Litt satt på spissen, men i vår verden mener vi virkelig at det er risikosport. Det kan potensielt være store konsekvenser ved å gjøre endringer på en aktiv nettbutikk uten å teste endringene først, forklarer CRO-ekspert i Ivo Experience Cecilie Getz.

Nå må du nesten forklare litt nærmere, Cecilie.

Jo, i en verden av konsulenter og mellomledere der alle stort sett er betalt for å være skråsikre på den ene eller den andre måten, står en datadrevet tilnærming til det å videreutvikle en nettside forbausende svakt i mange tilfeller. Både på byrå-siden og kundesiden forteller hun videre.

Det er ikke uvanlig at bedrifter gjør betydelige endringer i design, funksjonalitet og brukerflyt kun basert på intern enighet om hvordan man selv synes at det burde være. Da er kundens behov og problemer tilsidesatt, og løsningen treffer som oftest ikke, forteller hun.

Med erfaring fra en rekke nettbutikker og Norwegian har Cecilie sett hva konverteringsoptimalisering kan ha å si på omsetningen og mersalget.

Å jobbe med eksperimentering for Norwegian var en lærerik suksesshistorie, da de er en av de mest proaktive i bransjen når det gjelder å jobbe med A/B testing - noe som gjenspeilet seg i resultatene.

Men vi har også mange eksempler på eksperimenter der vi følte oss sikre på at endringen vi gjorde i en test ville fungere. Men selv om testene er basert på god innsikt fungerer de ikke som forventet, og kan vise nedgang i både konverteringsrate og omsetning- og da er det flaks at vi testet først. Tenk så mange som gjør disse endringene uten noengang å teste, det kan få store konsekvenser.

For statistikken viser at 8 av 10 hypoteser er feil, det vil si at 8 av 10 endringer vi gjør på nettbutikker og nettsider gir ingen positiv effekt på brukeropplevelsen, klikkrater eller konvertering. Selv med gode data i bunnen, brukertesting og en rekke eksperter på saken.

Eksperimenter som f.eks A/B-testing i seg selv er ikke noe nytt fenomen, men det er overraskende hvor lite systematisk det gjøres på tvers av kundereisen, selv hos store og kjente merkevarer forteller hun videre.

Mulig å øke omsetingen kraftig

Ut over det å drive eksperimentering for å sikre at endringer på nettsiden ikke har negativ effekt, er det mye å hente på omsetningsøkning skal vi tro CRO-teamet hos Ivo Experience.

Eksperimentering handler i stor grad om å øke lønnsomheten av brukerne på tvers av kundereisen. Et av verdens ledende selskaper innen eksperimentering, Optimizely, har i sin benchmark-rapport vist at nettbutikker med 100 MNOK i omsetning kan forvente seg en økning på bunnlinjen på ca 20% dersom man implementerer et eksperimenterings-program (CRO) i organisasjonen.

Vi har sett lignende tall hos våre kunder forteller kundeansvarlig, Torodd Gundersen. Det er en veldig effektiv måte å øke inntjeningen uten å måtte investere i økt trafikk. Man øker rett og slett effektiviteten av medieinvesteringene, og får en optimalisert brukeropplevelse og høyere omsetning på kjøpet.

At eksperimentering er en lønnsom business er de ikke i tvil om. Vi har sett resultater på enkeltstående tester som vil generere en meromsetning opp mot 5 millioner per år. Enkelte kunder har har en potensiell økning i årlig omsetning i nettbutikken opp mot 40 millioner gjennom eksperimentering, og da snakker vi kun om mellomstore norske bedrifter. Det er et stort potensiale for bedrifter i alle størrelser dersom de klarer å skape en kultur for eksperimentering, avslutter han.