Facebook har i lang tid tilbudt annonsører svært målrettede annonser på Facebooks egne flater, enten som bannerannonser eller rett i nyhetsstrømmen til sine 1,3 milliarder brukere. Med lanseringen av den nye annonseplattformen Atlas, kan annonsørene kjøpe like målrettede annonser som møter brukerne også når de ikke er inne på Facebooks nettside eller app.

Lanseringen blir sett på som Facebooks skarpeste skudd mot Google så langt, skriver The New York Times. Teknologien baserer seg på selskapet Facebook kjøpte fra Microsoft av samme navn i fjor.

- Vi tar alle våre personbaserte markedsføringsfunksjoner, som annonsører er vant til å bruke på Facebook, og åpner for at de kan bruke dem også på andre nettsider, sier sjef for annonseteknologi i Facebook, David Jakubowski, til The New York Times.

I motsetning til konkurrentene, som i stor grad bruker netthistorikk for å lage brukerprofiler, baserer annonsene i Atlas seg på brukernes egne Facebook-profiler. Det skal ifølge Facebook likevel ikke være mulig for annonsørene å identifisere en brukerprofil.

- Har brukerdata på alt
Joakim Sand er Head of Ad Operations i Red Media Consulting og har stor tro på at Facebook vil lykkes med sitt nye fremstøt.

- Det handler om at Facebook i prinsippet har bruderdata på alt. Spesielt i Norge, men også i resten av Europa. Der har de like bra data som Google, om ikke bedre. Er det to som skal konkurrere hardt om big data, så er det dem, sier han til Kampanje.

- Det er ingenting som tiliser at de ikke skal lykkes. Jeg tror de vil få større problemer med personvern. Man har skrevet under på en avtale med Facebook, men det betyr ikke at folk synes det er greit at Facebook selger dette.

- Er blitt vant til det
- Hvordan tror du folk vil reagere på å se Facebook-annonser utenfor Facebook?

- Det er et godt spørsmål. Det er vanskelig å si. Man har drevet med targeting i lang tid og jeg tror folk er blitt vant til det. Er man inne på Zalando, så sitter man med annonser for Zalando i flere uker etterpå.

- Hva er fordelen for annonsørene?

- Det forandrer spillet. Man kan nesten segmentere seg i hjel, og det er nesten bare fantasien som setter en stopper for hva man kan og ikke kan. Når man i tillegg kan kjøpe annonser i sanntid og få svarene underveis, så er det en helt annen måte å jobbe på.

- Er det noen utfordringer?

- Det er ikke alle annonsører som ønsker å gi inntrykk av at de følger etter kundene. Vi vil først og fremst sørge for at vi ikke gjør noe kundene ikke er klar over.