Analyse- og rådgivningsfirmaet Aalund har i flere år målt hvor gode journalister mener norske selskaper er når det gjelder mediekontakt. Undersøkelsen «PR-barometeret» gjennomføres i Sverige, Danmark og Finland, i tillegg til i Norge. I årets norske undersøkelse har 142 journalister fra de fleste store medier deltatt. Alle de 142 journalistene har blitt bedt om uhjulpet å peke på den ene informasjonssjefen som de synes er best på medierelasjoner i Norge. Markedssjef Gudbrand Gråbak i analyse- og rådgivningsfirmaet Aalund sier det i år er jevnt løp mellom kommunikasjonssjefene som er mest populære blant journalister.

- Det er veldig knappe marginer. Tidligere har Siv Meisingseth i sin tid i SAS og Ola Morten Aanestad i Statoil, som nå er i USA, vært klare vinnere. Jo Kobro ved Oslo Lufthavn var lenge en klar vinner etter det, men etter ham har ingen rykket opp som den soleklare favoritten til norske journalister, sier Gråbak.

- Tronen er ledig?

- Ja, jeg vil si det. Dette er jo en uformell avstemning, som ikke nødvendigvis trenger å handle om hvem som er dyktigst. Den som topper listen er den journalistene oppfatter som den beste, og kanskje den de liker best. Relasjoner spiller en stor rolle her, og på det området var Aanestad og Kobro ekstremt gode. Per i dag innehar ingen den posisjonen som de hadde, sier Gråbak.

Dette er de fem kommunikasjonssjefene norske journalister mener er Norges beste:

1. Anne-Sissel Skånvik, Norwegian

2. Richard Kongsteien, Widerøe

3. Knut Morten Johansen, SAS

3. Thomas Midteide, DNB

5. Ola Morten Aanestad, Statoil (er for øyeblikket i USA)

- Sammensveiset team
På toppen av den jevne topp fem-listen ligger altså Norwegians kommunikasjonssjef, Anne-Sissel Skånvik. Norwegian har lagt bak seg et turbulent år, med tekniske problemer knyttet til nye Dreamliner-fly, beskyldninger om sosial dumping og problemer med å komme inn i det amerikanske flymarkedet. Like fullt – eller kanskje nettopp derfor – er Skånvik på topp blant journalistenes favoritter. Om henne sier journalistene blant annet at «hun er flink til å stå imot i tøffe tider», «hun stiller opp ved kritiske spørsmål» og «hun er flink til å takle vanskelige situasjoner».

- Norwegian har på få år gått fra å være et lite, norsk selskap til nå å være verdens syvende største lavprisselskap. Jeg har brukt mye tid på å hjelpe journalister å skjønne hva som er strategien vår, hvorfor vi vokser der vi vokser og hvilke forretningsmessige utfordringer og planer vi har. Vi har en pressevakttelefon som tar seg av løpende spørsmål, og det har det vært et enormt trykk. Æren for plasseringen på listen må jeg i høyeste grad dele med kollegene mine. Folk har jobbet hardt både dag, natt, helg og helligdager for å imøtekomme henvendelser, sier Skånvik.

- Det er jevnt i toppen mellom kommunikasjonssjefene, og ifølge Aalund er «tronen» ledig etter Jo Kobro og Ola Morten Aanestad. Har du mål om å befeste posisjonen din der?

- Det er hyggelig at journalister nevner meg, men jeg tenker ikke så mye mer over det enn det. Jeg er opptatt av å gjøre jobben min best mulig, og det er andre i mitt team som har vært enda mer i media enn meg, siden jeg også jobber med andre ting enn å være på tråden med journalister, sier Skånvik.

Hennes beste råd til andre kommunikasjonssjefer dreier seg også om teamet rundt henne.

- Jeg har ett godt råd, og det er å ha drivende dyktige kolleger. Vi er et lite, men sammensveiset team i kommunikasjonsavdelingen som klarer å holde humøret oppe, også når det blåser. Det er viktig, sier Skånvik.

- Gi av deg selv
På delt tredjeplass på listen ligger kommunikasjonssjefen til Norwegians erkerival, SAS. Journalistene mener blant annet at Knut Morten Johansen fortjener god score fordi «han kommuniserer», han «gir pressen litt ekstra» og «er ærlig og åpen». Selv benytter Johansen anledningen til å hylle SAS og sine forgjengere i jobben.

- Det som gleder meg mest, er framgang for selskapet jeg jobber for. Jeg tror jeg er på ville veier hvis jeg skal bestemme meg for å bli mye mer synlig, og begynner å jobbe for meg selv istedenfor selskapet og de viktige oppgavene. Jeg har lært det jeg kan av å jobbe med de beste, og de beste er Thomas Midteide, Kenneth Vikse, Claus Sonberg og Siv Meisingseth, sier Johansen.

- Hva er dine beste råd til andre kommunikasjonssjefer?

- Vær ærlig og ha glimt øyet. Jeg tror faktisk at journalister begynner å bli trøtte av de ekstremt velformulerte og forberedte budskapene. Det å gi litt mer av seg selv og tilby en situasjon, en hendelse eller på en eller annen måte litt substans, tror jeg på, sier Johansen.