Hvis du er en av over to millioner nordmenn som lytter regelmessig på podcast, kan det godt hende at du i fjor sommer fikk et budskap fra Leger Uten Grenser gjennom «din» favorittpod.

Det gjelder uansett om du lyttet på norske podcaster som Harm & Hegseth og Aftenpodden, britiske podcaster som The Economist og The Football Ramble, eller svenske podcaster som Spöktimmen og Wahlgren & Wistam.

Dette var mulig fordi kampanjen ble utformet i samarbeid med Acast. Med en portefølje på hele 20.000 norske og internasjonale podcaster er de verdens største – og kanskje mest kreative – handelsplass for annonsører.

Fungerte veldig bra

Leger Uten Grenser er avhengig av donasjoner fra privatpersoner for å kunne gi livreddende helsehjelp i over 70 land hvor helsevesenet ikke er like robust som det norske. For å sikre at de opprettholdt synligheten i medielandskapet gjennom omveltningene som skjedde da Norge stengte ned i fjor, bestemte organisasjonen seg for å tenke bredere om annonseringen sin.

– Vi gjorde først en kampanje hvor vi testet ut forskjellige medier. Vi hadde lite erfaring med podcast fra før, og tenkte det mest som en måte å styrke synligheten – i «toppen av trakta». Men så fikk vi inn en del donasjoner på vipps, og det endret synet vårt. Siden det fungerte så godt, bestemte vi oss sammen med Acast for å gi podcastannonsering større plass i mediemiksen i vår neste kampanje, forteller Jenny Kjus Skaret, Digital Fundraising Specialist i Leger Uten Grenser.

Til kampanjene spilt de inn en egne «spoter», og fra Acasts portefølje på 20.000 podcasts ble det valgt ut 100 norske og utenlandske podcaster som avspilte spot’en for norske lyttere over en million ganger gjennom en hel måned.

– Denne andre kampanjen leverte enda litt bedre resultater enn den første. Samlet sett resulterte de to kampanjene i en halv million kroner i donasjoner til vårt arbeid mot Covid-19 og meslinger i deler av verden med svakere helsevesen, sier Skaret.

Podcast treffer godt!

Erik Bratland, salgsdirektør i Acast Norge, mener kampanjen tjener som et godt bevis på hvor effektiv podcastreklame kan være som virkemiddel:

– I spottene ble lytterne oppfordret til å vippse et valgfritt beløp til 2177, noe som gjorde det mulig å måle inntektene fra kampanjene ganske nøyaktig. Det er gøy å se slike resultater, og det har også vært morsomt å se nordmenn få opp øynene litt ekstra for podcast som medium. Under pandemi-året 2020 økte Acasts lyttertall i Norge med hele 35% i forhold til 2019, og alt tilsier at trenden kommer til å fortsette i år, sier Bratland.

Fordi mer enn to millioner nordmenn nå hører på podcast minst en gang i måneden, begynner også annonsørene å se podcast som en naturlig del av mediemiksen. I tillegg til den omfattende porteføljen av podcaster, setter mange kreative annonsører pris på at Acast Marketplace gjør det lett for dem å utforske sponsorater, audio ads og annet branded content, som kan kjøpes enten direkte fra Acast, programmatisk eller via selskapets self-service system.

–  Kundene har nå større tillit til podcast som annonsemedium, og er komfortable med å gå inn med en større del av sine budsjetter. Kampanjen fra Leger Uten Grenser viser at podcast kan vekke sterke følelser og skape ekte engasjement, og den store bredden i Acasts portefølje øker samtidig rekkevidden på kundenes budskap, sier Bratland.

Vil du ha mer inspirasjon eller snakke om ideer for din neste podcastkampanje med Erik og Acast-teamet? Ta kontakt via sales.norway@acast.com.