Torsdag kveld i forrige uke besluttet konsernstyret i den svenskeide søkekjempen Eniro å stoppe det varslede kjøpet av norske Idium i 12. time. Eniro skulle betale de norske eierne, deriblant investorselskapet Ventor og Idium-sjef Henning Edwardsen, 35 millioner svenske kroner for selskapet. 22 millioner kroner skulle etter planen betales i kontanter i august. Dersom Eniro hadde kjøpt Idium-aksjene som planlagt, ville Edwardsen fått et kontantoppgjør på 5,5 millioner svenske kroner nå i august, mens Ventor ville fått 7,4 millioner svenske kroner i kontanter.

Les mer: Turbulens i Eniro

Kjøpte ut den største eieren
Slik gikk det ikke. Etter Eniros kuvending, kastet Henning Edwardsen seg rundt og har de siste dagene kjøpt seg opp fra 25 prosent til 60 prosent. Selgeren er Ventor, som inntil nylig var største eier med en aksjepost på 34 prosent. Bak Ventor stod IT-gründeren Per Andreas Boasson, som døde i fjor. Han ble beskrevet som norsk IT-bransjes svar på Steve Jobs. Hans kone, Tone Hildremyr Boasson, har overtatt investeringsselskapet Ventor og selger nå alle Idium-aksjene til Edwardsen.

Det bekrefter Edwardsen overfor Kampanje. Prisen vil han ikke røpe.

- Nei, den vil jeg ikke kommentere.

- Fornøyd med prisen?

- Ja, i og med at jeg kjøpte aksjene så er jeg jo det, sier Edwardsen til Kampanje.

Heller ikke Ventor og Tone Hildremyr Boasson ønsker å kommentere prisen. Det opplyser advokat og partner Nils Petter Hansson i Ro Sommernes Advokatfirma, som representerer Ventor.

- Vi kan bekrefte at det er inngått en avtale med Edwardsen som vil bli gjennomført i løpet av kort tid, sier Hansson til Kampanje.

Tok kontakt med Eniro
Edwardsen forteller at Idium-eierne tok kontakt med Eniro etter uenighet om planene for selskapet.

- Det siste året har det vært ulike meninger om Idium blant eierne. Styremedlemmer har kommet og gått mens vi har diskutert planene videre. Til slutt kom eierne frem til at det var viktig med stabilitet på eiersiden og derfor tok vi kontakt med Eniro og forhørte oss om det var interesse for å gå inn på eiersiden. Kun Eniro ble kontaktet og begge parter mente dette var en god allianse og vi har jobbet godt sammen inntil konsernstyret i Sverige bestemte seg for å stanse kjøpet i forrige uke, forteller Edwardsen.

- Ble tatt på sengen
Eniro-styrets beslutning om å skrinlegge oppkjøpet slo ned som en bombe.

- Da de ansatte fikk beskjed fredag om at det ikke blir noe av kjøpet, ble det selvsagt oppfattet som dramatisk. Vi ble alle i Idium, og så vidt vi forstår også Eniro Norge, tatt på sengen av styrets vedtak om å ikke kjøpe Idium. Ja, det kom som en stor overraskelse. Mange Eniro-ansatte hadde flyttet inn hos oss i Idium og arbeidet med å integrere selskapene var i full gang, sier Edwardsen.

Han varsler nå oppvask.

- Vi er ikke fornøyd med hvordan denne prosessen endte. Det vil komme en diskusjon om denne prosessen mellom oss og Eniro i etterkant.

Edwardsen understreker at han ser lyst på fremtiden, selv uten svenske Eniro som storeier.

- Jeg har alle ledere og ansatte i Idium bak meg. Dramatikken som oppstod fredag er nå borte. Eniro hadde høye ambisjoner da de varslet kjøp av Idium og de ambisjonene er like høye nå, sier han.

- Uenighet ga underskudd
Idium omsatte for 69,6 millioner kroner i 2013 og måtte bokføre underskudd på 1,3  millioner kroner. Edwardsen gir eierstriden skylden for tapet.

 - Idium har tjent penger hvert år de siste ti årene, med unntak av 2013. Underskuddet i fjor skyldtes i all hovedsak uenigheten på eiersiden. Vi har gått fra sju ansatte, da jeg begynte i 2002, til 100 ansatte. Nå satser vi for fullt videre og vi kommer til å tjene penger i 2014, sier han.

Idum driver innen digital markedsføring og Eniro skulle legge denne virksomheten inn i Kvasir Media, som har en del overlappende tjenester. Rune Paulseth, Country Manager i Kvasir Media, skulle bli ny daglig leder i selskapet. Han er nå tilbake i Eniro Norge.