I går kveld torpederte Høyres stortingsgruppe de ambisiøse planene om et OL i Oslo i 2022. Da en splittet Høyre-gruppe konkluderte med at regjeringen ikke bør gi økonomisk statsgaranti, valgte Oslo kommune, anført byråleders Stian Berger Røsland, å kaste inn håndkleet.

Nominerer Heiberg til tåkelur-pris
PR-nestor Hans Geelmuyden har lenge vært motstander av Oslo-OL og er ikke i tvil om hvorfor ja-siden ikke klarte å overbevise opinionen og politikerne om å si ja til et vinter-OL til Oslo i 2022.

- Fordi Idrettsforbundet aldri tok folk på alvor, og fordi nei-siden har hatt sterkere argumenter enn ja-siden. Gerhard Heiberg uttrykte det best i går kveld: «Vi fikk en på trynet, og det trenger IOC for å forandre seg», sa han. Jeg kommer til å nominere Heiberg til GKs hederspris «Månedens tåkelur» for oktober, sier Geelmuyden til Kampanje.

- Folk liker ikke pamper
Administrerende direktør Ole Christian Apeland i PR-byrået Apeland er også sterkt kritisk:

- Kampanjen har sviktet på flere områder. De de har hatt svake argumenter for OL, de har ikke forstått motstanden folk flest har mot IOC, og de har ikke klart å overbevise IOC om at deres sære krav må dempes om Norge skal søke. Folk flest liker ikke pamper, og dette er mer et nei til IOC enn et nei til OL. Vi vil ha telt, matpakke og toddy på termos, ikke VIP-privilegier, kanapeer og champagne, sier Apeland til Kampanje.

Mener PR-strategien klappet sammen
Opp mot 300 millioner kroner er brukt i søkeprosessen. Hans Geelmuyden mener PR- og kommunikasjonsstrategien til Oslo2022 har bommet fullstendig.

- Ja, totalt! Idrettsforbundets svar på beskyldningene om pampevelde ble å presentere stadig nye idrettspamper som ønsket Oslo 2022. Til slutt gikk det troll i ord! sier Geelmuyden.

Apeland er ikke imponert.

- Det er vanskelig å gi en full vurdering fra utsiden når prosessen har vært så lukket, men det er jo ikke tvil om at de har mislykkes. Jeg tror hovedproblemet har vært dårlige analyser og liten forståelse av hvordan folk flest tenker. Skal man ha flertall i folket, må man forstå folket, sier han.

- Mange tapere
- Hvem er den største taperen i OL-kampen?

- Der er mange tapere. IOC har forhåpentligvis fått en smell som merkes, og jeg tror idretten i Norge også kan få problemer med å stå samlet fremover. Noen topper bør vurdere sine stillinger nå. For alle som har vært sentrale i kampanjen er tapet selvsagt et personlig nederlag. De største vinnerne er Fremskrittspartiet og Høyre, som viser at de lytter til folket og at de står sammen. Og VG, som har vist hvordan kritisk journalistikk kan drive folkets oppfatning, sier Apeland.

Geelmuyden utroper to store tapere:

- Norges Idrettsforbund og deres kommunikasjonsrådgivere!

- Total mangel på ydmykhet
Ordfører Fabian Stang angrep IOC og ga de skylden for Oslos OL-havari mens byrådslederen kort tid etter nederlagets time gikk ut og varslet satsing på idrettsanlegg i hovedstaden. Mens Høyre-toppene i hovedstaden valgte en offensiv strategi, gikk idrettspresident Børge Rognlien i forsvarsposisjon.

- Hvem lykkes best med sin håndtering av Høyres nei i går kveld?

- Jeg oppfattet dette annerledes. Jeg er enig i at Berger Røsland kom godt fra det, men Rognlien slutter aldri å overraske med sin totale mangel på ydmykhet. I stedet for å ta nederlaget innover seg og ta ansvar, valgte han for åpen mikrofon å fortsette pengeutpressingen av Oslo kommune. Jeg kan ikke forstå at idretten lenger ser seg tjent med Rognlien som sin øverste tillitsvalgte. Det er ikke bare IOC som må revolusjoneres. Det samme gjelder NIF. Det er pampevelde begge steder, sier Geelmuyden.

- Klokt av byrådslederen
Apeland mener byrådleder Stian Berger Røsland gjorde et smart trekk.

- Byrådslederens respons var klokest. Han forsøker å skape et inntrykk av at millionene som er brukt på planlegging ikke har vært bortkastet selv om det ikke blir OL. Så får vi se om noen tror på det, spør Apeland.

Administrerende direktør Morten Pettersen i Burson-Marsteller er ikke i tvil om hvorfor OL-toget sporet av onsdag.

- Du kan aldri få et OL i Norge hvis ingen av de store partiene har et brennende engasjement for det.  Ingen av dem hadde det, og det er synd, for dette kunne vi ha fått til, sier Pettersen til Kampanje.

Langer ut mot First House
Også reklameveteran Nils Petter Nordskar er dypt skuffet over at det ikke blir vinterleker i hovedstaden om åtte år. Han tar et voldsomt oppgjør med PR-byrået First House, som Nordskar mener bidro til å påføre Oslo-OL banesår.

- Døden inntraff ti over halv sju på en pressekonferanse etter et partimøte i Høyre. Etter min mening bør First House spandere smokinger til begravelsen! skriver Nordskar på sin egen blogg.

Han fortsetter:

- Skrevet i lett affekt, ja – men det er nødvendig å få det ut. Og jeg skjønner ikke hvorfor Inge Andersen & Co ikke inviterte en gruppe bestående av Norges beste reklamebyråer, gjerne også PR-byråer, og bød på utfordringen: «Jeg har et budsjett. La oss sammen skape god stemning for et vinter-OL i Oslo i 2022!» Det sureste er – jeg tror han hadde fått entusiasmen sin.

- Fly forbanna
Slik gikk det ikke. Nå blåser Nordskar ut:

- Når kommunikasjonsrådgiverne med Norges høyeste timepriser ikke på noe tidspunkt klarte å skape så mye som bittelitt entusiasme i det norske folk for OL 2022 i Oslo – vi snakker ikke i det hele tatt – så må det være lov for oss som har stått i motvinden og heiet på et OL i Oslo – å bli fly forbanna.

First House: - Ikke hatt oppdrag
First House avviser kategorisk at de har jobbet for Oslo2022 og Oslo kommune, slik Nordskar hevder.

- Vi har selv ikke hatt oppdrag for Oslo kommune eller Oslo2022, som har hatt ansvaret for både OL-søknaden og søkerens kommunikasjonsarbeid, sier administrerende direktør Per Høiby i First House til Kampanje.

Les mer: First House slår tilbake