Den tidligere McCann Worldgroup-sjefen Thomas Høgebøl fortsetter å kjøpe opp ledende kommunikasjonsselskaper i Norge og Norden sammen med investeringsselskapet Capman. Nå er det digitalt orienterte reklamebyrået Anorak som går med i den nye nordiske reklamealliansen til Høgebøl.

Anorak blir det åttende selskapet i The North Alliance (NOA).

- Med Anorak på laget får vi et byrå som leverer kreativ kommunikasjon på høyt nivå, hvor målgruppeinnsikt ofte kobles med svært innovative teknologiske løsninger. Målet er at de fullt ut skal matche våre byråer i Sverige og Danmark, sier Thomas Høgebøl, administrerende direktør i The North Alliance, til Kampanje.

Jaktet norsk reklamebyrå
Allerede i februar 2013 kunne Kampanje avsløre at Thomas Høgebøl og tidligere Aegis Media-topp Helge Onsums gikk med planer om å skape en nordisk byrågigant, og i februar i år ble det endelig kjent hvilke selskaper som etter hvert ble med i den nye, nordiske strukturen som i dag består av flere profilerte reklame-, teknologi- og designbyråer som norske Making Waves og svenske ÅkestamHolst.

Les også: Skaper nordisk byrågigant

Men et norsk reklamebyrå manglet og NOA-sjefen var tydelig på at jakten allerede var i gang.

Les også: Skal ha norsk reklamebyrå

Før sommeren falt den siste brikken på plass og NOA offentliggjør i dag at selskapet har kjøpt 100 prosent av aksjene i Anorak hvilket ifølge Thomas Høgebøl «betyr at NOA har et fullgodt tilbud i alle de Skandinaviske landene».

- Og prisen dere betaler er?

- Den ønsker vi ikke å gå ut med, sier Høgebøl.

Ifølge NOA-sjefen leverer Anorak i dag et overskudd på rundt fire millioner kroner og med en prising på rundt ti ganger resultat så ville verdien vært satt til rundt 40 millioner kroner. Men Høgebøl vil ikke kommentere noe på verdivurderingen som har ligget til grunn.

- Vurderte dere mange andre norske reklamebyråer?

- I grunnen ikke. Det er klart det går mye rykter i bransjen, men min eneste anbefaling til styret i The North Alliance var å kjøpe Anorak, sier Høgebøl.

Nordisk familie: The North Alliance-sjefen Thomas Høgebøl (til venstre) sammen med lederen av det svenske reklamebyrået ÅkestamHolst, Göran Åkestam. Nytt familiemedlem blir norsk Anorak.

Over 500 mill. i omsetning
Etter kjøpet av Anorak regner Høgebøl med at NOA-byråene i dag omsetter for rundt 500 millioner kroner til sammen fordelt på byråene Åkestam.Holst, Bold, Knock, Promenad og Great Works fra Sverige, &Co fra Danmark samt Making Waves fra Norge. Med kjøpet av Anorak kan NOA plusse på ytterligere 20-25 millioner kroner i omsetning, men Høgebøl tror byrået kommer til å vokse betydelig fremover.

- Det blir veldig spennende å være med å utvikle Anorak videre og vi tror byrået kommer til å vokse ganske mye fremover. Vi har store ambisjoner med Anorak, og mener de har et perfekt utgangspunkt for videreutvikling både kreativt og økonomisk. I tillegg vil de være et utmerket supplement til Making Waves, som de allerede samarbeider med på enkelte prosjekter. Dette er en «perfect match», sier Høgebøl.

- Er dere komplette som byråfamilie nå?

- Nei, vi kommer både til å starte flere virksomheter og vi kommer svært selektivt til å søke andre oppkjøpsmuligheter der vi finner det fornuftig og der det passer inn i The North Alliance, sier han.

- Også i Norge?

- Jeg vil i hvert fall ikke utelukke det, men det er ikke noe konkret som vi har liggende foran oss nå.

Oppkjøpene til The North Alliance skjer i samarbeid med nordiske investeringsfondet Capman som for en tid tilbake trakk seg ut av tv-markedet og tv-produksjonsselskapet Nice for å gå inn en sektor kapitalfondene så langt har skygget unna.

Blir deleiere i NOA
Men med prosjektet The North Alliance har Capman investert i avtaler verdt flere hundre millioner kroner slik Kampanje saken. Finansieringsselskapet som er et av Nordens ledende private equity-selskaper, eier i dag over rundt 60 prosent av NOA og var avgjørende for å løse opp i de mange eierstrukturene i rekken av ulike byråer som nå er gått med i den nye kommunikasjon- og teknologifamilien.

Nå har altså de fire Anorak-partnerne Jens-Petter Aarhus, Jens Krogsveen, Anders Gudmundsen og Torgeir Vierdal valgt å konvertere mesteparten av sine aksjer til NOA-aksjer og går dermed inn som deleiere i holdingselskapet The North Alliance. Hvor mye de fire partnerne eventuelt får utbetalt opplyses ikke.

- Vi fant veldig fort ut at det var mange felles ambisjoner og vi ble fascinert over den reisen NOA hadde startet på: Å skape det først nordiske byrånettverket tuftet på høyt verdsatt nordisk kreativitet og verdier. Det skal bli utrolig motiverende å bli med på å utvikle det første nordiske byrånettverket tuftet på høyt verdsatt nordisk kreativitet og verdier, sier byråleder Torgeir Vierdal i Anorak til Kampanje. 

Les mer om hvordan Anorak-sjef Torgeir Vierdal begrunner salget på Kampanje senere i dag.