Landets lengstlevende reklamebyrå og en av «grunnsteinene i den moderne reklamebransjen» - Bates - er i spill.

For denne helgen ble det kjent at verdens største reklame- og kommunikasjonskonsern, WPP, ønsker å trekke seg ut helt ut av det norske reklamebyråmarkedet. 

Sjefen for Bates Gruppen i Norge, som også teller designbyrået Tangram Design, Roy Erik Hansen, uttalte denne helgen at Bates-eieren WPP «ikke har fått så mye ut av Norge som det ønsket».

Ansatte ville ta over
Etter det Kampanje kjenner til var Hansen i London denne helgen for å forhandle frem en løsning som gikk på å kjøpe reklamebyrået og Tangram Design fra WPP. Men «management buyout»-forslaget falt ikke i god jord hos verdens mektigste reklamemann, den britiske Sir Martin Sorrell. Sorrell er administrerende direktør i WPP.

- Jeg har vært i forhandlinger med WPP om at ledelsen og ansatte ønsket å overta hele byrågruppen samlet. Det har ikke WPP ønsket, sier Hansen til Kampanje.

Hansen ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilke andre løsninger som nå diskuteres, men sier at det fortsatt er samtaler mellom den norske ledelsen i Bates og WPP.

- Vi har en positiv dialog med tanke på andre løsninger, sier han.

Kan avvikles før sommeren
Etter det Kampanje får opplyst fra kilder med kjennskap til reklamebransjen, er internasjonale kommunikasjonskonglomerater lite lystne på å selge ut selskaper til ansatte av frykt for den presedensen dette kan skape internt i nettverket. Kilder sier til Kampanje at ledelsen og ansatte kan spekulere i en dårlig drift og svak lønnsomhet med det for øye å overta virksomheten eller kjøpe ut byrået.  

Flere peker også på det faktum at det for WPP vil være både mer kostnadseffektivt og mindre komplisert prosessuelt og juridisk å avvikle hele Bates fremfor å søke andre løsninger.  

En avvikling av selskapet kan skje i løpet av våren neste år etter det Kampanje kjenner til.

- Stemmer det at WPP ønsker å avvikle Bates i Norge i løpet av våren 2015?

- Bates har kontrakter med et halvt års oppsigelse, det vil si fram til sommeren, med de fleste av sine kunder. Disse kontraktene vil bli oppfylt, sier Hansen.

- Hva skjer med de andre selskapene i Bates-sfæren som for eksempel Tangram?

- Tangram kommer til å kjøre videre med lokalt eierskap.

- Flere løsninger
Reklamebyrået Bates jobber med mange store norske annonsører og noen av de mest profilerte er Audi, KLP, Europeiske, Helsedirektoratet og Joh. Johannson Kaffe-merker Evergoood og Ali Kaffe. Byrågruppen, Tangram inkludert, hadde en byråinntekt på i overkant av 54 millioner kroner i 2013.  

Men for første gang siden 2006 gikk Bates Gruppen med tap i fjor og det med fire millioner kroner.

- Er det fortsatt et scenario at nøkkelpersoner nå bryter ut av Bates og starter opp et nytt byrå i fellesskap?

- Det er fortsatt et scenario, men jeg er også i dialog om andre løsninger, sier Hansen.

Tapt over 100 mill.
At WPP er gått lei av det norske markedet, skjønner når en kikker bakover i historien. Selskapet har tapt store summer på sin reklamevirksomhet opp gjennom årene og særlig ble det første tiåret av 2000-tallet elendig for det britiske konglomeratet som har en markedsverdi på nesten 200 milliarder norske kroner og en omsetning på 123 milliarder norske kroner.

Med reklamebyråene Grey, Ogilvy og Bates tapte WPP enorme beløp i mange år opp gjennom 2000-tallet. I løpet av perioden 1999-2006 hadde Bates et akkumulert tap på driften på 136 millioner kroner, mens byråene Ogilvy og Grey hadde både gode og dårlige år.  

At WPP har tjent noe særlig penger i det norske reklamemarkedet siden slutten 1990-tallet er det liten grunn til å tro. Den mektige WPP-sjefen Sir Martin Sorrell har tidligere kalt det skandinaviske reklamemarkedet for en gravlund.

Selv har han allerede gravlagt byråene Ogilvy og Grey og med Bates står nok et WPP-byrå med en fot i graven.

Les også:  - En gravlund

Det britiske selskapet WPP har så langt ikke ønsket å gi noen kommentarer til situasjonen i norske Bates.