Fredag kveld ble den norske reklamebransjens årlige prisutdeling og festaften arrangert i Sonja Henie-salen på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. Med nærmere 800 mennesker fra en samlet reklamebransje lå alt til rette for en ordentlig festkveld der formålet «er å premiere de beste arbeidene innen kreativ kommersiell kommunikasjon» fra 2015.

Men denne gangen var det ikke noen av de toneangivende reklamebyråene som stakk av med den gjeveste prisen «Grand Prix».

Se alle vinnerne og les mer om prisene fra Gullblyanten på Kampanje Premium (Krever innlogging)

Fredag kveld var det designbyrået Neue Design Studio som stakk av med «Grand Prix»-prisen og første gang i nyere tid sørget et designbyrå for at hele den norske reklameeliten fikk passet sitt påskrevet på «Gullblyanten».

- Hvordan er det å vinne den gjeveste prisen over samtlige reklamebyråer på deres egen hjemmebane?

- Det er ubeskrivelig. Jeg har ikke ord, sier seniordesigner og partner i Neue Studio Design, Benjamin Stenmarck, til Kampanje rett etter prisutdelingen.

Designbyrået fikk prisen for jobben «Det norske landskap» for Politidirektoratet og Kripos der oppgaven var å designe norske pass, ID-kort og reisedokumenter. Vinnerjobben til Neue Design Studio tar utgangspunkt i den norske geografien med sine store variasjoner.

- Den norske naturen har solgt seg selv i mange  år, og vi har vist frem denne fantastiske naturen som Norge har og det på en litt annen måte, sier han.

Internasjonalt gjennombrudd
Neue Design er et lite byrå med kun ti ansatte og som ble etablert i 2008. Siden den gang har omsetningen krabbet sakte opp fra én million kroner til en byråinntekt på 6,4 millioner kroner.

- Vi merker at oppmerksomheten har gitt oss flere søkere også er det heldigvis noen flere kunder som har hørt om oss, sier han.

Pass-designet har tidligere vunnet Red Dot Design Award 2015, en av de mest prestisjefylte designkonkurransene i verden.

- Opplever du at norsk og nordisk design i vinden for tiden?

- Man sier jo at nordisk design er veldig in for tiden, men akkurat nå vet jeg ikke helt hva jeg skal si om det, sier han.

- Nyskapende
Også juryen i Gullblyanten ble naturlig nok imponert over jobben Neue Design hadde sendt til konkurransen.

- Denne jobben gjør alt Gullblyanten står for. Den hever ambisjonsnivået, er nyskapende, og har engasjert langt flere enn vår smale interesseboble. Det er en jobb som går ned i historien for sitt originale uttrykk og bruk av flate, heter det fra juryen om Grand Prix-vinneren.

Les også: Try-utbrytere til topps i Gullblyanten

Natur i passet:

Vinnerjobben til Neue Design Studio, «Det norske landskap», tar utgangspunkt i den norske geografien. Pass-designet har tidligere vunnet flere av de mest prestisjefylte designkonkurransene i verden og nå vant den også Grand Prix på Gullblyanten.

 Det var Per Kristian Voss Halvorsen, kreativ leder i ANTI Advertising og Alexander Gjersøe, kreatør i SMFB som for tredje år på rad påtok seg ansvaret med å lede forestillingen, 26 år etter at Gullblyanten ble arrangert første gang og seremonimesterne lovet en effektiv priskveld ettersom antallet priser nå var kappet fra 115 ned til fortsatt det betydelige antallet 80.

Pol med flest gull
Totalt ble det delt ut 14 gull og det var ikke overraskende Try-gruppen som dro hjem fra festen med flest gull. Samlet i kurven til Try og Pol ble det hele seks gull, 10 andre medaljer og seks diplomer og det var jobber for kunder som blant annet NSB og DNB sikret gullene.

NSB ble dermed den annonsøren som vant mest under «Gullblyanten»-kåringen med hele åtte utmerkelser, mens DNBs lansering av vennebetalingstjenesten Vipps igjen sikret seg et gull. POL og DNB har dermed vunnet gull i alle reklame- og markedsføringskonkurransene så langt i år og ligger som Kampanje tidligere an til å sikre seg en historisk grand slam med priser i samtlige reklamekåringer i gjennom et år.

Try best på film
Pol, ble startet av Try-utbryterne, Janne Brenda Lysø, Petter Bryde, Thorbjørn Ruud og Stian Johansen, men eies fortsatt med 51 prosent av Try og selv om datterselskapet slo moren var nok Try-sjef Kjetil Try fornøyd med at byrået hans hentet hjem nest flest gull og det for jobber for Volkswagen og Finn. Try befester samtidig posisjonen som et Norges sterkeste, kreative miljøer for reklamefilm da gullet i klassen for «Film» gikk til filmen «Hva tenkte du på? « for Finn-tjenesten Torget.

 

Try vant også klassen for «Online-film» med den populære Volkswagen-filmen «The Reversed Trailer» og som genererte hele ti millioner avspillinger på Facebook i løpet av de første 12 timene.