Dette gjelder også i nettbutikker, hvor du må holde på nettkundens oppmerksomhet helt til salget er i boks. Her er fire gode verktøy:

Personlig destinasjonsside

Alle ting du kan gjøre for å bygge opp en individuell destinasjonsside (landing page), er positivt. Dette kan være presentasjon av produkter kunden har sett på tidligere, produkter «utvalgt for deg» eller «Nylige søk». Dette kan spare kunden for tid, og gi muligheter for å presentere produkter i nærliggende kategorier.

Intern søkemotor

For å gjøre det enklere å søke etter et spesielt produkt, er en intern søkemotor et nyttig verktøy. Her finnes det mange praktiske og interessante løsninger som gjør det raskere å finne spesifikke produkter.

Automatisk fullføring/utfylling av søk (autocomplete) er svært nyttig. Nesten halvparten av besøkende på nettbutikker går rett til søkefunksjonen. Men ofte svarer ikke søkene til forventningene til kunden, som da kan forlate butikken.

Ofte er søkeordet til brukeren veldig generelt, og får dermed mange treff. Hvor kunden ikke vet hele navnet til produktet, blir det vrient å få riktig treff. Her kan automatisk utfylling hjelpe til med å finne produkter ved å vise forslag basert på hva som er skrevet – for eksempel modeller og merker.

Her er funksjoner som støtter synonymer og feilstaving nyttige. Et søk etter en «genser» kan dermed produsere forslag som sweater, fleece, kofte, trøye eller noe annet. Netthandel på mobil med lite tastatur, eller ubevisste feilstavinger, kan også gjøre en «genser» til en «gebser», og dette kan stavefunksjoner plukke opp og foreslå riktig ord.

Den tredje potensielt nyttige funksjonen er anbefaling av produkter, som ofte kombineres med autofullføring. Her kan kunden få presentert:

  • bestselgere, f.eks. produkter som samsvarer med de mest brukte søkene fra kunder
  • de vanligste søkefrasene
  • de mest populære produktene i butikken
  • produkter relatert til søket (f.eks. bor eller bits-sett om man søker etter drill)

Dermed kan du ofte presentere en løsning på kundens behov raskere enn kunden selv klarer.

Slike anbefalinger fungerer også godt på undersider, f.eks. handlevogn-siden. Ved plassering på strategiske steder kan du oppmuntre kunden til å sjekke tilbudet, og legge varer til handlevognen basert på setninger som «Andre har også sett på» eller «Forslag basert på kjøpene dine» (kryss-salg).

Personlige bannere og segmentering

Segmentering er relativt enkelt i en nettbutikk, og er rett og slett å plassere kunder i spesifikke grupper basert på hva de har besøkt, oppførsel i butikken og innkjøpshistorie. Dette øker effektiviteten i kommunikasjonen vesentlig. Definisjonen av mottakergrupper lar deg designe bannere slik at de passer til hva kunden gjør i butikken – blant annet om kunden leter i en spesiell kategori.

Pop-up

En fjerde metode for å gjøre anstanden mellom kunde og produkt kortere, er pop-ups. Dette er små meldinger som gjør at du kontinuerlig kan respondere på handlinger i nettbutikken, og bygge opp relasjoner gjennom alle stadiene i kjøpsprosessen. Du kan f.eks. lage en velkomstmelding, hvor du blant annet kan tilby abonnement på et nyhetsbrev, eller anbefale visse produkter.

Ingen grenser

Disse fire funksjonene er allerede i bruk i mange større nettbutikker, og utvikles stadig. Resultatet er økt salg (færre som forlater nettbutikken uten innkjøp), økt mersalg og økt kryss-salg. Virkemidlene fremmer kjøpsimpulser, og flytter billedlig talt produktene nærmere kunden. Mulighetene er grenseløse. Men som ved all butikkdrift, dreier dette seg om salg. Og et salgsverktøy blir aldri bedre enn selgeren som bruker det.