I kveld braker det løs på Bar Vulkan med 15-årsjubileum for Mediabaren. Det blir en markering av 15 år med månedlige bartreff for mediebransjen, utallige antall øl og vinflasker og sprit og de tre i Mediabaren-styret, Håvard Nilsen, Øystein Larbøl og Nikolai Mathisen, venter fullt hus og nærmere 400 mennesker. Nå skal 15 år med planlegging, forhandlinger med utesteder, nettverking, mingling, minnerike kvelder, forelskelser og festing markeres.

- Det har nok kommet mye godt ut av Mediabaren. Kanskje til og med noen par og noen forelskelser. Vi har nok sørget for etterveksten i mediebransjen, ha ha. Den morsomste Mediabaren er alltid den som kommer rett etter Mediaforum. Den pleier å være mer besøkt enn de andre. Da er det mange lange og søkende blikk fra gutta, sier Håvard Nilsen til Kampanje.

- 15 år. Har det vært slitsomt?

- Nei!

- Ikke litt slitne engang?

- Du får svare du Håvard. Du har vært med i 15 år. Jeg har vært med i bare ti år ha ha, sier Nikolai Mathisen, som til daglig jobber i AOL-selskapet, BeOn. 

- Fantes ingenting
Håvard Nilsen, med lang fartstid i utendørsbransjen først for JCDecaux og senere Clear Channel, er den i dagens Mediabaren-styret som har vært med lengst. Han har vært med helt fra starten og er klar på at Mediabaren aldri har handlet om fest.

- Vi var syv unge og muligens fremadstormende medieselgere som traff hverandre på sommerfest i regi av Mediaforum. Vi lurte på hvordan kunne vi treffes oftere, bygge nettverk og bli kjent i bransjen og med bransjen. Det var for få arrangementer for alle. Det var kun Mediaforums sommerfest og Høstkonferansen også hadde jo Mediacoms «Pølsefest» og bakgårdsfesten til Carat, men her kunne jo ikke alle byråene delta, sier Nilsen.

Opprinnelige initiativtakere til Mediabaren var Lars Bratsberg i TVNorge, Thomas Udnes i VG, Kennet Bratteberg i Dagbladet, Espen Zubi i Radio 1, Ole Kristian Ullereng i Aftenposten, Joakim Nessem i P4 og Håvard Nilsen JCDecaux. Siden har nye kommet til.

- Det skulle være åpent for alle enten du var medieselger, resepsjonist, rådgiver eller direktør så var du velkommen. Vår tanke på den tiden var at Mediaforum skulle stå for det faglige, også skulle Mediabaren stå for den sosiale profilen, men det er viktig at vi ikke blander dette med fyll. Vi anbefaler folk å gå hjem. Du bør ikke være der til ett på natten for å si det sånn. Mediabaren er ett arrangement som går fra klokken fire til klokken syv. Hva som skjer etter det må hver enkelt stå for, sier Nilsen.

 

Nærmer seg slutten:  - Vi håper at Mediabaren varer i 15 år til. Men det er ikke sikkert vi trenger å gjøre det, sier Håvard Nilsen som i dag jobber for selv etter å vært i både JCDecaux og Clear Channel.

Dermed dukket ideen altså til Mediabaren opp og skal vi tro grunnlegger Håvard Nilsen så var det ikke festen som var det viktigste.  

- Stikkordene her er nettverksbygging og sosialisering også et godt glass vin en fredag, sier Nilsen.

- Men hvordan fester mediebransjen?

- …..

- Kom igjen. Dere har jo sett det på nært hold?

- La oss si det sånn det spiller ingen om det var øl, vin eller sprit til velkomst. Alt går ned.. ha ha. Det er nok en bransje som liker en fest. Vi anbefaler vel egentlig folk å dra klokka elleve, smiler Nikolai Mathisen som har vært med å arrangere Mediabaren de siste ti årene.

- Og da mener du hjem, sier Larbøl.

- Ja, helt klart hjem. Ingen tur ut i rundkjøringen, ler Mathisen. 

30. 000 mediefolk innom
Totalt så har Mediabaren en rekke forskjellige utesteder. Det har vært kjente uteplasser som Odeon, Cosmopolitan, Smuget, Solihagen og de mange BAR-konseptene i Bygdøy Alle, Tjuvholmen og Stratos. Mange husker kanskje også Stratos og Horgans og Emil & Samuel også har vi sikkert glemt noen. Den første Mediabaren fant sted på Galleriet i august etter sommerferien i 1999.

