E-dagligvarer

Denne trenden fikk virkelig vind i seilene i 2021; ikke minst grunnet pandemien. Både Meny, Spar, Joker og Coop har begynt med nettbutikker og hjemlevering, og i tillegg har du de «rene» nett-dagligvarebutikkene som konkurrerer i et stadig tøffere marked.

 

Øko-bevissthet

Bærekraft og ansvarlig salg blir stadig viktigere for hvert år som går, og mange nettbutikker legger stor vekt på i det minste å framstå som «grønne». Kundene er også stadig mer opptatte av opprinnelsen til et produkt, produksjonsprosessen, distribusjonen, emballasjen og eventuelle skadelige bivirkninger som kan knyttes til produktet. Slike problemstillinger har ofte flere sider, og man bør ha tunga rett i munnen når man kommuniserer «miljøvennlighet».

 

Omnichannel

Integrerte salg via flere kanaler er nå den nye standarden i nettbutikker som vil nå kundene sømløst med for eksempel produktinformasjon. Løsninger som PimCore (Product Information Management), gjør styring av teknisk produktinformasjon og markedsføring rask og enkel, og ikke minst samkjørt. Informasjon legges inn én gang, og oppdateres øyeblikkelig i alle salgskanaler. Dette gjør ikke bare jobben enklere for nettbutikken, men forbedrer også brukeropplevelsen (UX).

 

Mobilhandel

Det er fristende å si at mobilen er den nye laptopen. Stadig flere bruker smarttelefonen som den viktigste kommunikasjonsenheten på alle fronter: Samtaler, meldinger, strømming og alle andre typer internettjenester – og ikke minst shopping. Derfor blir stadig flere nettbutikker optimert for smarttelefoner. Mange hevder at mobilen vil kunne overta helt innen netthandel, og Google støtter opp om mobil som det ledende mediet her. Med de nye løsningene fungerer dette raskt, hvor som helst og når som helst.

 

Kundeopplevelse

Kundeopplevelsen (CX) er et ekstremt viktig element i nettbutikken, og vi ser at det ble lagt ned mye innsats på dette området i 2021. Kundene leter etter nye ting og nye teknologier – også i nettbutikker. Det er ikke lenger nok å tilby varer og sikker betaling. Interessante og originale løsninger får kunden til å føle seg spesiell. Kunstig intelligens (AI) og utvidet virkelighet (AR) er nå stadig oftere med på å realisere dette.

 

Produkt-visualisering

Vi så en sterk økning innen avanserte presentasjoner i 2021. Stadig flere utvalgte produkter presenteres i 3D, og kan gjerne både skaleres og roteres 360 grader av kunden. Slike egenskaper øker interessen og omsetningen, og reduserer også returen siden kunden kan se produktet i detalj.

 

Voice commerce

Noe som virkelig tok av i 2021 var voice commerce, eller stemmestyrt handel. Tjenesten har vært på markedet i noen år, blant annet i form av Amazons Alexa – for øvrig basert på et polsk stemme-program som Amazon kjøpte i 2013. Stemmestyring er utvilsomt noe som forbedrer kjøpsopplevelsen, og øker omsetningen ved at det blir enklere å bestille og endre en ordre.

 

Det vi har sett i de siste to årene, er bare begynnelsen på en utvikling som går stadig raskere. Men innen netthandel, som i alle andre bransjer, er det ikke aktørene med halvbra løsninger som blir vinnerne. Følger du med på utviklingen, kan du klare deg greit. Men det er de som ligger i forkant som virkelig blir vinnerne.