Vi er enige i mange av Geir Skomsøys refleksjoner om endringene i bransjen; de tradisjonelle skillelinjene viskes ut. Kundene bryr seg om kompetanse, erfaring og tilnærming - ikke bransjebetegnelser. Samtidig er det fortsatt en viktig distinksjon mellom de som i en eller annen for lager kommunikasjon (PR, reklame, content), og de som lager faktiske produkter og tjenester. Som designere tilhører vi sistnevnte kategori.

Designbegrepet er temmelig forvirrende for de fleste. For oss har det aldri primært handlet om logoer, farger og former, men om utviklingen av meningsfulle opplevelser for folk basert på en kombinasjon av empati, forretningsforståelse, teknologikompetanse og kreativitet. I motsetning til mange andre aktører jobber vi kreativt basert på innsikt om folks reelle behov. Vår oppgave som designere er å skape meningsfulle opplevelser. Gjerne muliggjort - men aldri drevet - av teknologi.

Langt de fleste firmaer og organisasjoner har vært (og er) drevet fra innsiden og ut; utviklingen av produkter og tjenester har vært basert på teknologiske og organisatoriske begrensninger - ikke kundenes og brukernes behov. Resultatet er ofte fragmenterte og frustrerende brukeropplevelser. Da hjelper det lite med morsom og fin kommunikasjon.

For å lykkes fremover - uavhengig av bransje og sektor, vil evnen til å skape helhetlige og meningsfulle brukeropplevelser stå helt sentralt. Konkurransen øker, folks forventninger gjør det samme. Nye produkter og tjenester må utvikles fra utsiden og inn; med kundenes og brukernes behov som utgangspunkt. Det krever designkompetanse.

Internasjonalt ser vi at flere av de spesialiserte designbyråene innen grafisk design, digital design og produktdesign sliter - fordi mange kunder selv ansetter designere. Det samme ser vi Norge, organisasjoner som DNB og Telenor bygger opp intern designkompetanse og løser flere prosjekter selv. Samtidig er de strategiske designbyråene i vekst; byråer som Frog, Fjord, Designit og Eggs. Vår tverrfaglige og helhetlige tilnærming gjør at vi får bryne oss på komplekse problemstillinger og prosjekter som tidligere var forbeholdt strategikonsulentene.

Flere store internasjonale konsulentfirmaer har de siste årene kjøpt opp strategiske designbyråer for å kunne ta del i dette markedet; McKinsey, Accenture, Capital One, Wipro med flere. De anerkjenner behovet for og verdien av strategisk design, og innser samtidig at de selv ikke har (eller klarer å bygge) den kompetansen og kulturen som kreves.

Det gleder oss at design er i ferd med å få den oppmerksomheten og anerkjennelsen faget fortjener, og er samtidig ydmyke overfor oppgavene som venter.

Skrevet av:
Christian Søgaard, Managing Director i Designit Oslo og Ulla Sommerfelt, CEO i Eggs