Det var under Amedias presentasjon av resultatet for første kvartal onsdag denne uken, at konsernsjef Are Stokstad fortalte at mediekonsernet nå er i ferd med å rulle den nye innloggingsløsningen aID for full maskin.

- 15 aviser fikk løsningen i går, og hvis alt går etter planen skal alle Amedias aviser ta i bruk aID i løpet av mai, sa Stokstad under pressekonferansen.

Det betyr at over 70 lokal- og regionalaviser skal ta i bruk løsningen de neste ukene, i tillegg til Nettavisen, som Amedia også eier. AID er Amedias svar på Schibsteds Spid-system, som konkurrenten brukte store deler av 2013 på å implementere i sine aviser. Det har ført til at aviser som Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad har innført innlogging for sine betalende brukere, i tillegg til varierende grad av brukerbetaling for innholdet i avisene. Nå er det Amedia-avisenes tur til å gå samme vei, med det egenutviklede systemet aID.

Flere aviser tar betalt
- Det vi prøver å få til, er at mange av de som i dag abonnerer på papir skal fortsette som digitalabonnenter. At vi skal klare å tilby et produkt som er like godt som på papir, og kanskje enda bedre. Digitalt kan vi øke verdien ved å tilby live-innhold, levende bilder og digitale tjenester, sier Gaute Engbakk, konserndirektør med ansvar for strategi og digital vekst i Amedia, til Kampanje.

- Betyr det at flere aviser også vil ta betalt for det digitale innholdet sitt enn i dag?

- Det kommer til å bli ulike grader av innhold som er lukket, avhengig av den enkelte avisen. Noen vil velge å lukke alt, mens andre kanskje vil velge en litt mer åpen modell. Det vil variere over tid og fra avishus til avishus, sier Engbakk, som ikke vil tidfeste når de ulike avisene lukker hele eller deler av innholdet sitt for gratisbrukerne.

Nye annonseprodukter
Konsernsjef Are Stokstad fremhevet onsdag at Amedia i første kvartal hadde økt de digitale annonseinntektene med 24,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og at mediekonsernet nå har en digital annonseandel på 27,8 prosent. Å øke de digitale annonseinntektene i takt med at stadig flere lesere flytter seg over fra papir til nett og mobil er helt avgjørende for norske medier i dagens situasjon, hvor annonseinntektene nå faller raskere enn mange hadde ventet.

- Vil aID gi Amedia større digitale inntekter?

- Man kan tenke seg at vi klarer å komme opp med nye annonseprodukter som har enda større effekt. Vi kan tilby de rette annonsene til de rette brukerne, men også nye konsepter i digitalform som gjør det enda mer attraktivt for både bruker og annonsør, sier Engbakk.

- Er dette et første steg mot skreddersydde annonser?

- Ja, det tror jeg vi kan si. Det gir helt andre muligheter til å tilpasse budskapet til mottakeren, og skape dialog mellom den som eier produktet og den som konsumerer det. Og det gir annonsøren mulighet til å være verdibærende overfor bruker, sier Engbakk.

- Vil teste ut ting
Nettavisen, som i mars kunne presentere et resultat for 2013 på 14 millioner kroner, er ikke med i aID i første omgang. Det skyldes at eierskapet er delt med Egmont, forklarer Engbakk. Nettavisen fikk nylig skryt av Even Aas-Eng, som i en kommentar som ellers refset norske medieledere for å ha vært for lite fremtidsrettede, mente Nettavisens innovasjoner er til etterfølgelse for andre.

Les mer: - Norske medier er sin egen verste fiende

- Er Nettavisen motoren i Amedia når det gjelder utvikling av nye annonseformater?

- Vi prøver å lære av de beste, uansett om det er i Norge eller internasjonalt. Amedia har en unik posisjon for å teste ut ting, og det kommer vi til å gjøre fremover. For å få opp den digitale innovasjonstakten må vi tørre å teste ting i lokalmarkedene og se om det fungerer der, for så å skalere opp det som virkelig «flyr», sier Engbakk til Kampanje.

- Har undervurdert brukerbetaling
Konserndirektør Are Stokstad understreker likevel overfor Kampanje at aID og tilsvarende løsninger ikke er svaret på problemene mediene nå står overfor.

- Det er ikke redningen, det er en forutsetning. Jeg har tidligere sagt at vi har undervurdert kravet til enkelhet. Det er bare å se på hvordan Netflix pakker inn og selger sitt innhold i det norske markedet. Vi har for lenge vært i den analoge forretningsmodellen. Kanskje fordi vi har undervurdert brukerbetalingens betydning i den digitale økonomien, sier Stokstad til Kampanje.

Amedias annonseinntekter falt med 7,8 prosent fra første kvartal i 2013 til første kvartal i år. Papirannonsene alene falt med 12,1 prosent. Amedia fikk et underskudd på 52 millioner kroner i første kvartal, mot minus 19 millioner kroner i samme periode i 2013.

- Schibsted har hatt sin Spid-løsning ute en stund. Kommer dere for sent ut med deres?

- Jeg skulle gjerne sett at den var ute før, men den har på ingen måte kommet for sent. Dette var det første jeg tok tak i som konsernsjef da jeg gikk på for tolv måneder siden, sier Stokstad.

- Ikke for sent
Heller ikke Engbakk vil være med på at løsningen kommer for sent.

- Det er lett å være etterpåklok og si at man gjerne skulle hatt en løsning på plass, men det viktigste er at vi får den løsningen som blir god for brukeren. Fordel med å være etter, er at man slipper å gjøre alle de samme feilene, og dermed forhåpentligvis få en god løsning fra dag en, sier Engbakk.

- Så dere har bare lent dere tilbake og latt Schibsted prøve og feile?

- Så enkelt er det vel ikke, men det er viktig å dele erfaringer på tvers av bransjen og mediekonsernene. Det er jeg forkjemper for. Har jeg gjort en feil og lært av den, kan jeg dele det med andre. Det er ingen grunn til å gjøre de samme feilene på nytt, mener han.

- Høye ambisjoner
Verken Engbakk eller Stokstad vil ut med hvor mye Amedia har brukt på utvikling av aID-løsningen, som snart vil prege alle mediekonsernets over 70 aviser.

- Hvor mange forventer dere vil ta i bruk denne løsningen?

- I våre beste aviser har vi nå passert 50 prosent av abonnementsbasen som brukere av pilotutgaven. Så våre ambisjoner på dette området er høye, sier Stokstad.

Dette er Amedia-avisene som tok i bruk aID denne uken:

Glåmdalen

Gudbrandsdølen Dagningen

Avisa Valdres

Hadeland

Oppland Arbeiderblad

Sandefjords Blad

Romerikes Blad

Rakkestad Avis

Ås Avis

Vestby Avis

Akershus Amtstidende

Indre Akershus Blad

Enebakk Avis

Sarpsborg Arbeiderblad

Halden Arbeiderblad

Østlandets Blad

Nordstrands Blad

Moss Avis

Fredriksstad Blad

Smaalenenes Avis

Nordlys