Aller Best 2019 er avsluttet, og det var til slutt Talkmore som gikk av med seieren.
Vinner-teamet bestod av hovedrådgiver hos OMD Anniken Aas-Jakobsen, digitalrådgiver i OMD Carl-Adam Sjölander, markedssjef i Talkmore Christine Henriksen Aanestad og strategisk konsernkundeansvarlig Martin Wenstad Janssen fra Aller Media.
I kjølvannet av seieren innrømte sistnevnte at gjengen hele tiden hadde hatt den gjeve casekonkurransen i bakhodet. Dét lønte seg.
– Vi må være såpass ærlige og si at vi tenkte på Aller Best allerede i høst da vi begynte å planlegge denne kampanjen, sa Wenstad Janssen den gang.
Mon tro om det å jakte førsteplassen i Aller Best og jobbe deretter, helt fra start, er nøkkelen til å skape et vinnercase?
Gode caser fortjener å få skinne
Juryleder og kommersiell direktør i Aller Media, Chris Tallerås Steen, mener i alle fall at det er en stor fordel å komme i gang tidlig.
– Skal man skrive et godt case, må man starte tidlig! Involver kunde og mediebyrå fra starten. Et case skal være en historiefortelling hvor det er en rød tråd fra start til slutt, tipser Tallerås Steen.
Juryleder og kommersiell direktør i Aller Media, Chris Tallerås Steen. FOTO: Thomas Rasmus Skaug
Anniken Aas-Jakobsen er kundedirektør i OMD. Hun var som nevnt en del av «team Talkmore» som kapret førsteplassen i årets Aller Best. For henne ligger suksessfaktoren først og fremst i at man selv må være entusiastisk over det man skriver om.
– En casekonkurranse er i bunn og grunn en historiefortelling og et innsalg til et publikum som mest sannsynlig verken kjenner til utfordringen eller løsningen. Gjør det lettfattelig, og la kollegaer lese gjennom caset som en syretest på at historien både gir mening og fenger, sier Aas-Jakobsen videre.
I år er det fem år siden Aller Best ble sparket i gang. Tanken bak konseptet var intern og ekstern deling, enda nærmere kunde- og byrå-relasjon og faglig kompetanseheving.
Dét synes Tallerås Steen man har oppnådd.
– Ja, absolutt! De gode casene fortjener å få skinne, og det er Aller Best en perfekt plattform for, sier den kommersielle direktøren.
Hun forteller at jobben som juryleder er et svært så takknemlig oppdrag, og at hun føler seg privilegert som får lov til å vurdere så mange spennende caser hvert år.
Den eksterne juryen trekkes også frem som sterke bidragsytere som utvikler, coacher og gjør Aller Media enda bedre. I 2020 består den av rådgiver og strateg i ROCS Cecilie Matheson, digital direktør i PHD Thomas Johansen og merkevaresjef i Aller Media Dan Ruben Johansen.
Her traff vinnerne
Matheson viderefører rollen sin fra fjorårets Aller Best. Hun er tydelig på at casekonkurransen er et av de aller viktigste verktøyene Aller Media har, og kaller det «godt strukturert arbeid som gir spillerom innenfor kreativitet og resultat» – som slett ikke er enkelt å få til.
– Opplegget rundt innsending, coaching, juryering og presentasjon er klokkeklart, involverende og skaper intern stolthet og skjerping i tillegg til resultater for annonsørene. Profesjonelt, engasjerende og godt håndverk!, jubler Matheson.
Rådgiver og strateg i ROCS Cecilie Matheson.
ROCS-rådgiveren er glad for å ha blitt spurt om være med videre. Hun synes det var ekstra spennende å være få coach (juryen har guidet, tipset og rådet menneskene bak casene der det trengs, jour. anm.), og tror det å ha en konstant utfordrer, har hatt en positiv påvirkning på de kundeansvarlige.
– Det var helt sikkert ikke så enkelt for dem å få oss eksterne inn. Vi har ment mye, vi har kuttet mye og vi har utfordret dem, sier Matheson og fortsetter:
– Ha korte og konsise presentasjoner, vit hva som er viktig og ikke, poengter det som sitter, for så å fylle på med «eye candy»... Dette er et fagområde og absolutt alle er blitt mye bedre enn det de var da vi startet opp. Jeg ser frem til flere knallsterke caser og at Aller Best-vinnere skal herje i andre konkurranser også.
Så, hvor var det egentlig det seirende Talkmore-teamet traff i år? Her er det klar tale fra Matheson.
– Det er utarbeidet et kreativt konsept som holder langt utover denne kampanjen, et kreativt konsept som er selvforklarende for de som eksponeres for kampanjen, et godt merkevarebyggende konsept. Det er enkelt, det er forståelig og det gjør jobben sin. I tillegg er det svært solid arbeid fra planlegging til liveannonser rett inn i riktig kontekst. Kanonbra jobb, avslutter strateg og rådgiveren.
Deler sine beste tips
Thomas Johansen og Dan Ruben Johansen er spente på å ta fatt på tiden som jurymedlemmer.
Førstnevnte – som kan skilte med gull i ANFO Effekt og to gull i INMA Performance Awards – gleder seg mest til rollen som coach.
– Juryarbeid baserer seg normalt sett på tolkning og diskusjon, uten innspill til og dialog med bidragsyterne. Som jurymedlem i Aller Best får jeg muligheten til å bidra til spissing av formuleringer og fremstillinger, som forhåpentligvis løfter casene et par ekstra prosent, sier digitaldirektøren i PHD.
Merkevaresjef i Aller Media Dan Ruben Johansen og digital direktør i PHD Thomas Johansen.
Dan Ruben Johansen ser frem til å få inspirasjon, læring og nye innspill gjennom de beste jobbene fra Aller Media.
Her er «Johansen og Johansen» sine beste caseskriving-tips til neste års håpefulle:
- Thomas Johansen: Som caseforfatter er det viktig å tydelig fremstille før-situasjon, virkemidler og etter-situasjon, slik at juryen evner å forstå vanskelighetsgrad, innsikt som ligger til grunn for veivalg og ikke minst effekten av tiltakene som er gjennomført. Alltid fornuftig å «kontrollsjekke» med andre uten tilknytning til arbeidet, ettersom man kan fort bli blind på eget arbeid. Evner du å levere en pedagogisk og engasjerende historie med solid dokumentasjon, så er du godt på vei til et interessant case.
- Dan Ruben Johansen: Mitt beste tips for et godt case er at det er en tydelig og effektiv rød tråd mellom utfordring, løsning og resultater gjennom god historieoppbygging. Casene har som hovedoppgave å svare på kundens utfordring, og vi ser etter løsninger som enten overleverer på dette med tanke på effekt eller gjennom unike og kreative løsninger.