Er du er en av 3,3 millioner nordmenn som bruker Snapchat månedlig? Da har du kanskje fått tilsendt en snap hvor avsenderen har gitt seg selv en virtuell ansiktsmaske, forkledd seg som en brokkoli eller forandret utseende til å ligne en baby?

De gjør dette ved å bruke såkalt Augmented Reality (AR) – utvidet virkelighet – i form av «linser». På denne måten har Snapchat tatt noe mange tror er et leketøy som hører fremtiden til, og gjort det til et verktøy som allerede benyttes av 200 millioner brukere – hver dag. Selv om disse ofte brukes humoristisk, ligger det seriøs teknologi bak, og Snapchat har gjort den lett tilgjengelig for sine annonsører.

Dette er et mye mer naturlig annonseformat enn det kanskje først høres ut: I en verden hvor vi som forbrukere bombarderes med så mange annonser at vi knapt merker dem lenger, kan du som annonsør bruke dette som en mulighet til å få kunder og publikum til å bruke sine egne ansikter i reklamen din. Folk velger med andre ord å invitere merkevarene inn i sitt eget hjem – det blir ikke stort mer personlig eller lokalt enn det. Og AR er kommet for å bli – 94 % av forbrukere planlegger å bruke AR i minst like stor grad når de skal shoppe til neste år. For mange er dette rett og slett blitt en vanlig form for shopping.

Tilgjengelig teknologi for alle

Nå er det kanskje lett å tro at slike kampanjer krever store investeringer og enorme budsjetter. For fem år siden var nok det tilfellet, men i dag er terskelen for å bruke denne typen teknologi så å si borte.

– Hvis man ikke er redd for å prøve seg litt frem, kan man faktisk klare å gjøre det selv. Snapchat har lansert to verktøy som gjør det lett å komme i gang, og det betyr at du som annonsør kan lage egne linser uansett hvilket budsjett du har tilgjengelig, sier Line Farinha Smedstad, Senior Creative Strategist i Snapchat.

Det aller enkleste av disse verktøyene heter Snapchat Lens Web Builder. Her finner du et utvalg av ferdige maler kan videreutvikles og tilpasse sånn at det på én eller annen måte fremhever din merkevare. Med det andre verktøyet, Snapchat Lens Studio, kan du skape nesten hvilken som helst linse. Dette verktøyet er riktignok litt tyngre i bruk og krever litt mer teknisk erfaring, men Snaphat Lens Studio er noe alle kan bruke til å skape egne løsninger.

– Det går også an å bruke en av Snapchats «Lens Partners» hvis du har spesielle behov eller høyere krav til funksjonaliteten, men det er klart at annonsører og merkevarer kan komme veldig langt med verktøyene vi tilbyr, sier Smedstad.

Sterkt engasjement

Augmented Reality har vært mye brukt i annonsering, og Snapchat ser at forbrukere så å si har begynt å forvente det. I en spørreundersøkelse som ble gjennomført i fire land sommeren 2021, sa ca. en tredjedel av de spurte at de har prøvd en AR-annonse. 76 prosent mente at AR-teknologi vil påvirke hvordan folk shopper i løpet av de neste fem årene – og 57 prosent sa at de ville øke bruken av AR etter pandemien.

– Snapchattere er for eksempel veldig åpne for å prøve ut en ny leppestift eller joggesko på virtuelt vis, og den opplevelsen deler de gjerne med vennene sine. Dette gir deg som annonsør muligheten til å skape et personlig og nært engasjement, som det ville vært veldig krevende å oppnå på andre måter, sier Smedstad.

TEKNOLOGI FOR ALLE:

– Hvis man ikke er redd for å prøve seg litt frem, kan man faktisk klare å lage linser selv, sier Line Farinha Smedstad, Senior Creative Strategist i Snapchat.