«Sinnasnekker'n», med Otto Robsahm i tittelrollen, har utviklet seg til å bli en av TVNorges aller mest kjente merkevarer siden første sesong gikk på lufta i 2010. Årets sesong var den femte i rekken og den andre som ble sendt i stripe - fire ganger i uken - med et snitt på 239.000 seere per episode. Det er Strix som har produsert serien i alle disse årene, men nå mister produksjonsselskapet oppdraget til sin nyetablerte konkurrent DogTV.

DogTV er allerede i gang med forberedelsene til sjette sesong av serien, som mest sannsynlig skal på lufta igjen høsten 2015.

- Det er klart at det er veldig leit. «Sinnasnekker'n» har vært en del av Strix i flere år, og det er leit at ikke vi skal presentere «Sinnasnekker'n»for det norske folk lengre, sier administrerende direktør Jørgen Hermansen i Strix.

- Vi har i hvert fall levert en kjempesuksess for TVNorge. Vi er veldig stolte av å ha dratt opp «Sinnasnekker'n» til å bli den suksessen den er, legger han til.

- Har dere vært med i en pitsj?

- Jeg ønsker ikke å kommentere prosessen som har vært.

- Vesentlig del av omsetningen
Etter det Kampanje kjenner til, er det en produksjon på 10-15 millioner kroner som nå flytter på seg.

- Hvor stort økonomisk tap utgjør dette for dere?

- Det har jeg ingen kommentar til, men det er klart at det var en vesentlig del av omsetningen vår, sier Hermansen.

- Klarer dere å kompensere for tapet av den?

- Vi jobber selvfølgelig for å kompensere for tapet.

- Ikke stor dramatikk
SBS Discoverys programsjef Sverre Nordbø forteller at det valget ikke skyldes en konflikt med Strix.

- Det ligger ikke stor dramatikk bak det, men det er klart at fem sesonger er lenge. Vi er superfornøyd med jobben Strix har gjort med «Sinnasnekker'n». Det er et av våre fyrtårn, og veldig mye av det kan vi takke Strix for, men for å kunne holde liv i et format som har gått såpass lenge, kan det noen ganger være sunt å se på formatet med nye øyne. Når vi sitter på formatet selv og har alle rettigheter, så har vi muligheten til å se oss litt rundt, sier programsjef Sverre Nordbø i SBS Discovery til Kampanje.

- Har økonomi vært en del av pitsjen?

- Nei. Totaløkonomien har ikke veid inn på den måten. Dette har vært et strategisk valg for å se om vi kan få mer ut av «Sinnasnekker'n».

Slik har seertallene for «Sinnasnekker'n» utviklet seg:

  • 2010: 302.000 seere
  • 2011: 282.000 seere
  • 2012: 276.000 seere
  • 2013: 206.000 seere*
  • 2014: 239.000 seere*

* Merk at «Sinnasnekker'n» ble sendt én gang i uken fra 2010 til 2012, og fire ganger i uken fra og med 2013.

Ringrev bak nytt selskap
DogTV ble etablert i januar i år og har foreløpig kun «Neste låt» på TV 2 på merittlisten, men bak selskapet står de kjente bransjehodene Stein Johnsen, Torill Skibenes Aaserud og Eirik Aure, sist fra Rubicon.

Stein Johnsen kommer fra Nordisk Film TV, men har også ti år bak seg i Rubicon, der han har produsert serier som «Big Brother», «Deal or No Deal», «Masterchef» og ikke minst «Ekstrem oppussing» for TV3. Johnsen har også vært foran kamera, sist som programleder for «Sannhetens øyeblikk» på TVNorge. Nå har de valgt å starte for seg selv, uten internasjonale eiere.

- Man går jo alltid med en liten følelse av at man kunne klart å få til dette sjøl. Vi fant ut at vi hadde lyst til å gjøre et forsøk på det og har såpass mye å vise til produksjonsmessig for andre at vi trodde det var mulig å få til. Det har det vist seg å være, sier Johnsen til Kampanje.

- Har dere vært lei livet i internasjonalt eide selskaper?

- La meg si det sånn, det er veldig befriende å jobbe i et selskap hvor beslutningsveien er veldig kort. Vi er tre stykker som samarbeider og utfyller hverandre godt, og som er enige om hvordan man lager tv og gjøre produksjoner. Vi trives veldig godt i den settingen vi er i.

Holder seg bak kamera
Oppdraget om å gjøre «Sinnasnekker'n» kom i form av en enkel forespørsel fra TVNorge, ifølge Johnsen.

- Vi gleder oss. Dette er et veldig fint program som har gått lenge og er vel etablert. Det blir ingen store endringer i programmet, men vi vil sikkert sette vår lille «touch» på det i samarbeid med TVNorge, sier han.

DogTV har en rekke nye programkonsepter under arbeid, men ingen av dem innebærer et comeback foran kamera for Stein Johnsen.

- Der har jeg et soleklart svar; Jeg er gått ut på dato, og vel så det. Det gikk opp for meg da jeg gjorde siste program av «Sannhetens øyeblikk». Da produserte jeg et av de mest feelgood-programmene som var, «Det store korslaget» for TV 2, samtidig som jeg var programleder for et av de mest feelbad-programmene på tv, sier Johnsen.

Bak kamera: Stein Johnsen har tidligere vært programleder både på radio og tv. Nå står han mest bak kamera i sitt nye tv-produksjonsselskap, DogTV. - Jeg har hatt mine 15 minutter og er ferdig med det, sier Johnsen.