieutviklingssjef i NRK.