En rykende fersk NHH-rapport, som presenteres i dag, fastslår at TV 2 har vesentlig lavere lønnsomhet enn TVNorge på grunn av tv-konsernets allmennkringkasteroppdrag. NHH-professor Trond Bjørnenak  understreker at et TV 2 uten statsavtalen - med sine forpliktelser og begrensninger - kunne oppnådd samme lønnsomhet som TVNorge. Et TV 2-resultat med TVNorge-marginer ville gitt et resultat på 637 millioner kroner i 2011, 724 millioner i 2012 og 582 millioner i 2013. Det er mellom 318 og 445 millioner kroner høyere enn de faktiske resultatene de siste tre årene, viser rapporten.

Les også: Taper stort på TV 2-nyheter

- Lyse utsikter for TVNorge
Bjørnenak tror SBS Discovery regner med at TV 2 i årene fremover vil fortsette med kostnadskrevende nyheter. Han mener derfor utsiktene for TVNorge og SBS Discovery er svært lyse.

-  Jeg tror at de venter at TV 2 fortsatt vil satse på nyheter, og slik sett er utsiktene for TVNorge er veldig gode. SBS Discovery vet at nyheter er en veldig sterk del  av TV 2s indentitet og at en beslutning om legge ned nyhetene sitter langt inne, sier Bjørnenak til Kampanje.

Nyheter til 240 millioner
TV 2s nyhetssendinger klokken 18.30 og 21.00 er ifølge NHH-rapporten kostnadsberegnet til 240 millioner kroner. Skal TV 2-hovedkanalen øke marginen fra dagens sju prosent til TVNorge-nivåer på over 20 prosent, må TV 2 kutte kostnadene med 85 millioner kroner per år, ifølge professor Trond Bjørnenak. SBS Discovery-sjef Harald Strømme svarer slik når han blir spurt om han håper konkurrenten fortsetter å bruke mye penger på nyhetene de neste årene.

- Som tv-seer har jeg stor glede av TV 2-nyhetene, og er glad for at TV 2 og Egmont tar ansvar for at det finnes et godt alternativ til NRK. Det trenger Norge. Markedet var for lite for tre aktører, men det er godt rom for to, sier han.

- Tror du TV 2 vil kunne fortsette med nyheter i årene fremover?

- Ja.

Fornøyd TV 2-seer: SBS Discovery er fornøyd med TV 2s nyhetssendinger og tror konkurrenten vil fortsette med nyheter i årene fremover. Foto: Eivor Eriksen.

Tror på ny TV 2-avtale
- Tror du staten vil strekke seg langt- gjennom en forpliktende TV 2-avtale – for at TV 2 skal drives som en allmennkringkaster med nyheter, norsk innhold, kulturprogrammer og lokalisering i Bergen?

 - Beslutningen om å bli i Bergen er i prinsippet tatt allerede, og nyheter og norsk innhold er en helt selvsagt del av TV2s merkevare, bedriftskultur og strategi. Hvorvidt TV 2 ønsker at staten skal blande seg bort i selskapets programprofil, er jeg mer usikker på. Jeg er opptatt av like konkurransevilkår i markedet, og mitt inntrykk er at TV 2 også er det. Men enkelte begrensninger på NRKs anledning til å konkurrere uhemmet med lisensfinansierte gratisprodukter på alle plattformer vil nok være kjærkomment for TV2. Og vi støtter dem i det. 

- Helt urealistisk scenario
NHH-professor Trond Bjørnenak skriver i sin rapport at TVNorge-marginene ville bli redusert dersom TV 2 kvittet seg med allmennkringkasteroppdraget og posisjonerte seg på samme vis i markedet som TVNorge.

- Blir det umulig for TVNorge å levere så høye marginer som dere har gjort hvis TV 2 skrinlegger nyhetene og satser kun på underholdning, serier og sport? Er det et skrekkscenario for SBS Discovery?

- Det er et helt urealistisk scenario, og vi kaster ikke bort tiden på å spekulere i fantasier. TV 2 har sin egenart og vi har vår. Det er bra for oss begge, bra for annonsørene og ikke minst for seerne. Nå tar TV 2 seere fra NRK, og det er godt nytt for hele det kommersielle tv-markedet som aldri har vært større, sier Strømme.