Torsdag debuterte 21 år gamle Mathias Fischer som fast kommentator i Bergens Tidende (BT). At et så ungt menneske blir ansatt i en slik posisjon, er ikke hverdagskost, skal vi tro avisens politiske redaktør, Frank Rossavik.

- Fischer er ganske sikkert den yngste kommentator i avisens historie, kanskje også den yngste i norske medier noensinne, skriver han i sin egen avis.

Fischer har markert seg som leder av Bergen Unge Venstre, og er femte vara til det sittende bystyret (men permittert) og andre vara til Stortinget. Nå har han imidlertid gått bort fra politikken, for å ivareta integriteten sin i rollen som kommentator.

- Nå er jeg utmeldt av Venstre og kommer til å satse i Bergens Tidende. Det er en teoretisk sjanse for at jeg blir kalt inn til Stortinget, og i så fall må jeg møte. Det ville være en stor ære, sier Fischer til Kampanje.

- Vet leserne hvor de har deg, med din Venstre-bakgrunn?

- I Unge Venstre har jeg hatt en fri rolle, og ment og sagt mye som har vært kritisk til Venstre. Nå er jeg partipolitisk uavhengig og kan mene det jeg vil, og det kommer jeg til å gjøre, sier Fischer.

«Inkarnasjon av formålsparagrafen»
Fischer har det siste året jobbet som debattjournalist i BT, og han har også markert seg som skribent for det konservative tidsskriftet Minerva. Han er ivrig Twitter-bruker, med nesten 19.000 tweets på samvittigheten siden 2009. Ifølge Rossavik er han «en inkarnasjon av BTs formålsparagraf»:

- Der heter det at avisen «skal være en frittstående, liberal, borgerlig (ikke-sosialistisk) avis, partipolitisk uavhengig. Avisens generelle grunnsyn skal bygge på et progressivt og menneskelig samfunnssyn, skriver Rossavik.

Fischer tar karakteristikken som en kompliment.

- BT har en politisk profil på lederplass som jeg kjenner meg igjen i. Det har jeg alltid gjort, sier den ferske kommentatoren, som er oppvokst i Fana utenfor Bergen.

Trusler og liberalt demokrati
I den første kommentaren han har på trykk, tar Fischer til orde for at Norge må ta ansvar for at nordmannen Anders Dale, som bor i Jemen og står på amerikanernes terrorliste, ikke blir bombet av Obamas droner.

- Jeg har lyst til å skrive mer om hvordan vi skal møte de truslene vi står overfor på en måte som er i tråd med det liberale demokratiet vi er og vil være. I tillegg kommer jeg nok til å skrive en del om utdanning, men jeg har ikke rukket å lage meg noen portefølje ennå, sier Fischer.

Ifølge Rossavik må Fischer på grunn av sine politiske verv holde seg unna å kommentere partipolitikk frem til stortingsvalget i 2017.

- Jeg kommer til å holde meg unna saker som gjør at folk vil kunne trekke min lojalitet i tvil. Ingen skal kunne tro at jeg skriver i forsvar for Venstre. Det er viktig for min integritet, og for at leserne skal være trygge på hvor de har meg, sier Fischer.