- Det var liveband og hyggelig priser og i tillegg fikk de første som kom en velkomstdrink: En nyyydelig  sprudlende og søt sak som heter Martini Asti ha, ha. Galleriet var jo et tradisjonelt utested med bar og nattklubb så de fantes heller ikke mat, så vi endte opp med å servere gratis bauguetter til de første som kom. Det var litt av en start, sier Nilsen.

Siden har det gått slag i slag. Noen ansikter er fortsatt å kjenne fra starten, men mange nye har også kommet til. Men med åtte Mediabarer i året i 15 år og med ett snitt på 250 personer har de tre vært med å legge til rette for en sosial ramme for hele 30.000 mediefolk.

- Hvor har den beste festen vært?

- Odeon. Ute. Det er sommer og det er august. Helt klart. Det mest ideelle stedet å ha en mediebar. Det var vel i 2008 og 2009. Det var rekord. 400-500 mennesker ute og inne, sier Nikolai Mathisen.

- Men vi har aldri ønsket oss overskrifter som «Her fester mediebransjen», «Utelivet sikler på Mediabaren» og «Mediabaren på vei opp». Det var ikke de overskriftene vi skulle ha, fortsetter Nilsen.

- Var det Kampanjes overskrifter…?

- Ja, de var dine!

- OK. Vi får se hva det blir nå. Hva har dere fått ut av dette. Har dere tjent på dette?

- Nei, men vi har fått et vanvittig bra nettverk, sier Mathisen.

- Det er en kjempebra «icebreaker» i møter, men spørsmålet er jo om det har gavnet oss å ha Mediabaren som en «icebreaker» eller om man blir ansett som en festløve, sier Larbøl.

- Har dere fått et stempel som «festløver»?

- Jeg mistenker at folk har et sånt bilde at vi bare gjør dette for en fest når de ser oss, men det har aldri vært noe problem, sier han.

Klar for fest: - Det er gjestene som drar oss opp. Det er deres skyld hvis det blir sent ha ha. Men vi anbefaler alle å gå hjem før klokken blir elleve, sier tidligere TVNorge og nå AOL, Nikolai Mathisen.

- Merker ikke konjunkturer
Med 15 års fartstid har Mediabaren fått med seg både oppturer og nedturer. Det har vært dotcom, «nineeleven», finanskrise og mediekriser. Da finanskrisen slo inn over mediemarkedet som en bombe forsvant over én milliard kroner forsvant ut av reklamemarkedet. Men det har aldri preget deltagelsen på Mediabaren. Ikke er champagnefaktoren spesielt høy i mediebransjen heller, skal vi tro de tre glade herrer.

- Det startet med øl og 36 kroner halvliteren og 36 kroner for et glass vin. Der er vi fortsatt. Det er konseptet, sier Nilsen.

- Var det dårligere oppslutning under finanskrisen?

- Nei, vi har aldri merket noe til konjunkturnedgangen og grunnen til det er nok at vi har vært tro mot 36 kroner halvliteren, sier Nilsen.

- Og ingen champagnefester før finanskrisen heller?

- Nei. Det selges ikke champagne. Det går i øl, vin og sprit.

- Vi ble sponset av Veuve Cliquot en gang, men da skjønte vi at vi hadde bommet. Det passet jo ikke denne bransjen her. Så det måtte vi bare stoppe med, sier Mathisen.

- Andre ting som ikke har fungert?

- DJ Dan funket vel ikke så bra, Nikolai, sier Nilsen og ser på Mathisen.

- Ha ha, det funka for oss som visste hva pakka var. Men for de som hadde kommet for å spise, mingle og diskutere med kunder var det ikke bra. Det kræsja helt. Vi hadde ikke klart å informere om dette på en god nok måte på forhånd, sier Mathisen.  

- Det er vel ikke så mange som har spurt DJ Dan om å dempe musikken, sier Larbøl.

- En god anekdote til slutt?

- He he. Vi har gått på pressekurs og lært oss hva vi skal si.

- Kom igjen?

- Det er jo noen som tror vi arrangerer fest hjemme hos oss selv og ikke på et utested. Det var en som fikk sjefen sin til å ringe oss for å be oss om å kompensere vesken hun hadde mistet: ute. Om vedkommende var helt edru skal ikke sies, men hun hadde lagt den på et sikkert sted som ikke het garderobe for å si det sånn. Sånne ting kan være veldig interessant, sier Mathisen.

- Hva skal toppe dette?

- En nominering til Mediaforums «Hedersprisen». Den venter vi  på, sier Nilsen.

Ingen bobler: - Vi ila oss selv champagnenekt. Vi ønsket ikke å fremstå som partyløver når vi arrangerte Mediabaren, sier Øystein Larbøl før han sjekker telefonen foran kveldens arrangement.  

Alle foto: Eivor Eriksen.