Teknologi- og medieverden beveger seg raskt fremover. Det gjør at markedsføring også gjennomgår en utvikling. Carat Global har sett på hvilke trender som dominerer nå, og hva som vil bli en større del av hverdagen vår i de kommende årene.
1. Retail Renaissance
Amazon har kjøpt Whole Foods og andre selskaper for å bygge en fysisk tilstedeværelse for folk. Alibaba gjorde det samme gjennom en egen shoppingfestival under Singles Day. Walmart har gjort det motsatte og kjøpte opp flere nettbutikker for å øke deres digitale tilstedeværelse. De største internasjonale aktørene kombinerer offline og online tilstedeværelse for å ha størst mulig dekning. Landegrenser er heller ikke lenger en begrensning fordi det har oppstått et globalt marked med konkurrenter fra alle kanter.
Implikasjoner: Alle aspekt av livet er en mulighet for å kjøpe eller oppleve en merkevare. Derfor må merkevarer og spesielt retailere være tilgjengelig der forbrukerne forventer de er, noe som betyr at en sømløs omnikanal-tilstedeværelse må utvikles for å lykkes fremover.
2. Loyalty = Currency
Lojalitetsbegrepet utvikles i rekordfart sammen med utviklingen av teknologier som gjør opptjening og bruk av fordeler friksjonsfritt for forbrukeren. Kuponger og bonuskort finnes nå i sømløse apper og onlineløsninger der lojalitet er integrert i merkevarenes identitet, som Starbucks internasjonalt eller Espresso House lokalt. Disse løsningene er virkemidler for å aggregere salg, kommunisere tilbud, gjennomføre betalinger eller bygge lojalitet til egne merkevarer og samarbeidspartnere. Dette forener merkevarens fysiske og digitale tilstedeværelse, ofte med mobilen sentralt i kundeopplevelsen.
Implikasjoner: CRM, lojalitetsprogram og teknologiutvikling må ses som en del av marketingmiksen og forretningsstrategien. Full-integrering og friksjonsfrie løsninger er nøkkelen til suksess. Investering i lojalitetspartnere, selv med høy inngangskostnad, er verdt det. Hendelsesbasert markedsføring vil være et veldig viktig verktøy fremover.
3. The Asian Invasion
Vi nevner ofte FANG (Facebook, Amazon, Netflix og Google), men i Kina er det tre andre giganter i BAT (Baidu, Alibaba og Tencent). Mange vestlige selskaper ser mot Kina og henter inspirasjon når det kommer til innovasjon, mens kinesiske selskaper bygger tettere bånd til vesten og Europa gjennom investeringer og oppkjøp. Innovasjoner som Singles Day, «Social Credits» og krysskobling av apper som Uber inn i WeChat (Kinesiske messenger) er alle spennende eksempler fra Kina.
Implikasjoner: Se utenfor landegrensene og spesielt til Kina og Asia for inspirasjon og nytenkning.
4. The Era of Niches
Suksessrike forretningsmodeller som Airbnb og Uber nærmer seg ti år. Nye selskaper kopierer disse modellene for mindre og mer lukrative nisjer, som B2B eller luksussegmentet. Plum Guide er luksusvarianten av Airbnb, der man må fylle 150 kriterier for å kunne annonsere eiendommen. Blant annet må man kunne bekrefte trykket i dusjhodet og vevkvaliteten på sengetøyet. Storefront bruker samme modell for å leie ut lokaler til pop up-butikker, mens CoWorker er TripAdvisor for kontorlokaler. Det finnes også mer ekstreme nisjeprodukter som Trouver Le Bon Taureau, en «dating-app» for okser. Oppdretterne kan legge ut oksene til leie, se stamtavler og finne informasjon om spesifikke dyr.
Implikasjoner: På den ene siden er beviste forretningsmodeller mulig å kopiere i Norge for relevante lokale nisjer, på den andre siden er tiden moden for nye digitaliserte forretningsmodeller i gamle bransjer, eksempelvis med Askeladden som går inn og endrer etablerte modeller for frisørsalonger, begravelsesbyråer, og massasje- og hudpleiesalonger.
5. Stemmestyring er her og nå
Stemmegjenkjennelse har hatt en markant forbedring de seneste årene, med en feilmargin på kun fem prosent. Enkelte spår at Amazon Echo kan få en markedsandel på 66 prosent i visse markeder. Kategorier som søk opplever disrupsjon på grunn av effektiviteten og treffsikkerheten til voice. Nye stemmestyringsprodukter fra Amazon, Google, Apple, Baidu og Alibaba skaper nye muligheter for annonsering. I tillegg til søk, åpner det seg også muligheter i podcast som fortsatt øker med 15% årlig vekst. I takt med innovasjoner og popularitet vil det bli svært viktig å finne gode løsninger som skaper fordeler for forbrukerne.
Implikasjoner: Merkevarer må optimalisere på mange måter for å svare på spørsmål som «hvordan lager jeg ...» enn å fokusere på merkevarenavnet eller enkle stikkord. Det også viktig å utforske mulighetene som lydinnhold og reklame har i nye områder som for eksempel i «connected» biler.
