Det blåser på toppen i Amedia. Flere sjefer i mediekonsernets toppledelse og i de Amedia-eide mediehusene har forlatt sine stillinger i 2014. I dag er det klart at Nina Refseth slutter som konserndirektør i Amedia etter bare åtte måneder i stillingen. Hun har hatt konsernansvaret for mediehus. Refseth avviser kategorisk overfor Kampanje at det ligger dramatikk eller strid bak beslutningen om å gå av som konserndirektør i Amedia.

Stiller seg bak nedskjæringene
-  Enkelt forklart har det skjedd store endringer i mediebransjen og jeg har vært med på og stått i spissen for noe av omstillingen i Amedia. Fremover ønsker jeg å jobbe mer med strategi og utvikling.  I stillingen jeg søkte på i Amedia lå det sterke elementer av strategi og utvikling, men med de store utfordringene i mediebransjen er det blitt mindre tid og færre muligheter til å jobbe med dette. Det er blitt gjennomført høyst nødvendige kostnadskutt og jeg er ikke uenig i det er som er blitt iverksatt. Jeg er ikke blitt uvenner med noen, men vil nå jobbe med andre oppgaver. Men først skal jeg jobbe ut oppsigelsestiden på seks måneder, sier Refseth til Kampanje.

Les også konsernsjef Are Stokstads reaksjon: - Ikke så dramatisk

Det var Jornalisten.no som først omtalte Nina Refseths avgang i formiddag. 

Konsernsjef Are Stokstad takker i en internmelding i Amedia nå i ettermiddag Nina Refseth for «hennes store innsats for konsernet». Han understreker at kontinuiteten er sikret gjennom at Nina Refseth fram til sommeren 2015 vil fullføre «viktige prosesser innen forbrukermarkedet og selskaper hun er styreleder for». Dette omfatter blant annet Amedias digitaliseringsprosjekt som er et av konsernets hovedsatsingsområder i 2015.

Tøft år for Amedia
2014 er utvilsomt det mest dramatiske og mest krevende året for Amedia siden A-pressen kjøpte Edda Media på tampen av 2011. Annonseinntektene har stupt og konsernledelsen har iverksatt kutt på 500 millioner kroner og kraftig nedbemanning i mediehusene landet rundt. Også i konsernledelsen har det vært turbulens. I dag ble det altså kjent at Nina Refseth gir seg som konserndirektør. 20. juni gikk nyansatt digitaldirektør Gaute Engbakk på dagen da de massive nedskjæringene førte til at alle planer om digitaloppkjøp og større satsinger ble skrinlagt. Omtrent samtidig forlot Andreas Norvik stillingen som konserndirektør for trykk og distribusjon, etter mange år i både Edda Media og Orkla-konsernet. 

Les også: Engbakk forlater Amedia

Les også: - Traff Medie-Norge som en kule

Også flere mediehusledere i Amedia har sluttet i 2014. I forrige uke skrev Kampanje at Ben Christensen gir seg som digitaldirektør i Amedia. For to uker siden sa Jan Tore Hamnøy takk for seg som administrernde direktør og ansvarlig redaktør i Mediehuset Haugesunds Avis og som regiondirektør for Amedia Haugalandet. Nina Refseth er for øvrig styreleder i Haugesunds Avis. Mette Throndsen Brekke-Hansen sluttet som administrerend direktør i Drammens Tidende. Håkon Borud sluttet i februar som sjefredaktør i Drammens Tidende etter bare et halvt år i stillingen til fordel for stillingen som nyhetsredaktør i Aftenposten. Tonje Sagstuen sa opp som sjefredaktør i juli og gikk til stillingen som kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

Overtar etter Refseth
Pål Eskås, som i dag er regiondirektør for Romerike og Innlandet, går inn i Amedias ledelse fra 1. januar 2015. Han blir konserndirektør med ansvar for mediehusene og de fellesfunksjoner Nina Refseth har hatt ansvaret for.  Ansvaret for mediehusene vil bli delt med konserndirektør Mari Velsand. Eskås har jobbet i Amedia siden 2008, da han begynte som administrerende direktør i Romerikes Blad. Pål Eskås har tidligere vært salgsleder i Aftenposten, viseadministrerende direktør i Budstikka Media og administrerende direktør i Østlandets Blad. Han er utdannet siviløkonom fra BI.

- Jeg opplever det som et privilegium å få anledning til å bli med på å utvikle våre lokalmedier fra en så sentral posisjon, sier han i en internmelding i Amedia i dag.