Det blåser friskt rundt den svenskeide søkekjempen Eniro, som blant annet står bak Gule Sider. På børsen har selskapet stupt med nærmere 90 prosent siden mars og falt igjen kraftig på Stockholms-børsen før helgen på grunn av konkursrykter. Da skrev Svenska Dagbladet at Eniros långivere kunne sende selskapet til skifteretten og deretter overta eierskapet. Fredag meldte den svenske avisen Dagens Industri at investeringsselskapet Triton vurderer å sluke Eniro.

- Påvirker hele organisasjonen
Ryktene ble blankt avvist av styrelederen i Eniro, Lars-Johan Jarnheimer. Spekulasjonene om at selskapet er på konkurens rand har også preget Eniro Norge.

- Mediestøy rundt Eniro i Sverige påvirker naturligvis hele organisasjonen, noe vi merker i Norge også. Derimot ser vi ingen endring i etterspørsel fra våre kunder og den norske virksomheten driver som normalt med en sterk ambisjon om videre vekst fremover, sier kommunikasjonssjef Renate Morken i Eniro Norge til Kampanje.

- Har sterkt dementert ryktene
- Når det gjelder konkursryktene som spredtes i svensk media sist uke så har vi sterkt dementert disse ryktene. Eniro har en nær og positiv relasjon med bankene og har ikke brutt noen del av avtalen med bankkonsortiet, sier hun.

I august måtte Eniros konsernsjef Johan Lindgren gå på dagen, og senere kom det fram av en intern etterforskning at Lindgren ble sparket på grunn av oppblåste regnskapstall. Mens resultatene og veksten har vist seg å være dårligere enn tidligere varslet, er Eniro nødt til å nedbetale 375 millioner kroner årlig av en gjeld på 2,2 milliarder kroner. Ifølge Dagens Industri har Triton tatt kontakt med bankene og tilbudt seg å overta ansvaret for Eniros lån, skriver Finansavisen.

- Triton vil ha rundt 30-40 prosent rabatt på lånene for å ta over. Bankene er splittet og en del av av dem vil kanskje komme ut av situasjonen raskt. Da kan man være villig til en slik avtale, sier en kilde til Dagens Industri.

Rykter om søkefusjon
Børsstormen la seg noe da styreleder Lars-Johan Jarnheimer torsdag slo fast at ryktene om konkursfare er betydelig overdrevet.

- Eniro har en nær og positiv relasjon til bankene. Vi har ingen informasjon om endret syn på Eniro fra bankkonsortiet og vi bryter ikke med noen del av bankavtalen, sa Jarnheimer.

Dagens Industri erfarer at Triton ønsker å slå Eniro sammen med søkeselskapet European Directories. Avisen skriver at Triton ved å ta over gjelden kan tvinge fram en konkurs. Neste steg vil kunne være å kjøpe boet. Det var slik Triton sikret seg kontrollen over European Directories, skriver Dagens Industri. 

Svakere i Norge
Nylig skrev Kampanje om Eniro Norges regnskapstall for 2013. De viste et selskap i kraftig press etter avviklingen av papirproduktet i 2012. Salgsinntektene falt fra en snau milliard, 936,1 millioner kroner i 2012, til 783,7 millioner kroner i fjor.

Driftsresultatet falt fra 303,4 millioner kroner til 121,1 millioner kroner.

- Da vi gjorde en avvikling av printvirksomheten av Gule Sider-katalogen opplevde vi en nedgang av inntekter i den digitale konvergeringen. Det var også noen mindre endringer i pensjonsordningene som ga en gevinst i 2012 som vi ikke hadde i 2013, sa Eniro Norge-sjef Pierre Mårtensson til Kampanje.

Les mer: Mer enn halvert Eniro-overskudd

Les mer: Idium-sjef tar eiermakten etter Eniro-drama