Humor har blitt et av de viktigste virkemidlene i den kommersielle konkurransen mellom TV 2 og TVNorge. Særlig SBS Discovery har med stort hell brukt humor for å posisjonere sitt flaggskip TVNorge, men ikke uten kamp fra TV 2.

Sistnevnte satset i år på hele fem nye humortitler, og et av dem, «Truls - Oppdrag Hurtigruten», ble også det mest sette humorprogrammet på de to kanalene med et snitt på 595.000 seere. Det er langt foran neste program på listen, «I kveld med Ylvis Live!», som hadde 448.000 seere i snitt i høst.

- Truls er helt fantastisk. Han har en egen evne til å skape glede, liv og røre og humor hvor enn han beveger seg. Han er en veldig godt likt progamleder, sier programdirektør Jarle Nakken i TV 2.

Svendsen spilte også hovedrollen i «Meglerne» på TV 2, som samlet 362.000 seere i høst.

TVNorge øker seertallene
Det er likevel TVNorge som vinner sammenlagt med et snitt på 370.000 seere på sine humorkonsepter, mot et snitt på 327.000 seere på TV 2. Se hele oversikten i bunnen av saken.

Tv-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat mener SBS Discovery kan smile bredt over humoråret 2014.

- SBS Discovery har lykkes veldig godt med sin satsing. De hadde et godt år i 2013, men vi ser at de samme konseptene har fungert enda bedre i 2014 med markant økning i seertallene. I tillegg har det kommet flere nykommere som har slått veldig godt an, bortsett fra «Kanal Valen», som er det eneste man ikke kan si seg 100 prosent fornøyd med, sier Wiberg til Kampanje.

Han mener TV 2s kan vise til et mer ujevnt årsregnskap på humor.

- TV 2 har gjort det greit. De har lykkes bra med «Dritseint med Edel» og «Truls - Oppdrag Hurtigruten». De har ikke truffet godt med «Torsdag kveld fra Nydalen», som etter mange bra år har gått på en vegg. Det blir spennende å se hvordan de skal ta det videre, sier Wiberg.

- Vi befester posisjonen
- Vi er veldig godt fornøyd med humoråret 2014, sier programdirektør Eivind Landsverk i SBS Discovery.

- TVNorge befester posisjonen i å være best på humor, og det er et satsingsområde også fremover, først og fremst på hovedkanalen, legger han til.

TVNorge har sikret seg en solid komikerstall som inklduer Espen Eckbo, Thomas Giertsen, Odd Magnus Williamson, Henrik Thodesen og Lene Kongsvik Johansen. I dag sikret de også seg Klaus Sonstad, først kjent som den ene halvdelen av Are og Odin på NRK, sist som programleder på TV 2.

Les også: TVNorge rapper TV 2-profil

- Hvilken komiker skulle du gjerne ha sikret deg?

- Det har jeg ikke lyst til å si, men vi har en overvekt av menn, så jeg skulle gjerne sett at vi hadde funnet en kvinnelig komiker.

- Har du prøvd å få tak i Truls Svendsen?

- Nei, men jeg kommer ikke til å si i media hvem jeg snakker med til en hver tid.

Savner «Senkveld»
Kampanje har ikke definert «Senkveld med Thomas og Harald» som et rent humorprogram. TV 2 mener programmet burde inngått i en slik liste. Programmet har hatt et snitt på 730.000 så langt i år, og dermed hadde TV 2 kommet bedre ut enn TVNorge totalt.

- «Senkveld med Thomas og Harald»leverer helt klart på humor. De får folk til å trekke på smilebåndet, både med gjester, gjennom kreative innslag og ikke minst A-ha-konkurransen i pågående sesong. At Thomas og Harald er viktige innenfor humorsegmentet, er helt sikkert, sier TV 2-direktør Jarle Nakken.

Han er også godt fornøyd med Henriette Steenstrup i rollen som programleder og dikter Edel Hammersmark.

- Jeg er veldig fornøyd med at «Dritseint med Edel» har truffet folk bredt. Vi har fått enorm respons fra seerne på alle mulige måter. Det er også tydelig når vi har så høye seertall at vi har truffet en nerve med det programmet.

På motsatt side av TV 2s liste ligger «Torsdag kveld fra Nydalen», som hadde et snitt på 224.000 seere i høst.

- Jeg tror det er flere ting som gjør at det ikke har truffet så bra i år. En av de er at det er et nytt ensemble. Der har vi tidligere uttalt at vi er skuffet over seertallene.

Lanserer humorkanal
Neste år trappes humorkrigen ytterligere opp med lanseringen av TV 2 Humor i mars. Nylig ble det også kjent at Einar Tørnquist melder overgang fra VGTV til TV 2.

- Vi er i en kontinuerlig utvikling innenfor humorsjangeren og har mange konsepter i oppstartsfasen og utviklingsfasen. Vi er også i gang med en humorkanal, som vi etter hvert kommer til å produsere norsk humor på. Vi kommer til å bli enda sterkere på humor, sier Nakken.

Her er oversikten over årets humorsatsinger på TVNorge og TV 2: