Opera Software er i hardt vær etter at de la frem tall for fjorårets fjerde kvartal i går som skuffet investorene og IT-analytikerne, som sendte Opera-aksjen ned 40 prosent. Det norske IT-selskapet gjorde sitt beste kvartal noensinne med et 34,4 millioner dollar, men det var altså mindre enn markedet hadde forventet.

Les mer: Selger mobilannonser for to milliarder

For mange er Opera først og fremst kjent for nettleserne sine, men selskapet har også investert tungt i annonsenettverksteknologi, og det er fra disse nettverkene at Opera henter mesteparten av inntektene sine. Opera solgte mobilannonser for 272,8 millioner dollar i hele 2014, eller over to milliarder norske kroner.

- En evolusjon
Nå vil selskapet få en tydeligere merkevare, og etter en byråkonkurranse er det Anti som har fått ansvaret med å utvikle identiteten og kommunikasjonen til selskapet.

- Vi er i sterk konkurranse med noen av de største merkevarene i verden som Apple og Google. Det vi trenger er en tydelig ekstern profil som differensierer seg på alle måter. Fra kommunikasjon, til logo og visuelt uttrykk. Vi velger å jobbe med de beste i bransjen i verden, og for oss er det Anti. I tillegg så har de den beste kaffen av alle byråene vi besøkte sier Arnfinn Hushovd, Art Director i Opera.

- Dette høres ut som et stort oppussingsprosjekt?

- Vi kaller dette en evolusjon, mer enn en revolusjon, sier Espen André Øverdahl, merkevareansvarlig i Opera.

- Vi har en sterk merkevare i mange land. Den er det viktig å ivareta, men samtidig finne en tydelig posisjon som gjør det enkelt for folk å forstå hva Opera handler om. Det kommer til å være bra for hele Opera, både av markedsføring av våre forbrukerprodukter, selskapet som helhet og det vi gjør på mobilreklamesiden, sier han.

Vil ikke ha ny logo
Opera har over 350 millioner brukere, med Sørøst-Asia som sitt største marked. Øverdahl håper de med hjelp fra Anti også kan få flere nordmenn til å få opp øynene for det norske selskapet.

- Vi er et norsk selskap med lite fotavtrykk i Norge. Det hadde vært morsomt å få folk i Norge til å forstå hva Opera er. Det er ingen grunn til at vi ikke skal være best i egen bakgård. Vi kommer i samarbeid med Anti til å se om vi finner en god forbrukerprofil som gjør det enkelt for folk å forstå hva dette handler om.

- Kan dere ende opp med en helt ny logo og profil?

- Vi har sagt nei til det. Vi har så ekstremt mye verdi i Opera-logoen, rødfargen og identiteten vi har. Det er helt tullete å kaste alt arbeidet vi har gjort hittil. Dette er litt som det Coca-Cola har gjort, et moderniseringsprosjekt. Og så er det evnen til å si mye med lite. Det må være enkelt for oss å si hva Opera står for med få ord.

Øverdahl vil ikke si noe om de økonomiske rammene på prosjektet.

- Vi velger å jobbe med Anti fordi vi fant en god løsning på det kreative og det økonomiske. Vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet sammen med dem, og jeg er sikker på at resultatet blir veldig bra.

- Ikke hver dag
Anti stiller med erfaring fra store identitets- og kommunikasjonsoppdrag fra blant annet DNB, Massimo Dutti, Platekompaniet, Jernia, Rimi og Festspillene i Bergen.

- Vi gleder oss til og starte arbeidet med å gi Opera en identitet verdi en global aktør. Vi er selvsagt utrolig fornøyd og giret på denne jobben, det er ikke hver dag vi får sjansen til å formgi en norsk global merkevare av denne størrelsen. De står for en av norgeshistoriens største digitale bragder, de er der ute og konkurrerer med de aller største i et marked som treffer over hundre millioner av mennesker hver eneste dag, sier gründerne i Anti, Kjetil Wold og Kenneth Pedersen, i en melding.

- Potensialet i merkevaren er enormt og de representerer en holdning og en åpenhet som tilhørerer fremtiden. At de velger et heleid norsk selskap som Anti setter vi utrolig pris på, det viser at vi også i Norge har internasjonale ambisjoner og at kompetansen finnes her hjemme. Dette håper vi flere norske selskaper blir inspirert av, legger de til.