Fredag skrev Kampanje at administrerende direktør Magne Uppman i digitalmarkedsføringsbyrået iProspect mener utviklingen av nye annonseløsninger går for langsomt i Norges største mediehus, Schibsted. iProspect er blant Norges største kjøpere av Google-annonsering, og Uppman mener Schibsted må møte konkurransen fra Google og Facebook på deres banehalvdel, med skreddersydde annonseprodukter basert på innsamlede brukerdata.

- Sammenligner du Schibsted med hvilket som helst annet avishus, blir de best i verden og har gjort en imponerende jobb. Men problemet for Schibsted er at Google og Facebook konkurrerer om de samme annonsekronene, og kan levere mer målrettede annonser og bedre systemer for løpende tilpasning av annonseinnhold. Ryssdal tenker riktig, men det går for tregt, uttalte Uppman til Kampanje.

Les også: - Det går for tregt i Schibsted

Schibsted samler inn brukerdata gjennom sitt egenutviklede innloggingssystem, Spid. Mediekonsernet erkjenner imidlertid at konkurransen fra de amerikanske gigantene merkes i stadig større grad. I fjor innkasserte Facebook og Google 3 av totalt 20 reklamemilliarder i det norske markedet, ifølge administrerende direktør Rolv Erik Ryssdal i Schibsted.

- Bare et tidsspørsmål
Mens Schibsted satser på Spid, lanserte Amedia i vår sitt eget innloggingssystem, Aid. Uppman mener de norske mediehusene ikke må sitte på hver sin tue og utvikle egne systemer, men samarbeide.

- Min drøm er et stort, norsk system. Da er Schibsteds Spid det som ligger best an, og Spid vil ha lettere for å lykkes jo flere nettpublikasjoner de dekker. Schibsted bør slippe inn flere, og de som i dag har annonseplass å selge bør tenke seg grundig om før de lager konkurrenter til Spid, sier Uppman.

Utviklingsdirektør Pål Nedregotten i Amedia er ikke fremmed for tanken på et felles innloggingssystem.

- Ideen om at bransjen skal stå samlet med felles innlogging er ikke ny, og en veldig god idé. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før vi får en slik fellesløsning. Det vil ikke nødvendigvis skje raskt, men jeg tror bransjen ønsker å ha den på plass på et tidspunkt. Samtidig tror jeg ikke motivasjonen vil være annonsedrevet i første omgang, men at det å senke terskelen for brukerinnlogging vil være den primære drivkraften, sier Nedregotten til Kampanje.

Han er imidlertid ikke sikker på at Spid er den beste løsningen.

- Det måtte være en diskusjon mellom aktørene om hva slags løsning man skulle bruke. Hva løsningen heter, spiller mindre rolle enn hva den gjør, mener Nedregotten.

 - Et forrykt måletall
Mens Uppman har klokkertro på at mediehusene må sette kreftene inn på å utvikle annonseløsninger for direkte klikk- og salgsutløsende annonsering, mener imidlertid ikke Nedregotten det nødvendigvis er veien å gå.

- Det er lett å måle klikk på nettet, men for mange annonsetyper er dette et forrykt måltall. For et stort banner for H&M, er for eksempel ikke antall klikk interessant, men hvorvidt du klarer å påvirke folk til å ha merkevaren i bakhodet når de skal kjøpe. Når folk surfer på nettsteder eller på Facebook, er de sannsynligvis ikke i shoppingmodus, sier Nedregotten.

- Men hvis annonsørene blir mer opptatt av direkte klikk- og salgsutløsende reklame, taper vel dere på det?

- Ja, men jeg tror også annonsørene taper på det. Dette vil gå i sykluser. Hvis en klikk- eller salgsutløsende annonsekampanje ikke gir penger i kassa, vil jeg tro annonsekjøperne skjønner at det ikke er dét de bør satse på, sier Nedregotten.

Han trekker frem annonsesamarbeidet mellom Schibsted og daværende A-pressen for noen år siden, kalt Ada, hvor man nettopp forsøkte å utvikle noen løsninger for denne typen markedsføring.

- Det fungerte ikke spesielt godt for oss. Kanskje timingen var feil, og at det ville gå bedre denne gangen, men jeg er generelt skeptisk til å løpe etter de andre og gjøre det samme som dem, på områder hvor de har klare fortrinn. Vår samkjøring har slått markedsveksten i fire eller fem år, og vi gjør ikke de samme tingene som alle andre, sier Nedregotten.

- Kunne vært interessant
Også Dagbladet har sin egen innloggingsløsning, Dbid, og administrerende direktør Tore Stangebye sier det ikke har vært aktuelt foreløpig med noe samarbeid på dette området.

- Men vi ser at det kunne vært aktuelt og interessant med en konstellasjon hvor vi blir større sammen med noen. Det er ikke en løsning vi vil utelukke på sikt, sier Stangebye til Kampanje.

Han bekrefter at også Dagbladet blir stadig mer opptatt av direkte klikk- og salgsutløsende markedsføring på sine digitale flater.

- En større andel av vår omsetning kommer fra teknisk salg. Dette er en utvikling vi følger med interesse, og som vi tror kommer til å øke og styrke seg, sier Stangebye.

Han mener det er litt tidlig å trekke konklusjoner om hvordan det norske markedet utvikler seg, og tror det er om å gjøre å ikke være for tidlig ute.

- Foreløpig har mediene kommet lenger enn kundene på mange måter, sier Stangebye.

Fra Schibsteds side var svaret ikke veldig konkret da Kampanje spurte om det kunne være aktuelt å åpne Spid for andre, norske mediehus.

- Polaris er allerede med, og hvem vet hva fremtiden vil bringe, uttalte Svein Eriksen, administrerende direktør i Schibsted Salg, før helgen.