Samtidig med irritasjonen over digital reklame og dertil økning i bruk av ad block (opp 41 prosent siste tolv måneder), vokser markedet for native advertising. I USA er denne markedsføringsformen estimert til å utgjøre 17 milliarder dollar i år.

Native Advertising Days 2016 gikk av stabelen over to dager i Berlin i forrige uke.

Her er de viktigste lærdommene jeg tok med meg hjem:

Bruker bestemmer form og innhold

Native advertising er en annonseform som matcher form og funksjon til brukeropplevelsen hvor den er plassert. Godt innhold er avgjørende, og som definisjonen sier er det brukeropplevelsen, som skal definere hva godt innhold er.

Det betyr at om native-annonsen skal plasseres på dn.no, må innhold og form på innholdet, speile det leserne på dn.no er ute etter og setter pris på, når de velger å gå inn på Dagens Næringslivs nettside. Det samme gjelder dersom facebook er plattformen for en native-annonse; da er det hva slags innhold og hvordan brukerne av facebook ønsker å bli  eksponert for det, annonsøren må rette seg etter.

Godt innhold uten produkt-push

Den optimale native-annonse konkurrerer reellt med distribusjonsmediets egne saker. Altså må kvaliteten på det betalte innholdet matche det ubetalte. Heller enn å tenke ”salg”, må annonsør tenke ”nytte”, ”inspirasjon” eller ”kunnskap”. Uttalelser må komme fra ”ekte mennesker”, som leserne kan relatere til. Rene salgsbudskap passer ikke inn i native-formen.

Tydelig merking er av betalt innhold er en selvfølge.

Strategi er nøkkel, men få har en

For at en merkevare skal lykkes med native advertising, er en strategi med tydelige mål avgjørende, men tilsynelatende undervurdert. Hele 70 prosent produserer og publiserer innhold, uten en klar plan.

Ikke sett i gang før:

  1. KPIer er definert
  2. Målgruppe og publikum er kartlagt
  3. Alle involverte er informert

Sørg for å måle, analysere og gjøre eventuelle endringer underveis. Se hva distribusjonsmediet selv publiserer, og lær av deres temaer og vinklinger.

Content is king, context is God

Først og fremst handler native advertising om å finne relevant kontekst å plassere ditt innhold i. Kontekst inkluderer her tema, form og hvordan mediet leses eller brukes. For å forstå hva en merkevare kan hente ut av å stå i riktig kontekst, må vi forstå hva brukerne av mediet trigges av, og hvordan de agerer.

Ta gjerne kontakt med oss pt@chilipublications.no eller se vår nettside hvis du vil vite mer om hvordan din merkevare kan ta i bruk native advertising

Kilder:

Rebecca Lieb Native advertising-analytiker i Conglomotron LLC

Linda Boff CMO i GE

Pontus Staunstrup Leder for innholdsstrategi og sosiale medier i PostNord

Ashley Fisher Formann for Global Brand and Sponsorships i Visa Inc

Eric Fulwiler Viseadministrerende direktør i Vayner Media