For å feire at det er ett år siden stortingsvalget som banet vei for en blå-blå regjering, la Høyre i dag ut følgende melding i sosiale medier: «Ett år siden valget! Tusen takk til alle som stemte på oss. Hva er du #gladfor at regjeringen får til?»

Emneknaggen #gladfor ble raskt kuppet av politiske motstandere og andre kritiske røster, og det overveldende flertallet er lite imponert over Høyres Twitter-kampanje.

- Eg er at eg ikkje har sett i gang ein -kampanje for å få sjølvskryt frå partikameratar, skriver Magnus Bernhardsen, alias @magnusbe.

- Jeg er at det ikke var jeg som kom på -kampanjen. Men at noen gjorde det! skriver Sven Jørund Kolstø, alias @SolarSven.

- Altså, , disse -greiene må dere bare slutte med. Nå, skriver Jørgen Hernholm, alias @Hernholm.

- Jeg er at bidrar til sinnets munterhet og gode eksempler på hva du ikke skal gjøre på . Vi ler godt! skriver Kjell Bjørn Vinje, alias @kjelvi.

Les også: Høyre tåler harselas i sosiale medier

- Allerede ødelagt
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen er ikke overrasket over vendingen kampanjen har tatt.

- Høyre har handlet i beste intensjon, og de hadde nok ikke opplevd de negative tilbakemeldingene hvis de ikke hadde vært i posisjon. Sånn er det med alle partier når de er i posisjon. Mange har nok pekt på at det har skjedd ganske lite ett år etter valget, mye mindre enn lovet, sier han til Kampanje.

Han mener kampanjen har flere likhetstrekk med McDonald's sin Twitter-tabbe i 2012, da de spurte om kundenes egne erfaringer under hashtaggen #McDStories, og #myNYPD-kampanjen til politiet i New York, som raskt gikk over til å handle om politiets brutalitet.

- Kunne Høyre ha unngått dette?

- Det er retorikken som slår litt feil ut. Hvordan man formidler budskapet har mye å si for hva man ønsker å få frem. Nå som kampanjen har fått mange negative kommentarer, får de ikke frem de positive sakene. Kampanjen er nok allerede ødelagt i mine øyne.

- Dødfødt
Han mener også Høyre burde ha svart kritikerne på et tidlig stadium i kampanjen.

- De burde ha styrt kommunikasjonen inn mot de positive tingene og lagt seg flate på sakene de ikke har gjennomført i henhold til partiprogrammet, ikke på en nedlatende måte, men på en verdiberikende måte. Men det er egentlig dødfødt å prøve seg på slike initiativer. Det skjønner Høyre også. Jeg vet egentlig ikke hva det var de trodde de skulle få igjen for dette her.

- Er det politiske motstandere som kupper emneknaggen?

- Inntil jeg går inn og ser hvem som gjør det, blir det spekulasjoner. Men det er med stor sannynlighet, om ikke politiske toppledere, enten folk som tilhører opposisjonelle partier eller som er skuffede Høyre-tilhengere.

- Veldig uforutsigbart
Stipendiat Bente Kalsnes ved Universitetet i Oslo har forsket på bruk av sosiale medier i valgkampanjer. Hun uttaler seg på generelt grunnlag om Twitter-kampanjer.

- Det en vet om kampanjer på sosiale medier er at det er uforutsigbart hvilke reaksjoner man får. Man kan få de ønskede reaksjonene, men det kan like gjerne skje at det snur seg og blir gjort sarkastiske vrier eller det kan føre til at masse negativt kommer frem. Det er rett og slett veldig uforutsigbart, sier hun til Kampanje.

- Bør man avstå fra å lansere slike kampanjer?

- De negative tilbakemeldingene kommer likevel, men sosiale medier gjør at partiet får mer kontroll i den forstand at de har egne arenaer og egne Facebook-sider, samtidig som de får mindre kontroll i den forstand at folk kan reagere og det kan spre seg veldig fort. Det gjelder ikke bare partier, men også selskap og medier.

- Kan slike kampanjer skade partier eller selskaper?

- Jeg har ikke god data på det, men vanligvis vil det være en kortsiktig effekt. Synspunkt og meninger blir dannet over tid, én hendelse er ikke nok til at noen skifter parti.