Det har blåst friskt rundt Eniro de siste dagene. Fredag ble kjøpet av Idium stanset og i morgentimene mandag ble det kjent at konsernsjef Johan Lindgren har fått sparken, ifølge Dagens Industri. Eniro har falt med sju prosent på børsen i dag og hele 60 prosent hittil i år. Selskapets børsverdi er nå på snaue to milliarder svenske kroner. Lindgren får med seg en sluttpakke på til sammen 20 millioner svenske kroner, melder Dagens Industri.
Administrerende direktør i Eniro Norge, Pierre Mårtensson, avviser at det er en kobling mellom avgjørelsen om å stoppe Idium-oppkjøpet og Lindgrens avgang.
- Nei, det er ingen sammenheng mellom beslutningen om å droppe kjøpet av Idium og konsernsjef Johan Lindgrens avgang, sier Mårtensson til Kampanje.
Han beskriver den nye Eniro-sjefen Stefan Kercza slik:
- Vi får en midlertidig konsernsjef som har erfaring med å snu selskaper fra minus til vekst. Det er det vi er i ferd med å lykkes med i Norge, og da er det bra at vi får en sjef som har erfaring med slike prosesser og som deler vår vekstambisjon, sier Mårtensson til Kampanje.
- Ansatte vender tilbake
Da Eniro Norge i sommer varslet at de overtar Idium og at de aktet slå selskapet sammen med Kvasir, ble det kjent at Rune Paulseth skulle lede satsingen. Nå vender både Paulseth og øvrige Kvasir-ansatte tilbake til Eniro.
- Vi hadde startet en integrering av Idium, men dette er nå avsluttet som en følge av konsernstyrets beslutning å stoppe kjøpet torsdag kveld. Alle Kvasir-ansatte som har vært hos Idium noen dager har nå kommet tilbake til Kvasir. Du kan si at de har vært ute på en liten studietur. Nå jobber de på spreng med å nå de målene vi har satt. Det er et sterkt og godt team ledet av Rune Paulseth. Han har min fulle tillit. I tillegg ønsker jeg Idium lykke til videre, sier Mårtensson.
Les også: Eniro kjøper web-byrå
Styret sa nei
Konsernstyret avlyste oppkjøpet av Idium i 12. time «da samtlige kriterier» for oppkjøpet ikke var oppfylt. Mårtensson vil ikke kommentere hvilke kriterier som fikk styret til å si nei.
- Det kan jeg ikke kommentere, sier han.
- Tøffere digital konkurranse
Eniro Norge-resultatet er ennå ikke klart. Mårtensson sier utviklingen er positiv etter noen krevende år.
- Eniro Norge har de siste årene hatt en nedgang. Vi gikk fra monopol på katalogmarkedet til en stadig tøffere digital konkurranse. Vi har en sterk progresjon i 2014 og står da godt rustet til å møte 2015. Om 2013 kan jeg si at vi hadde sterke marginer.
I 2013 omsatte Eniro-konsernet for 3,66 milliarder svenske kroner og fikk et resultat før skatt på 392 millioner kroner. Omsetningen i Norge var i 2013 på en snau milliard svenske kroner.
Har lykkes i Danmark
Konsernsjef Johan Lindgren erstattes av administrerende direktør for den danske virksomheten, Stefan Kercza.
- Eniros styre og ledelse hilser Stefan Kercza velkommen som nye konstituert administrerende direktør. Han har skapt imponerende vekst i Danmark og tar med seg de verdifulle erfaringene til konsernet til en permanent leder er på plass, sier styreleder Lars-Johan Jarnheimer i Eniro i pressemelding.
Til svenske Dagens Industri utdyper Jarnheimer.
- Vi trenger et større fokus på salg og markedsføring. Stefan Kercza har lykkes i å vende Eniro i Danmark, sier Jarnheimer.
- Må handle raskt
Eniro har allerede gjennomført en større endring i sin forretningsmodell når selskapet har gått fra trykte til digitale medier som oline- og mobil. Nå må selskapet klare å komme seg gjennom neste utviklingsfase.
- Nå må vi ta det neste skrittet og vise at vi kan skape ny vekst.Vi har flere besøkende på våre nettsider og må kapitalisere på det. Vi må handle raskt fordi aksjeeierne vil se dette, sier Jarnheimer.
I 2005 pådro Eniro seg betydelig gjeld for å finansiere oppkjøpet av søkeselskapet Findexa. Prisen var på 4,5 milliarder kroner, i tillegg til to milliarder i aksjer. Den dag i dag har Findexa store låneforpliktelser.
Det er ikke første gangen Eniro kvitter seg med toppsjefer på grunn av misnøye med de økonomiske resultatene. I fjor gikk administrerende direktør Morgen Algøy av på dagen.
Les også: Eniro-sjef må gå
La ned papirutgaven
Eniro Norge la ned papirutgaven av Gule Sider i 2012 og er så å si et heldigitalisert selskap. Eniro var monopolist i sitt marked inntil internett kom på 90-tallet.
- Da internett kom, måtte vi omstille oss fra å være monopolist til en ny tilværelse med konkurranse. Vi lanserte Gule Sider på nettet allerede i 1995 og ble raskt et av de største nettstedene i Norge. Så startet den langsiktige digitale omstillingen, fortalte Algøy til Kampanje i 2012.
Kommentér