I fjor byttet Coca-Cola for første gang ut det ikoniske navnetrekket på etikettene sine med 150 av Norges mest populære navn. Kampanjen «Share a coke» startet opprinnelig i Australia, og ble gjennomført i 11 europeiske land i fjor sommet. Når kampanjen starter opp igjen i Norge i neste uke, er det med over 1.000 flere navn enn sist.

- «Share a coke» var en enorm suksess med tosifret prosentvekst på salg av halvlitersflaskene til Coca-Cola og Coca-Cola Zero. Tilbakemeldingene direkte fra forbrukerne fortalte oss at det fortsatt var en mulighet til å gjøre dette større og enda bedre. Én av tilbakemeldingene fra forbrukerne i fjor var at veldig mange ikke fant navnet sitt. Derfor øker vi nå fra 150 til 1.138 navn. Nå skal rundt 85 prosent av den norske befolkningen ha mulighet til å finne sitt navn, sier kampanjeansvarlig Tonje Haugen i Coca-Cola Norge.

Assisterende kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen legger til at flere faktorer bidro til fjorårets vekst.

- Vi la om til nye flasker og det var en god sommer, så det er vanskelig å skille ut om det var akkurat navneffekten som bidro til veksten, men det var en en formidabel tilbakemelding fra forbrukerne og kundene våre, sier hun.

- Enkle er ofte det beste
Coca-Cola-teamet tror det er en enkel årsak til responsen på kampanjen.

- Det enkle er ofte det beste. Det at man bytter ut logoen med personnavn, sier litt om at man setter forbrukerne i fokus. Det er en enkel ting, men det er en kompleks logistikk rundt alt sammen, sier Hansen.

- Det er ikke noe som er mer personlig enn navnet ditt. Folk har alltid en relasjon til forskellige navn. Det vi ønsker er selvfølgelig at man skal finne sitt eget, men også at man skal finne flasken til venner, familie og kolleger og dele et øyeblikk med dem, sier Haugen.

Men heller ikke år er det alle som vil finne sitt navn på flasken. Et av de mest populære navnene i Norge, Mohammed, er ikke tatt med, av hensyn til den religiøse betydningen.

- Det er enkelte navn som vi har valgt å ikke ta med i år også, med de samme begrunnelsene som i fjor. Noen navn får man ikke med på etiketten, som begrenser seg til ti tegn, noen navn er merkevarebeskyttet, og så har vi med respekt for profeten Mohammed valgt å ikke bruke hans navn i denne kommersielle kampanje.n Vi har hatt en dialog rundt navnevalgene med relevante interessenter, og fått tilbakemelding på at det oppleves som positivt, sier Hansen.

- Større medieplan i år
De nye etikettene understøttes av en stor kampanje som inkluderer tv, kino, utendørs og digitalt. Sammen med fotball-VM-sponsoratet blir 2014 et av de største årene markedsmessig for Coca-Cola.

- Vi har en stor kampanje på gang med en medieplan som garantert er større og sterkere enn i fjor. Spesielt på digitalaktiviteter gjør vi mye spennende. Vi kommer med en helt ny nettbutikk der man har mulighet til å bestille glassflasker og kan velge i en liste på 500.000 navn og uttrykk, sier Haugen.

- Hvorfor satser dere ikke alt på VM-sponsoratet nå?

- Coca-Cola har en rekke store, strategiske sponsorater, og er en naturlig del av feiringen av de store idrettsøyeblikkene som OL, fotball- EM og fotball-VM kan by på. Coca-Cola er en av partnerne som har samarbeidet lengst med FIFA World Cup, og det er et viktig sponsorat vi er stolte av å aktivere også i Norge. Mens fotball-VM varer i fire uker, strekker sommerkampanjen «Share a coke» seg fra mai til september. Responsen på «Share a coke» i fjor var så massiv at vi valgte å gjenta suksessen – og gjøre den enda litt større i år. Vi gleder oss til å feire både store fotballøyeblikk og de store og små hverdagsøyeblikkene sammen med forbrukere i sommer.

Lesket seg på «Idol»
I fjor fikk «Idol»-dommerne leske seg med Cola-bokser med egne navn i beste sendetid på TV 2. Cola-boksene ble kalt «Norges dyreste», men det er foreløpig uklart om Coca-Cola vil gjøre noe lignende i forbindelse med årets kampanje.

- Vi vil ikke gå konkret inn i planene før kampanjen er i gang, for noen overraskelser må vi spare til senere, sier Haugen.

- Har produktplassering fått en naturlig plass i mediemiksen deres?

- Det er klart det blir mer og mer viktig. «Idol» er det første og største vi gjorde her lokalt, men vi ser jo at det er noe som blir større.