I dag ble det kjent at rettighetene til å sende en av de lengstlevende realityseriene på norsk tv, «Robinsonekspedisjonen», forsvinner fra TV3 til konkurrenten TV 2. Programmet som ga Norge kjendiser som «riksklysa» Christer, Robinson-Mette, Linni Meister og Lene Alexandra Øien har selv lagt ut på en ekspedisjon fra sitt faste hjem på den svenskeide tv-kanalen TV3 til den konkurrerende kanalen TV 2.

Den nye programdirektøren i TV 2, Trond Kvernstrøm, skal ha vært sentral i prosessen med å flytte på konseptet som er en av de sterkeste merkevarene i norsk tv-sammenheng. Jobben skal ha startet allerede i sommer og gått helt opp på høyeste konsernsjef-nivå i TV3-eier Modern Times Group (MTG).

- Er det et forsøk på å svekke ytterligere et TV3 som har slitt med seertallene de siste sesongene?

- Overhodet ikke. Men vi i TV 2 er kontinuerlig på jakt etter både gode eksisterende programkonsepter og nye uavhengig av kanal og plattform, sier Trond Kvernstrøm til Kampanje.

Reiseklar:Programleder Christer Falck slutter i TV3 for å bli en del av TV 2s programtilbud. En reise Falck oppsummerer som å ta turen fra «Liseberg i Sverige til Tivoli i København».

- Christer er «Robinson»
Den nye programdirektøren sier det ikke er så veldig nytt at konsepter flytter på seg.

- «Robinson» har flyttet på seg før. I Sverige startet programmet på SVT før det gikk til TV3, mens det i dag går på TV4. Det at konsepter bytter kanal er ikke så uvanlig, sier Kvernstrøm til Kampanje.

Kvernstrøm kom til TV 2 rett før jul og har i løpet av våren både rekruttert nye ansatte i programavdelingen, sikret seg nye programledere og i det stille begynt å rydde i sendeskjemaet til et TV 2 som også de har slitt med seertallene de siste årene.

- Er du sikker på at «Robinsonekspedisjonen» kommer til å finne seg til rette på TV 2?

- Ja, jeg sikker på det og husk på at Christer Falck fortsatt vil være programleder. Christer er «Robinson»», ikke TV3. Jeg tror «Robinson» vil være et bra konsept for TV 2 som treffer godt i målgruppa til TV 2 selv om en aldri har garantier, sier Kvernstrøm til Kampanje.

Seertallene til «Robinsonekspedisjonen» har de siste årene på ligget på i overkant av 200.000 på TV3. Det er ingen tvil om at ambisjonene til TV 2 er langt større enn som så.  

Høyt spill
TV 2 skal ha kjøpt rettighetene til å vise den allerede ferdigproduserte serien av «Robinsonekspedisjonen» for rundt 20-30 millioner etter det Kampanje kjenner. Selger er tv-produksjonsselskapet Strix som produserer programmet på lisens fra den internasjonale rettighetshaveren Castaway. Kvernstrøm ønsker ikke å kommentere størrelsen på avtalen utover at kanalen har retten til å sende programmet «noen år fremover».

Slik Kampanje forstår saken er det Castaway som skal ha åpnet for å flytte på «Robinson»-konseptet fra MTG og TV3 til en ny og større kanal i Norge. Erfaringene fra Sverige, der programmet gikk fra TV3 til TV4, skal ha vært positive

Kvernstrøm skal derfor ha sett snitt til å posisjonere TV 2 som et mulig nytt hjem for «Robinsonekspedisjonen». Gjennom sommeren skal det derfor ha vært hektisk møtevirksomhet mellom TV 2 og folk både i Castaway, tv-produksjonsselskapet Strix og eieren Nice, og signalene om at Castaway ikke ville fornye med MTG skal ha gått helt opp til Nice-sjefen Morten Aass og Jørgen Madsen, konsernsjef i MTG.

Forhandlingene med MTG og Strix har skjedd på rekordtid. Programmet var allerede tenkt satt opp TV3 denne høsten, slik at det har vært hektisk møtevirksomhet helt til det siste.

- Kommer «Robinson» på TV 2 allerede til høsten?

- Det har vi ikke tatt stiling til. Det er produsert og spilt inn og ligger til etterarbeid. Vi har friheten til å sette det på når det vil passe oss. Tidsmessig har dette skjedd veldig kjapt og vi har allerede et høstskjema som vi skal bruke, sier han.

Tøff start: TV3-sjef Morten Micalsen får en tøff start på høsten etter at det ble kjent at TV 2 kjøper rettighetene til Robinson.

- Hadde ikke gått 15 år til
For MTG-eide TV3 betyr det at kanalen mister ett av sine aller sterkeste flaggskip gjennom tidene. Ved siden av Mesterligaen eller Champions League har TV3 bygd mye av sin eksistens rundt de 16 «skipbrudne», lagene Sør og Nord og etter hvert Christer Falck.

- «Robinsonekspedisjonen» har vært med oss lenge. Det har gått på TV3 i 15 år og hadde ikke gått i 15 år til. Dette må sees i lys av den fornyelsesprosessen TV3 er i gang med, sier den nye TV3-sjefen Morten Micalsen.

Micalsen sier at da det kom selskapet for øre at «TV 2 var interessert i å kjøpe rettighetene» ble valget enklere.

- Vi var godt i gang med å legge nye planer og en ny strategi. Strategi handler om å ta valg og dette var et riktig valg. Av og til må du «kill your darlings» for å gjøre plass til noe nytt, sier Micalsen.

- Men programmet var tenkt satt opp i høst?

- I utgangspunktet var det det. Men vi frigjør nå kapital som vi kan reinvestere. Dette gir oss umiddelbart handlingsrom, sier Micalsen.

- Men kommer du ikke en tidsskvis i forhold til å finne noe nytt?

- Vi har ting på lager som vi kan velge å sette inn i stedet og i høst er det Hellstrøm som skal gå på søndager. Samtidig må vi være gode på å forventningsstyre hvor fort endringene vil komme. Vi satte i gang denne endringsprosessen for et halvt år siden, men det første synbar vinduet for meg er til våren. Det tar tid å lage tv, men vi har store ambisjoner, sier TV3-sjefen.

- Ingen har lurt noen
- Er det TV3 som ønsket å selge eller TV 2 som ønsket å kjøpe?  

- MTG har ønsket å holde produksjonen gående, men samtidig ønsket vi ikke å videreføre denne til evig tid.  Når TV 2 da er interessert i å kjøpe så blir det vinn-vinn. Ingen har lurt noen eller vært smarte på andres bekostning. Dette ble en veldig bra utgang for MTG og vi ønsker TV 2 lykke til med «Robinson».

- Ville det vært vanskelig å få ny vekst med «Robinson» på TV3?

- Jeg tror det er tøffere å blåse veldig mye liv i et etablert konsept, enn mye liv i noe som er helt nytt. Det er noe å lære av TVNorge-historien etter at de la ned nyhetene. Det er mye som er mulig i dette markedet, og vi har en sterk eier i ryggen med MTG, sier Micalsen.