I august 2017 ble våre den gang ferske traineer lovet en rekordkjapp innsikt i alt det hele huset kunne, på et snaut år. Nå er de unge lovende offisielt uteksaminerte, og samtlige går sommeren i møte fritatt for trainee-tittelen. Så hva har et år med opplæring gitt dem? Sitter de nå faktisk på all denne innsikten de ble lovet? Sitter de på tryggere grunn? Sitter de på gode stoler?

 

- Heldigvis tar det mer enn ett år å få innsikt i alt av kunnskap og erfaring som finnes på huset.

Det konstaterer Didrik Wilhelmsen Dahle, nå rådgiver innen e-com.

- Men jeg har fått utvidet min faglige bredde og tilegnet meg ny kunnskap ut over min egen kjernekompetanse, i en grad jeg knapt kunne ha drømt om, fortsetter han.

Rundt 130 kolleger fordelt på fire ulike fagområder på samme kontor er mye å holde styr på for en fersking. Derfor har traineesene fått bruke god tid på å hospitere rundt i hver enkelt fagavdeling. Det har båret frukter:

- Det har vært mye gøy, veldig mye bra folk, og utrolig mye kompetanse jeg har tilegnet meg. Og det på kort tid, sier Roar Nøstbakken, nå fullverdig systemutvikler i Creuna. Han fortsetter:

- Jeg fikk forme et prosjekt fra start til slutt. En liten gruppe jobbet fokusert og målrettet for å utvikle et helt nytt system for Creuna. Systemet brukes aktivt i dag, og sluttresultatet er blitt så bra at det skal overføres til de andre, nordiske kontorene.

  

- Jeg forstår meg selv på et dypere nivå

Det ligger for øyeblikket 120 trainee-utlysninger ute på soktrainee.no. Bedrifter flest har skjønt at det gir god avkastning å investere i nyutdannede, spreke og læreivrige ansatte. Creuna valgte i fjor å ansette vårt hittil største antall trainees; hele ti i tallet. Sånt blir det gjengen-følelse av:

- Jeg skal ikke lyve. Det har vært utfordrende og faglig krevende, men midt i det har vi trainees blitt en integrert gjeng, sier Dahle. 

Jada, vi vet at integrert er et velbrukt og viktig ord under vårt tak, så Didrik spesifiserer tydelig hva han mener i denne sammenhengen:

- Med integrert mener jeg at vi har blitt ordentlig godt kjent, både på det personlige og faglige planet. Båndene vi har knyttet innad i trainee-gjengen er helt spesielle.

Bedre kjent med seg selv har traineene også blitt. Som en del av trainee-programmet har  alle gått gjennom et selvledelseskurs i samarbeid med Audeo.

- Jeg forstår meg selv på et dypere nivå. Jeg forstår hvordan mitt «lynne» kan påvirke menneskene rundt meg og hvordan jeg effektivt kan lede meg selv gjennom hektisk arbeidsdag. Det høres kanskje litt skummelt ut – å bli kjent med seg selv på den måten – men det er en verdifull erfaring jeg tar med meg videre i livet, sier Dahle.

  

Til deg, fremtidige trainee

Fjorårets ferskinger er nå godt møre. Roar og Didrik har følgende råd til deg som snart starter som trainee:

- Mitt «beste» tips til kommende trainees: spør. Spør om alt, sier Roar Nøstbakken.

- Vis initiativ og engasjement. Ingenting kommer gratis. Du må være nysgjerrig, være på hugget og vise kollegene dine hva du kan bidra med, legger Didrik til, før han avslutter: beroligende:

- Det er mye jobb og mye innsats, men veldig moro. Jeg har heller ikke mistet nattesøvnen. Og plutselig er trainee-perioden over, og så sitter man der på en god stol, litt klokere, og klar til å bidra for fullt.

 

Creuna har allerede funnet neste års trainee-kull, men vil aldri slutte å investere i fremtiden. Trainees for 2019/2020 utlyses våren 2019. Er du eller noen du kjenner en potensiell kandidat, anbefaler vi å holde utkikk i våre mange digitale kanaler.