Q-Meieriene slet med lave besøkstall og dårlig domeneautoritet på nettsidene. Brukerne fant ikke relevant innhold, samtidig som direkte trafikk og organisk søk var den største trafikkdriveren til sidene.


Q-Meieriene bestemte seg for å gjøre en total omstrukturering av nettsidene for å bygge opp under strategien: Et forbrukerdrevet meieri med åpen innovasjon. De nye nettsidene (q-meierene.no og kavli.no, .se, dk, .com) ble lansert sommeren 2015. Forbrukerdreven innovasjon var hovedideen bak prosjektet.


- Q er en liten aktør med  begrensede midler, noe som fører til at vi må tenke alternativt. Vi er samtidig en forbrukerdrevet organisasjon, noe vi ønsker skal gjenspeiles på nettsidene våre. Med prosjektet ønsket vi å etablere en direkte kommunikasjon med forbrukerne, forteller Kristine Aasheim markedsdirektør i Kavli og Q-Meieriene.


Forprosjektet

 • Lave besøkstall
 • Høy bounce rate
 • Ingen sesongvariasjoner i trafikk
 • Direkte trafikk og organisk søk var største driver
 • Dårlig domeneautoritet
 • Besøkende fant ikke relevant innholdResultater allerede første måned
Løsningen er levert på eZ og utviklet av Keyteq. Designteamet har bestått av designere fra Keyteq og Oktan Orangeriet.


Mads Liabø, Leader of consumer-driven innovation i Kavli og Q-meieriene, forteller at de er veldig fornøyd med den nye løsningen. Han sier de kunne se positive resultater allerede første måned, og at de med eZ har fått flere muligheter og en bedre grunnplattform enn tidligere.


- Alt er blitt bedre! Vi har en mye bedre oversikt, flere muligheter og en bedre grunnplattform. Vi så resultater allerede første måned på vekst i organisk søk og klarte lettere å engasjere brukerne, sier Liabø.


Liabø gir samtidig Keteq mye av æren for resultatet. De har bidratt med UX, strategiske idéer og det tekniske. Kavli og Q-Meieriene har hatt et tett samarbeidet med Keyteq i hele prosessen, sier Liabø og forteller at de ikke hadde klart det uten dem.


- Keyteq er et null-bullshit-selskap som er behagelig å jobbe med samtidig som de ikke er redd for å si i fra og utfordre oss, sier Liabø.
Aasheim understreker at Min Q bare er en del av hele forbrukerkommunikasjon, og at økt fokus på sosiale medier har spilt en avgjørende rolle i forhold til oppnådde resultat.


Min Q ide - Åpen innovasjon
Q satser på å lytte til forbrukerne og ønsker at produktene som skal selges i butikk, er noe som forbrukeren faktisk vil ha. Med ønske om å ta forbrukerne på alvor og få et dypere innblikk i hva forbrukerne er opptatt av, startet de en åpen innovasjon med brukerne.


Bygget på eZ, ble det opprettet en digital idébank, kalt ”Min Q idé”. Tanken er at forbrukerne skal ta aktiv del i utviklingen av nye produkter. Dersom brukere sitter på en god ide til et nytt produkt, kan de dele idéen sin med Q. Hvem som helst kan dele idéene sine på nettsiden. Dersom andre brukere liker idéen, kan de dermed støtte den ved å gi den en stjerne.

Slik ser min Q-ide ut


Liabø, har ansvaret med å ta alle idéene videre internt i Q. Han går grundig gjennom hver enkelt idé. Er idéen god, blir den stemplet ”vurderes”, og blir tatt med videre til innovasjonsstyret. Har idéen potensial til å selge godt, blir den stemplet ”i prosess” og sendes videre til produktutviklerne i Q. Dersom butikkene godkjenner det nye produktet, blir den lansert!


Hver eneste dag får Q-Meieriene inn tips og forbedringsforslag fra forbrukere i hele Norge. Liabø forteller at alle nylanseringene de hadde i september er forbrukerdrevne og har kommet inn som tips fra forbrukerne.


Q Frokostyoghurt på pose, Skyr mini og Skyr og Cottage Cheese er bare noen av resultatene som kommer fra ”Min Q idé”.
- I tillegg til at ideene kommer fra forbruker, så ønsker vi å involvere dem i utviklingsløpet også, forteller Aasheim. Skyr® mini er et eksempel på at forbrukerne har vært med å bestemme alt fra designet til  smaksvariantene i serien.


Resultat 

 • Status 1. desember 2015: 740 idéer delt på MinQ
 • Domeneautoritet har gått opp
 • Besøkstall har gått opp
 • Flere trafikkilder og bedre bouncerate
 • Folk bruker lengre tid inne på siden


- Vi opplever allerede at folk forbinder Q med innovasjon og  «forbrukerdrevet». Det er løftet vi gir forbruker som lite utfordrer meieri, og det betyr at vi hver dag må jobbe for å forbedre løsningene slik at vi kommer enda tettere i kontakt med forbrukerne, avslutter Liabø og Aasheim.

Vil du lære mer om hvordan skape gode digitale løsninger, innholdsforvaltning eller digital markedsføring? Meld deg på nyhetsbrevet og motta nyttige artikler og flere gode kundehistorier.

Meld deg på nyhetsbrevet her