I dag ble det kjent at Anorak går med i den nye, nordiske reklamegrupperingen til Thomas Høgebøl og investeringsselskapet Capman. Anorak-sjefen Torgeir Vierdal sier han «gleder seg stort til å inngå som en del av The North Alliance)».
- Da The North Alliance ble lansert sa Thomas Høgebøl at de ønsket et digitalt, orientert reklamebyrå med internasjonale perspektiver. Da vi kom i dialog ble det fort tydelig at vi også hadde sammenfallende ambisjoner, sier Vierdal til Kampanje.
Anorak ble grunnlagt av Jens Petter Aarhus, Anders Gudmunstuen og Jens Jørgen Krogsveen, men ledes i dag av Vierdal som kom til Anorak etter å ha jobbet både i DDB og Naked. Vierdal er også inne på eiersiden sammen med de tre gründerne.
Hvor mye penger de fire partnerne får for å selge 100 prosent av aksjene til finansieringsselskapet Capman er ikke kjent. Til Kampanje ville heller ikke NOA-sjefen Thomas Høgebøl si noe om verdivurderingen som har ligget til grunn. Men med et overskudd på rundt fire millioner kroner i år i Anorak, kan det bety en prising på rundt 40 millioner kroner.
- Blir dere rike av å selge Anorak til NOA?
- Eierne i Anorak har valgt å konvertere brorparten av aksjer over i NOA-aksjer noe som sier hvor mye vi tror på dette samarbeidet. Utover dette blir det litt ekstra feriepenger og nok til en EU-kontroll på bilen. Vi liker heller å se på det som at vi kjøper oss inn og driver et selskap sammen med Making Waves, ÅkestamHolst, Promenad, &Co, Bold, Knock og Great Works. Ganske flinke folk, sier Vierdal.
- Anorak forblir Anorak
Selv om Anorak nå går inn i langt større byråstruktur som etter det siste oppkjøpet vil bestå av totalt åtte selskaper og omsette for rundt en halv milliard kroner, mener Vierdal at Anorak fortsatt vil bevare sin identitet. Anorak omsetter i dag for rundt 20 millioner kroner.
- Vi går fra å være et uavhengig byrå til å bli et byrå i et uavhengig byrånettverk. Anorak forblir Anorak. Vi får bare litt mer krefter, sier han.
- Men blir det plass ved middagsbordet for Anorak når jobber skal fordeles blant store byråer som Åkestam, &Co og Making Waves?
- Det er ikke snakk om at Anorak skal bli en underleverandør av storesøsken i denne familien. Utgangspunktet for NOA-familien handler ikke om å fordele oppgaver, men å levere det beste vi kan for kundene våre ved å jobbe på tvers av fagdisipliner og benytte oss av hverandres kompetanser. Dette er noe vi har hatt fokus på i Anorak helt siden oppstarten og som er et av hovedprinsippene som NOA er bygget på. Vår erfaring og vår tilnærming til kommunikasjon i skjæringspunktet mellom teknologi og kreativitet, er noe som kan passe både til forrett, hovedrett og dessert i denne sammenhengen, sier Vierdal.
Anorak jobber i dag for kunder som Gore Tex, MatPrat, Campus Kristiania og Evo Fitness. Når det gjelder kunden Gore Tex har man også et internasjonalt ansvar.
- Hva er det dere føler har manglet i Anorak som gjør at dere nå blir med i NOA?
- Vi er et ungt byrå med piggskoene på. Alt har gått fort hos oss de siste tre årene, men samtidig har vi vært opptatt av å skynde oss sakte. Vi har lagt planer og vokst organisk, sier Vierdal.
Vant Gulltaggen: Anorak har markert seg opp gjennom årene med flere gjeve priser, deriblant Grand Prix i Gulltaggen. Her sammen med byrået HES som de delte seieren med for to år siden.
- Mørke dresser har kommet og gått
Anorak-sjefen sier det «var det et stort klapp på skulderen» byrået ifjor ble rangert som landets 6. beste på Kampanjes «Byråprofil»-kåring i fjor. Suksessen med de digitale Kaizers-kampanjene, som har resultert i flere Grand Prix-seiere både i Gulltaggen og i Cannes, har heller ikke gått upåaktet hen i det internasjonale reklamemarkedet.
- Å lykkes skaper ekstern interesse . Flere mørke dresser har kommet og gått og det har vært flere byrånettverk på besøk med ønske om en tettere dialog. Vi har pratet med alle sammen, men det har ikke vært riktig. Vi har vært bekymret for hva som skjer med kulturen, kontroll over egen utvikling og det kreative produktet. Vi har vært fast bestemt på at vi klarer oss best selv, som uavhengige, sier Vierdal.
Etter hvert dukket likevel diskusjonene om «hva Anorak skal være i fremtiden», forteller Anorak-sjefen. Vierdal mener det også er utfordringer ved å være små og at byrået inne i NOA-strukturen vil få muligheter en ikke ville oppnådd alene. Noen av kundene NOA i dag jobber med er SAS, Ikea, Absolut, Audi, Telenor, Carlsberg, H&M, FIFA og Orkla.
- Vi har en fantastisk kultur i byrået, spennende kunder, driver lønnsomt og setter vår egen agenda. På den andre siden ser vi at vi ikke når helt opp når store og spennende oppdrag i bransjen skal fordeles. Større annonsører forteller oss at vi leverer kreativitet på høyeste nivå, men de er bekymret for om vi er store nok, har bred nok kompetanse og kapasitet til å håndtere kravene til leveranse. De vil jobbe med Anorak, men tør ikke å ta skrittet helt ut. Gjennom NOA får vi nå muligheten til å svare på dette behovet i løpet av kort tid, sier han.
Kommentér