Hva er det som skjer hos dere om dagen?
- Vi får nok uttelling nå for å ha jobbet strategisk og grundig gjennom flere år. Ingenting av det som har blitt skapt de siste årene hadde vært mulig uten systematisk arbeid med innsikt, kundedata og tydelighet fra markedsavdelingen og resten av organisasjonen, sier Markedssjef Mari Husby, som har vært med på reisen hele ti år tilbake i tid.

- Vi har en kultur som setter innsikt i sentrum, legger Hege Bergland Ebbestad til. Hege ble hentet fra OMD til stillingen Media & Customer Experience Manager i McDonald’s.

 

Dere vant Gull og Grand Prix for caset «10 år med McVekst», kan dere fortelle litt om den?
- Dette har vært en fantastisk reise. For 10 år siden møtte vi på store utfordringer som blant annet sunnere spisevaner i befolkningen. Samtidig tilspisset konkurransen seg betydelig. Bare tenk på antall sushi-restauranter som har blitt etablert, spisesteder som serverer premium burgere, eller oppgraderingen av maten på bensinstasjoner. Dette er alle konkurrenter til McDonald’s, sier Husby.

- For å snu den negative utviklingen, kunne vi ikke overlate noe til tilfeldighetene. Vi har jobbet innsiktsbasert på tvers av hele verktøykassen vår. Restauranter har blitt oppgradert, vi har jobbet med pris og produkt og ikke minst promosjon. Det har vært en lang reise fra i stor grad å være betegnet som en «billig cheeseburgerfabrikk» til de assosiasjoner og anledninger vi representerer i dag, fortsetter Mette Vonen, Markeds- og Kommunikasjonsdirektør i McDonald’s Norge.

- Vi kan dokumentere økning på alle brand image parametere og år etter år har vi bedret ROI på medieinvesteringene betydelig. Som et resultat har vi både økt markedsandeler og doblet omsetningen i denne tiårsperioden, legger Bergland Ebbestad til.

 

Det er jo ikke noe annet enn imponerende. Har dere noen suksessoppskrift?
- En av de viktigste grunnene til suksessen handler om noe så enkelt, men også så vanskelig som omfattende og systematisk måling, som igjen har tillatt kontinuerlig læring og justering. Hvis man ikke måler, har man ingenting å styre etter, sier Vonen.

- Det å forstå markedet man opererer i, kundene og konkurrentene er avgjørende for å treffe riktige beslutninger. Dette, sammen med tett dialog med franchisetakerne våre og en organisasjon som jobber på tvers mot felles målsetninger, har gitt vekst både på kort og lang sikt. I tillegg har vi det jeg vil beskrive som et unikt og meget tett samarbeid med byråpartnerne våre, legger Husby til.

Langsiktig samarbeid er viktig
- Det å ha jobbet med både OMD og Nord DDB over så lang tid, mener vi er en enorm styrke. Man kommer raskere til mål med bedre løsninger når alle kjenner hverandre og ikke minst merkevaren. Dette er et samarbeid som har utviklet seg kontinuerlig de siste ti årene og som har bidratt til at vi er der vi er i dag. Vi deler verdigrunnlag, noe som gjør at vi jobber i samme retning og kan bruke energi på å utfordre på verdiskapende tiltak, sier Husby.

 En drømmekunde
- Å jobbe med en innsiktsdrevet kunde som McDonald’s Norge gjør at diskusjonene holder et svært høyt nivå. Kommunikasjonsoppgavene blir tydelige og med grundig testing vi kan kontinuerlig justere tiltak for økt effekt, sier kundeansvarlig i OMD, Michelle Thu.

- Vi er et stort team i både OMD og Nord DDB som jobber svært tett med kunden og jeg tror de vinner mye på å klare å motivere alle samarbeidspartnere til virkelig å gi jernet.

Aleksander Hetland i NORD DDB forteller at McDonald’s er i en helt egen liga når det kommer til involvering av byråpartnere.

- Vi sitter ekstremt tett på businessen der vi virkelig inkluderes i alt. Fast plass i styremøter med ledelsen og franchisetakerne sier sitt og denne tilnærmingen setter oss i en unik posisjon til å jobbe både strategisk og proaktivt som byrå.