Da Oslo Kino sa opp avtalen med Capa Kinoreklame med virkning fra og med 2013, hadde de to selskapene samarbeidet i 11 år. Istedenfor å satse videre på Capa, valgte Oslo Kino i 2010 å kjøpe det konkurrerende selskapet Media Direct. Avtalen med Capa ble avsluttet, og Capa ble kompensert for bortfallet av inntekter, noe som slo positivt ut på selskapets 2011-regnskap. Bruddet ga imidlertid Capa behov for å skaffe nye inntekter, noe daværende administrerende direktør Carl Martin Klingberg sa følgende om til Kampanje i 2012:
- Vi må jo selvfølgelig tilpasse oss en ny situasjon og det skaper naturligvis utfordringer. Men vi beholder vår kapasitet og satser på å betjene våre kunder på samme måte som tidligere. Vi kommer til å dreie virksomheten over på nye flater, som nett og mobil, og øke inntektene på andre områder for å kompensere for bortfallet av Oslo. Det er vi i gang med nå.
Fra millionresultat til underskudd
Nå foreligger Capas 2013-regnskap, som viser at bortfallet av inntekter fra Oslo Kino har satt sine tydelige spor. Omsetningen falt fra snaue 56 millioner kroner i 2012 til 41 millioner i fjor, og kostnadene økte samtidig fra 39 til 42 millioner. Dette ga utslag på bunnlinjen, med et resultat før skatt som krympet fra over 17 millioner kroner i 2012 til et underskudd på 261.000 kroner i fjor.
I styrets årsberetning legges det ikke skjul på at bortfallet av inntekter fra oslokinoene er den viktigste årsaken til resultatfallet.
- Årsaken til resultatnedgangen i 2013 sammenlignet med 2012 skyldes i hovedsak effekten av at selskapet ikke lenger har rettighetene for salg av kinoreklame i Oslo, heter det her.
Capa Kinoreklame utbetalte i 2013 et ekstraordinært utbytte på ti millioner kroner.
Det har ikke lykkes Kampanje å komme i kontakt med selskapets konstituerte administrerende direktør, Ted Johansson.
Nedgang i markedet
Mediebyråenes mediebarometer viste en samlet nedgang på 25,3 prosent for det norske kinoreklamemarkedet i årets syv første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor.
Capa er eid av selskapet SF Bio, som frem til i fjor var eid av det svenske Bonnier-konsernet. I fjor vår ble imidlertid SF Bio slått sammen med det Ratos-eide selskapet Finnkino. Ratos sitter etter fusjonen med 60 prosent av aksjene i selskapet, mens Bonnier har 40 prosent.
Les også: Capa inn i kinogigant
SF Bio vant kampen om å få bygge en ny storkino i det gamle kloakkanlegget under Akershus festning, noe som kunne gitt Capa Kinoreklame sårt tiltrengte inntekter. Det var planer om at kinoen skulle ha 12 saler og huse 1500 tilskuere. I fjor vår trakk imidlertid SF Bio seg fra prosjektet, fordi kinoaktøren mente prosessen tok for lang tid og at planene endret seg underveis, ifølge Aftenposten Osloby. SF Bio har i dag ingen kino i Oslo.
Capa Kinoreklame ble etablert av Bergen Kino i 1990 og virksomheten ble i 2000 sammenslått med Clear Channel Norways virksomhet innen kinoreklame. Høsten 2011 kjøpte Kinovasjon Norge alle aksjene i Capa, men allerede i desember samme år ble 50 prosent av aksjene kjøpt av Bonniers kinoselskap, SF Bio.
Kommentér