6. Partnerskap = samarbeid
I stedet for å kopiere innovative konkurrenter har flere merkevarer begynt å gå i partnerskap. Disse partnerskapene kombinerer gjerne kunnskap og infrastruktur der McDonald's og kjøpesenterkjeden Westfield er to gode eksempler. Sistnevnte valgte å samarbeide med Uber for å lage egne venterom for kunder på kjøpesentrene. Da McDonald's skulle lansere leveringspartner falt valget på utkjøringstjenesten UberEATS.
Implikasjoner: Merkevarer må være pionerer eller kopiere teknologi for å bli konkurransedyktige. Det kan heller være smart å alliere seg med selskaper som allerede tilbyr tjenesten de er ute etter.
7. Sharing is caring
Digitale medier gjør det mulig for oss å lese, se og høre akkurat hva vi vil, når vi vil. Direktesendt video har en oppsving, der engasjement og deltakelse fra seerne har blitt en nøkkel til suksess. Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, Twitch og e-sport bygger sosiale og kollektive opplevelser rundt innholdet. I tillegg har forbrukerne muligheten til å bygge egne opplevelsesarenaer. Netflix ønsker å skape begivenheter når de lanserer nytt innhold. Stranger Things 2 ble sluppet sist Halloween og hadde 16 millioner seere i løpet første helg. Selv om det er en egen skjerm, sitter ikke forbrukerne passivt ved siden av hverandre, men det er en interaksjon mens det foregår. Denne interaksjonen er enten på flaten, på Twitter eller på Snapchat.
Implikasjoner: Det nye felleskapet er sosialt selv om vi sitter på hver vår skjerm. Dette er øyeblikk vi kjenner igjen fra analoge medier og offline-verden. Dette gjør at markedsførere må se hvordan man kan skape opplevelser både for og med forbrukerne på disse nye arenaene. Det er nybrottsarbeid som vil være preget av at noe gir resultater, mens andre tiltak ikke vil være like enkelt å se effekten av.
8. Utvidet virkelighet
Pokémon Go er tilbake! Mobilspillet er kanskje det beste eksempelet på hvordan utvidet virkelighet, eller «augmented reality» (AR) på engelsk, kan vokse seg stort. Snapchats linsestudio har også tilgjengeliggjort AR for markedsføring. Vi forventer en økning i AR-applikasjoner, akkurat som da Apple lanserte App Store. Brukerne av Star Wars-appen kan se romskip om de retter kamerafunksjonen i appen mot landemerker som London Eye eller Eiffel-tårnet. Gjennom Google Lens kan man se anmeldelser av restauranter og kafeer i en AR, slik at du ikke trenger å sette foten innenfor døren.
Implikasjoner: Det finnes flere gode programvarer, ARKit for iOS og ARCore for Android, som gjør det mulig for folk å skape deres egne utvidede virkeligheter. Det vil neppe ta lang tid før man kan tagge selskaper og melde fra om at de har dårlig mat, er lite serviceinnstilt, har skitne toaletter eller liknende. Utvidet virkelighet med forbrukeren i førersetet kan bli et viktig verktøy for å nå ut til nye kunder eller forbrukere. For merkevarer vil det bli like viktig å være oppmerksom på hvordan du omtales i en utvidet virkelighet, som et annet sted, og også gir muligheter til å være en del av marketing miksen som gjennom influencer marketing.
9. Smart Cities
Byer har blitt digitale økosystemer som gir byplanleggere nye muligheter til å utvikles til fordel for brukerne. Treningsappen Strava fant ut at byplanleggere brukte dataen deres for å kartlegge bevegelser i byen bedre, noe som endte med at Strava startet en egen rådgivningsavdeling. Googles navigasjonsapp Waze deler også data med byplanleggere og transportfirmaer for fremtidsplanlegging. Reiseappen Citymapper bruker egne data for å stadig utvikle eksisterende eller etablere eller forbedre tjenester som nattbusstilbudet i London.
Implikasjoner: Byer blir mer datadrevne og datainnsamlende som skal være til fordel for brukerne. Dette åpner opp muligheter for private partnerskap og merkevareeksponering. Strawberry Energy har laget en «smartbenk» som gir deg gratis trådløst internett og lading, samtidig som den gir målinger på luftkvalitet og temperatur. Den sørkoreanske byen Goyang har et nettverk av sensorer for brannvarsling og støvstormer, men også for å vise lokasjonen til eldre innbyggere.
10. Blockchain leverer transparens
Blokkjede eller blockchain er mer enn et tomt buzzord. Enkelt forklart er dette en offentlig database som består av «blokker» som viser hvilke transaksjoner som har blitt gjennomført. Den nyeste blokken henviser til den forrige blokken, som igjen viser til tidligere historikk. Om brorparten i nettverket går gode for en blokk vil den legges til i blokkjeden. Dermed er det en gjennomsiktig og sikker liste på transaksjoner mellom mange parter. Mest kjent er nok kryptovalutaen Bitcoin, der ingen banker eller statlige instanser er involvert i forvaltningen av verdiene.
Implikasjoner: Teknologien er fremdeles i et tidlig stadie, men kan bli disruptiv i mange bransjer. Blant annet har det blitt brukt i matindustrien i Kina, der ulike merkevarer kan vise forbrukerne hele reisen fra gården til butikkhyllene. Mediebransjen vil også påvirkes, enten det er markedsplasser, annonsevirksomhet eller mediene i seg selv. Merkevarer bør se på hvordan de passer inn i dette voksende økosystemet.