I april ble det kjent at tidligere program- og kanaldirektør i TV 2, Nils Ketil Andresen, slutter i kanalen etter 22 år. Nå er Andresen klar med sine nye planer og det er fortsatt tv det er snakk om, men nå på en helt annen plattform. Andresen starter selskapet Nordic Screens, som er et såkalt YouTube-multikanal-nettverk. Selskapet skal jobbe med de nye mulighetene for talenter og merkevarer på sosiale plattformer.

- Jeg tror mange merkevarer ønsker å ta grep på YouTube og andre sosiale medier. Faktisk er det helt nødvendig for å nå effektivt frem til gruppen under 30 år. Samtidig skjer det en kreativ eksplosjon med unge, nye YouTubere og talenter. Vi skal bygge broen her. Merkevarene skal få konkrete muligheter og vi gleder oss samtidig til å løfte frem de nye kreative programskapere, sier Nils Ketil Andresen.

Med seg i selskapet har han fått senior prosjektleder og programredaktør Andreas Wangensten Hatlevik fra TV 2s programavdeling. Han har hatt ansvaret for en rekke satsinger, deriblant Skal vi danse, Idol, Torsdag Kveld fra Nydalen og vårens Zebra-konsept TV Lab. Også Ivar Steen-Johnsen er med. Han har de siste årene vært uavhengig rådgiver innen digitale medier, men har tidligere vært programleder og redaktør for God Morgen Norge i starten, og var i flere år del av TV 2s ledergruppe. Steen-Johnsen har erfaring fra flere startups.

- Skal dere selge annonser for innholdsskapere eller skal dere skape innhold?

- I utgangspunktet skal vi aggregere innhold på YouTube, først og fremst med tanke på det norske markedet. Det har vokst frem flere og flere talenter på YouTube. Det begynner å bli stedet der talentene starter sin karriere, og vi ønsker å jobbe med å bringe frem både nye talenter og se på muligheter for hvordan annonsørene kan bruke YouTube på nye måter.

- Ikke content marketing
Nils Ketil Andresen vil ikke kalle selskapet for et content marketing-byrå.

- Poenget er at et sånt type selskap jobber innenfor veldig mange områder, det som skjer nå er verken det ene eller det andre. Det er en sammensveising. Flere forskjellige forretningsmodeller slås sammen.

Den tidligere TV 2-toppen trekker frem «The Fox» og «Harlem Shake Army» som to eksempler på hvor stort potensial det ligger i YouTube for norske innholdsskapere. De to norske klippene var blant de største suksess-historiene på YouTube i fjor.

- Vi går nok ikke etter enkeltstående hits. Det å bevege seg over i dette markedet er en mye mer langsiktig strategi. Men eksemplene viser at markedet er internasjonalt og at det er mulig å skape store internasjonale hits fra Norge. Det er ingen grunn til at det er bare utenlandsk innhold som skal komme hit.

Får svensk konkurranse
- Mange produserer jo allerede YouTube-innhold. Hvilken fordel har de av å knytte seg til dere?

- Vi tilbyr en profesjonalisering av både produksjon og markedsføring, og ikke minst setter vi det inn i et nettverk som vil bidra til å øke trafikken for alle.

- Hvor stort er dette markedet?

- Akkurat nå er det et voksende marked. Vi er i startgropen og er førstemann som kommer inn i Norge. Google og YouTube er de som tar markedsandeler nå, og markedet kommer til å vokse i årene som kommer.

Men helt alene blir Nordic Screens ikke. Det svenske selskapet United Screens offentliggjør også i en pressemelding i dag at de starter opp i Norge, Sverige og Finland. Også deres forretningsmodell handler om å forene skapere og annonsører for å bedre hjelpe dem til å lykkes på YouTube.

- Blir det tøff konkurranse om talentene?

- Det vil sikkert være drakamp om talentene, her som andre steder. Men foreløpig er dette et jomfruelig marked. Vi tror vi skal være godt kompetente med tanke på det norske markedet.