En ting er å lære nye ting ved å lese, lytte eller se. En annen er å føle det på kroppen. I samarbeid med Statnett utvikler Hyper en VR-opplevelse med hensikt å simulere farlige arbeidssituasjoner som ansatte kan komme ut for. Opplæringen hos Statnett har til nå foregått ved bruk av tradisjonelle metoder, men for å forebygge arbeidsulykker satses det fremover på integrering og utvikling av trening i VR.

- VR-opplevelser av god kvalitet klarer å simulere situasjoner på en så god måte at du lurer hjernen til å tro det er ekte, forteller Jon Haukaas i Hyper.

Statnett jobber blant annet med å oppgradere sentralnettet i Norge. Her må arbeiderne opp i strømmastene, hvilket kan være svært farlig dersom de ikke følger sikkerhetsreglene. Det er kanskje lett å lære seg på kurs eller lese i en bok at du må ha dobbel fallsikring ved arbeid i høyden, men i VR blir det enda tydeligere når du blir tatt med opp i masten.

- Da får du skikkelig høydefølelse! Når vi simulerer et fall ned fra masten skal jeg love deg at de færreste vil glemme dobbel fallsikring når de selv skal opp i masta, forteller Haukaas.

- Det er selvsagt viktig å ha kunnskapen og å ha lært at du skal ha to sikringer, men for å sikre riktig adferd er det viktig å forstå hvorfor du skal ha to sikringer. Her kommer VR-opplevelsen inn, sier han.

Stort profesjonelt potensial
VR er ikke et nytt fenomen, og har allerede vært omtalt i flere tiår. Mange forbinder kanskje teknologien med spill, der det føles ut som om du er i spillet når du har på brillene. Selv om brillene har vært på markedet lenge, har det ikke tatt helt av i forbrukerverdenen. Haukaas mener VRs fremtid og potensial først og fremst ligger i profesjonelt bruk. Og at mulighetene er mange.

- For de aller fleste tror jeg VR-teknologien har vært forbundet med lek og moro frem til nå, men vi har også sett en større satsning til proffbruk i de senere årene, sier Haukaas.

Teknologien kan ikke bare brukes til å simulere høyder og fall. I samarbeidet med Statnett er det flere farlige situasjoner arbeiderne kan komme borti.

- For eksempel har vi en modul som simulerer hvorfor du ikke skal gå under hengende last. Folk får en skikkelig støkk og reagerer instinktivt med å hoppe vekk når en tung kasse plutselig er på vei ned mot dem, sier han. VR-opplæringen tar arbeiderne med på hva som kan skje dersom de ikke følger de nødvendige sikkerhetsreglene, og utfordrer dem til å se etter potensielle farlige situasjoner.

- Litt avhengig av om du gjør ting riktig eller galt så kommer du borti utfordrende situasjoner, og jeg må innrømme at det er litt festlig å stå på siden og se folk skrike og hoppe når ting plutselig skjer. Det betyr jo at de virkelig føler disse på kroppen, som jo er målet, forteller han.

Forebyggende og kostnadsbesparende
- Ulykker er forferdelige. Først og fremst for de som er involvert, men det er også en betydelig samfunnskostnad, forteller Haukaas.

I Norge er HMS høyt på agendaen hos alle aktører.

- Om det skjer ulykker vil alle seriøse aktører sette i gang en rekke tiltak, undersøkelser, analyser og endring av praksis. Alt dette betyr nedetid for produksjon og utbygging. Eksempelvis i store utbyggingsprosjekter er det ikke vanskelig å tenke seg at det medfører store kostnader og forsinkelser om et anlegg må stenges ned for en periode, forteller han.

VR-utstyret har tidligere vært veldig dyrt, og Haukaas tror at en av grunnene til at det nå er økende bruk i arbeidslivet er at prisene har falt. Han sammenlikner utviklingen av en VR-opplevelse i opplæring av ansatte som det å bygge Lego.

- Du må jo først utvikle plattformen og investere i utstyret, men når du først har «klossene» kan du endre, bygge om og legge til litt og litt. For Statnett bygget vi miljøene, men disse kan endres etterhvert som de kanskje får nye behov, sier han.

Det er ikke bare ansatte i Statnett som kan dra nytte av VR-opplæringen. Teknologien kan også brukes til flere typer opplæring, som trening i operasjoner og vedlikehold på komplekse og farlige maskiner.

- Bruksområdene er i stadig utvikling, og mulighetene er mange fremover, sier Haukaas.

Lurer du på hvordan din bedrift kan benytte VR-teknologien? Ta kontakt med Jon Haukaas i Hyper.