Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Mandag ble det kjent at NRKs styreleder William Nygaard har varslet Kulturdepartementet om at han ønsker å fratre som styreleder for NRK på generalforsamlingen 10. juni. Nygaard fortalte til Kampanje mandag at han varslet regjeringen om sin beslutning i april og Kulturdepartementet har jaktet på hans erstatter de siste ukene. Samtidig ble det klart at det kommer flere utskiftninger i styret.
Etter det Kampanje erfarer skal departementet ha tilbudt Alexandra Bech Gjørv jobben som styreleder i NRK. Hun ble rikskjent da hun ledet den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonen som gransket samfunnets håndtering av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
- Smigrende
Gjørv, som er partner i Advokatfirmaet Hjort, ønsker ikke å bekrefte eller avkrefte at hun er blitt tilbudt det prestisjetunge vervet som styreleder i statskanalen og vil heller ikke kommentere om hun har takket ja eller nei.
- Det er veldig smigrende, men jeg pleier ikke å kommentere slike spekulasjoner og jeg tror jeg avstår denne gangen også, sier Gjørv til Kampanje.
Etter det Kampanje forstår er kulturminister Thorhild Widvey og statssekretær Knut Olav Åmås tungt involvert i departementets arbeid med å finne en ny styreleder og sette sammen et nytt styre for statskanalen. Trolig blir også statsminister Erna Solberg holdt løpende informert om prosessen fordi NRK er landets viktigste kulturinstitusjon. Kulturministeren er ordknapp når Kampanje konfronterer henne med opplysningene om Alexandra Bech Gjørvs kandidatur. Hun kommenterer prosessen rent generelt:
- Vi jobber med NRK-styret på samme måte som vi gjør med alle styrer vi skal utnevne. Departementet ser etter en styreleder og styremedlemmer som oppfyller de krav og forventninger som er lagt i overordnede føringer og rammer, i tillegg til at vi selvfølgelig vurderer personlig egnethet og andre egenskaper som kan bidra til styrke styret i utførelsen av sine oppgaver, sier Widvey til Kampanje.
Statsråden vil ikke bekrefte eller avkrefte hvorvidt Gjørv er aktuell som ny styreleder.
Les også: Nygaard tror på flere utskiftninger
Les også: Jobber med ny NRK-kabal
Kampanje har heller ikke fått bekreftet av andre kilder om Gjørv har takket ja eller nei til regjeringens forespørsel. Men at hun regnes som en het og sterk kandidat hersker det ingen tvil om. Gjørv ble valgt inn som nestleder i NRK-styret i 2010. Hun har tidligere sittet i styret i Norges største mediekonsern, Schibsted, og hun har vært styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord siden 2013. Som leder av 22. juli-kommisjonen imponerte hun mange og et eventuelt valg av henne som William Nygaards etterfølger i NRK-styret vil bli applaudert i det politiske miljøet og samfunnet for øvrig. Hun regnes som politisk konservativ/politisk liberal og vil dermed stå den sittende regjering nærmere enn den avtroppende styrelederen, William Nygaard. Det er imidlertid hennes lederegenskaper og erfaring som tillegges absolutt største vekt av regjeringen. Regjeringen mener hun vil kunne utfordre NRK-ledelsen og drive statskanalen i den retningen Kulturdepartementet ønsker.
Les også: - Utøya-tur ble første nedtur
Opprykk for Aasheim?
En annen kanidat til styreledervervet er dagens nestleder i NRK-styret, Anne Aasheim. Hun har tidligere vært nyhetsdirektør i NRK og sjef for NRK Østlandsendingen. Fra 2006 til 2010 var hun sjefredaktør i Dagbladet. Aasheim er i dag direktør i Norsk Kulturråd. Spørsmålet er om relasjonene mellom Aasheim og den politiske ledelsen i Kulturdepartementet er gode nok etter at statsråd Thorhild Widvey i vinter varslet full gjennomgang av virksomheten til Norsk Kulturråd, hvor Aasheim er direktør.
Kilder framhever også navn som Anita Krohn Traaseth som kandidat til vervet som NRK-styremedlem. Hun ble nylig ansatt som administrerende direktør i Innovasjon Norge etter å ha vært en markant toppsjef i HP Norge de siste årene. Kulturdepartementet vil også vurdere kandidater med bred mediekompetanse. I NRK-sfæren er man spente på om kulturministeren henter inn folk med direkte eller indirekte tilknytning til kommersielle mediehus og mediekonsern. Tidligere konserndirektør i Schibsted, Jan Erik Knarbakk, har lang medieerfaring og blir nevnt som mulig kandidat til styreverv. Han er ikke ukjent med allmennkringkasting, for Knarbakk har vært styreleder i TV 2.
Også tidligere Telenor Broadcast-sjef Stig Eide Sivertsen, som også har vært finansdirektør i Schibsted, kan være aktuell. Noen peker på Erik Nord i Telenor som en mulig kandidat til styreverv. Han var styreleder i Amedia da nåværende kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen var toppsjef i mediekonsernet. Også tidligere konserndirektør i Schibsted, Birger Magnus, blir lansert som styrekandidat av kilder. Magnus var i finalen da Schibsted-styret skulle finne Kjell Aamots etterfølger som konsernsjef i 2009. Han er i dag styreleder i Storebrand og Hafslund og driver sitt eget selskap, Magnus Invest.
Kristin Clemet, tidligere statsrådråd og nåværende leder av tankesmien Civita, er en annen kandidat. Hun blir av kilder vurdert som en spennende kandidat. Civita markerte seg nylig med et friskt utspill om at NRK bør droppe sport og barne-tv til fordel for mer kvalitetsjournalistikk. Med Clemet i styret kan det bli høy temperatur når NRKs fremtid skal diskuteres.
NRK-styret har de siste to årene bestått av styrelederWilliam Nygaard og nestleder Anne Aasheim med Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, Gunnar Flikke og Steinar Ness som eksterne styremedlemmer. Representanter for de ansatte har vært Lars Toverud, Per Ravnaas og May-Britt Bøhn, mens Long Litt Woon og Harald Schjelderup har vært varamedlemmer.
Tidligere styreledere i NRK etter at allmennkringkasteren ble omdannet til et aksjeselskap har værtHallvard Bakke (2006-2010), Eldbjørg Löwer (2004-2006), Anne Carine Tanum (2001-2004), Torger Reve (2000-2001), Kåre Willoch (1998- 2000), Trygve Ramberg (1990-1998) og Halvor Stenstadvold (1986-1990).