Nyheter og allmennkringkasteroppdrag er svindyrt for TV 2 og det vil i stadig større grad sette marginene under press for det Egmont-eide tv-konsernet. Det er kort fortalt essensen i en ny rapport om de økonomiske konsekvensene av TV 2s avtale med staten som ble lagt frem på en allmennkringkastingskonferanse på Norges Handelshøyskole (NHH) i dag.

Les mer: Taper stort på TV 2-nyheter

Forfatter av rapporten, NHH-professor Trond Bjørnenak argumenterer for at staten må bidra med å finansiere TV 2s nyhetsproduksjon.  

 - Staten må knekke finansieringsnøtten. De skjønner at TV 2 har en smertegrense. Jeg tror at Kulturdepartementet og de som utvøver mediepolitikk er i ferd med å tenke nytt. Staten gjør mange offentlige innkjøp, for eksempel innen samferdsel og forskning. Noe lignende kan også skje på TV 2-området. Jeg kan vanskelig se at markedet kan løse dette. Det må komme en eller annen statlig finansering, sier han.

Les også: Kunne tjent 724 mill. med TVNorge-margin

- Må gi tilbake til TV 2
Professoren får støtte fra mediekommentator og daglig leder for Litteraturhuset, Andreas Wiese, som innledet dagens konferanse. Han mener man angriper problemstillingen fra feil ende ved å legge begrensinger på NRK.

- Krymper man NRK i den krisen mange medier nå opplever, blir resultatet et dårligere tilbud og lisensbetalerne får mindre valuta for lisensen. Har man betalt lisens, har man rett til å få innholdet der man ønsker det. Men det gir NRK en permanent konkurransefordel som gjør det vanskelig for TV 2 å konkurrere. Man må finne en ordning som gir noe tilbake til TV 2 også. Det kan være en offentlig kjøpskontrakt på nyheter, eller andre metoder, sier han til Kampanje.

- Hvorfor tror du ikke TV 2 har kommet frem til dette argumentet selv?

- Det er et godt spørsmål. Det må du nesten spørre dem om.

- Er det ikke en fare ved å knytte nyhetsproduksjonen enda tettere opp mot offentlig støtte?

- Ja, det er den største risikoen. Det er klare bieffekter og man må prøve å finne støtten som gir færrest bieffekter.

Tror ikke på TVNorge-marginer
TV 2-sjef Alf Hildrum, som overlater sjefsstolen til sin etterkommer Olav T. Sandnes ved årsskiftet, sier NHH-rapporten på lang vei gir et riktig bilde, men han avviser at kanalens lønnsomhet er kritisk.

- Marginene er lavere enn TVNorge sine, og den spissede måten de driver på, med mange småkanaler, gjør at jeg ikke tror marginene våre vil komme på deres nivå. Men vi har en lønnsomhet som er akseptabel, og det skal vi jo når det er gode tider. Det er ikke kritisk, men vi opplever fortsatt diskriminerende bestemmelser når det kommer til reklame- og skatteregler. Min frykt er at politikerne sover seg til krise. Vi ser lite endring i politikken som betyr noe for TV 2, sier han.

- Blir det nok penger i fremtiden til å fortsette satsingen på nyheter?

- Bjørnenaks tilnærming til dette er korrekt. Vi skal levere på et allmennkringkastingsoppdrag, men samtidig hente reklameinntekter fra et kommersielt marked som jakter etter yngre seere. Det er fortsatt en utfordring, men jeg er usikker på om situasjonen er annerledes nå enn for fem år siden.

- I rapporten kan det se ut som det blir stadig mindre lønnsomt for TV 2 å produsere nyheter?

- Jeg sitter ikke på tallmateriale som sier at det er mindre lønnsomt. Nyheter har vært viktig for å bygge TV 2 til å bli en stor kanal og har vært viktig for å skape en stor omsetning.

- Ikke noe vi har tenkt på
Hildrum er usikker på om offentlig støtte til produksjon av nyheter er veien å gå.

- Det er ikke egentlig noe vi har tenkt på. Vi er oppatt av å fjerne diskrimineringer som er kostnadsfritt for regjeringen. Det er mye som gjenstår, både når det gjelder moms og reklameregler. Det har vært en særnorsk reguleringsiver på at tv er noe spesielt. Det er det ikke.

- Men kan det bli aktuelt for dere å forfølge?

- Det vil ikke jeg mene noe om. Det får bli neste etappe, sier Hildrum og viser til den påtroppende TV 2-sjefen Olav T. Sandnes.

- Må NRK innskrenkes for at utfordringene til de kommersielle aktørene skal løses?

- Jeg tror det er viktig at reguleringen av NRK må bli generell og at de selv tar ansvar og ser sin plass. Det sikrer legitimiteten til NRK. NRKs kjernevirksomhet er lyd og bilder, og der må de fortsatt være store. Hovedpoenget er at vi må vite hvor vi har de, og det kan vi bare ved at NRKs vilkår blir tydeligere.