Tross lav profil i mediene er Media Bergen Norges største kommunikasjonshus, med en byråinntekt i 2013 på 231 millioner kroner. Ove Grønnevik har bygget sten for sten siden 1990, og konsernet omfatter i dag blant annet reklamebyråer som Oktan og Saatchi & Saatchi og PR-byråene Cox og Nor PR.

I 2006 etablerte Media Bergen seg i København gjennom PR-byrået Effector, og fra 2010 har konsernet vært til stede i Stockholm gjennom reklamebyrået Svensson, som fikk følge av digitalbyrået Delorean og PR-byrået Sherpa i 2012. Nå varsler storeier og daglig leder Ove Grønnevik at Media Bergen er klar for å ta steget fullt ut og bli et skandinavisk kommunikasjonshus. Fra september samles alle merkevarene i Media Bergen under paraplyen MB Skandinavia.

- Dette er et viktig prosjekt for oss nå. MB Skandinavia blir et skandinavisk byråtilbud til kundene. Vi er der kundene er og kjenner de lokale markedene. Vi vet hva som er likt og kan gjenbrukes, og hva som er forskjellig, sier Grønnevik til Kampanje.

Media Bergen skal fortsatt eksistere som konsernets holdingselskap. Grønnevik forteller at bredden i konsernets virksomhet nå skal tilbys i Sverige og Danmark, i tillegg til i Norge.

- Tilbudet til kundene vil omfatte både reklame-, PR- og digital kommunikasjon i alle tre landene, sier Grønnevik.

- North Alliance er kanon
Av konsernets 300 ansatte jobber rundt 40 i Sverige og 20 i Danmark.

- Vi vil videre, både i Sverige og i Danmark, men det er viktigere å få det vi har til å fungere, enn å bli enda større. Vi må få MB Skandinavia til å fungere optimalt, slik at kundene merker at de er i et nettverk, ikke bare i et byrå. Gjennom tilbudet vi gir dem skal de merke at alle våre kreative og strategiske ressurser er tilgjengelige for dem, sier Grønnevik.

Bergenseren er ikke den eneste med nordiske ambisjoner i reklame- og kommunikasjonsbransjen. I begynnelsen av 2013 omtalte Kampanje for første gang tidligere McCann-sjef Thomas Høgebøls planer om å lage en nordisk byråkjempe, og et snaut år senere var The North Alliance et faktum. Selskapet bestod i utgangspunktet av syv byråer med en samlet omsetning på 425 millioner kroner. I begynnelsen av august ble reklamebyrået Anorak det åttende.

Les også: Skaper nordisk byrågigant

- Ble dere tatt på senga av North Alliance?

- Vi var i gang før dem. Vi etablerte oss i Danmark i 2007 og Sverige i 2010. Siden har vi jobbet med å etablere en felles kultur i alle enhetene bygget på skandinaviske verdier.  Jeg synes North Alliance er kanon. Vi må ikke glemme Creuna heller, de har nok hatt et skandinavisk tilbud før North Alliance, sier Grønnevik.

 - Dere har ikke gått så høyt på banen med denne satsingen foreløpig?

- Vi er mer opptatt av å levere enn å snakke. Vi har brukt det siste året til å jobbe mye med prosjektet internt. Hvordan kundene skal merke størst mulig forskjell, og få tilgang til alle strategiske og kreative resurser som er i nettverket. Det er lett å snakke, vanskeligere å levere, sier Grønnevik.

- Vil jobbe for internasjonale merkevarer
Stephan Meyer, byråleder for et av de største byråene i Media Bergen, Oktan Orangeriet, har stor tro på den skandinaviske satsingen til konsernet.

- Jeg tror det er vanskelig å bygge en sammenslutning av byråer som betjener nordiske kunder perfekt, men jeg tror vi har mulighet til å klare det, fordi vi har begynt forsiktig og bygget stein for stein. Vi har startet samarbeidet langsiktig i Norge og Skandinavia, og har alt en del mindre samarbeidsprosjekter på blokken, som vi har gjennomført og som har begynt å gli godt. Vi har øvd litt, rett og slett. Fra høsten tror jeg vi kan være klare til å gå løs på større skandinaviske kunder, sier Meyer til Kampanje.

- Hva vil satsingen forandre for deres del?

- Vi håper vi vil få større kunder. Både Oktan i Bergen, Stavanger, Hamar og Oslo har mange regionale kunder, nå håper vi at vi kan ta steget opp til store, profesjonelle merkevareorganisasjoner på nordisk nivå. Det er den forandringen vi håper på og jobber for, sier Meyer.

- Hva er ambisjonene deres de kommende fem årene?

- I den perioden har vi veldig høyt ambisjonsnivå. Da vil vi konkurrere om de store, internasjonale merkevarene på nordisk nivå. Det håper vi å gjøre lenge før det er gått fem år.

- Vil de ansatte merke endringer i arbeidshverdagen?

- Vi holder på å innføre en hospitantordning. Ikke alle kreative får jobbe i andre byråer hele tiden, men i løpet av noen år vil alle ha jobbet i andre byråer, og i team med andre byråer i konsernet. Vi må også vende oss til felles prosjektstyringsverktøy, og å jobbe mer fleksibelt i forhold til teamsammensetning. Å forholde seg til teammedlemmer i andre byer blir en ny hverdag for mange, men så langt har det fungert bra, og vi har klart å jobbe godt uten å reise så mye, sier Meyer.

Tjente ti millioner
Media Bergen fikk i fjor en omsetning på 361 millioner kroner, ned nesten 30 millioner fra året før. Resultatet før skatt ble imidlertid styrket, fra 3,6 millioner i 2012 til 10,2 millioner i 2013.

Grønnevik utelukker ikke at 2014-resultatet blir svekket som følge av den skandinaviske satsingen.

- Hva er ambisjonene fremover?

- Vi ønsker å ta det steg for steg, og skape suksess-caser for kundene. Ha fokus på kundene, rett og slett. Få det til å virke for dem, slik at de merker forskjellen, sier Grønnevik.