Mobilapplikasjonen Snapchat har på kort tid gjort seg gjeldende i Norge. I fjerde kvartal i fjor tok tjenesten en hårfin seier over Instagram som Norges nest mest populære sosiale medium. I første kvartal i år gjør Snapchat et nytt kjempebyks på åtte prosentpoeng. Nå bruker 25 prosent av befolkningen Snapchat daglig. Instagram vokser til sammenligning med fire prosentpoeng til en daglig dekning på 20 prosent.

- Det er en veldig stor vekst på ett kvartal, sier forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, om veksten til Snapchat. Det er TNS Gallup som står bak undersøkelsen InterBuss.

- Hva er det som driver veksten?

- Snapchat er et nytt, spennende og kult medium, som har et veldig sterkt feste blant ungdom, men også blant de litt eldre. Det er en måte å sende mer uforpliktende bilder og videoer på, mer hverdagslige og tøysete ting, som forsvinner etter at man har sett det, kommenterer Futsæter.

Facebook la i fjor 18,5 milliarder på bordet for å sikre seg Snapchat, men budet ble avvist. Siden har Snapchats brukermasse bare vokst.

Facebook på stedet hvil
Facebook er fortsatt Norges største sosiale medium med god margin - 62 prosent av befolkningen er innom Facebook hver dag - men det er likevel en liten nedgang fra 63 prosent i fjerde kvartal i fjor.

- Jeg vil ikke si at de går tilbake, men det er en stagnasjon. Veksten har flatet ut, sier Futsæter.

- Har veksten stoppet opp?

- Det er litt vanskelig å si. Én ting er at den daglige totale dekningen stagnerer, men vi ser også i det underliggende materialet at folk ikke er like hyppig innom lengre og at de ikke bruker Facebook like mye som de gjorde før. Kanskje er den viktigste årsaken at de andre sosiale nettstedene vokser ganske mye. Det er ikke sånn at vi forlater Facebook, men vi bruker det mindre og vi bruker andre mer, for eksempel Snapchat.

Futsæter tror ikke det er tilfeldig at det er de bildebaserte mediumene som vokser mest.

- Alle bildetjenester, Snapchat, Instagram og Pinterest, øker litt. Sosiale medier med bildedeling er det som virkelig har tatt av nå i år.

Twitter på fjerdeplass
Mye omtalt, men ikke like mye brukt; Twitter har en daglig dekning på åtte prosent og kun en marginal vekst fra fjerde kvartal i fjor. Google+ har til sammenligning en daglig dekning på fem prosent.

- Twitter vokser gradvis, men det er ikke noen sterk vekst. Det er et medium som brukes mye av meg og deg. Folk i mediebransjen, journalister, markedsanalytikere og markedsførere bruker Twitter aktivt i forbindelse med jobben sin. Underholdningsfunksjonen, at man følger komikere og fotballstjerner, er ikke så utbredt.

- Bruker vi mer tid på sosiale medier nå enn før?

- Vi bruker mange flere sosiale medier, og vi bruker nok litt mer tid når dekningen går opp på alle sammen. Mobil er den store plattformen når vi bruker sosiale medier i dag, og det betyr også at annonseflatene og den kommersielle arenaen blir mindre.