Mie Skard har arrangert russefester i ti år i strekk, først som daglig leder og nå som styreleder og største eier i eventselskapet ROK. Disse ukene er det full fart på Tryvann i Oslo, der til sammen 50.000 festklare 18-åringer fordelt på fem dager tar del i det arrangøren selv lover blir «ditt livs party».

- Jeg hadde ikke tenkt å jobbe med dette i ti år, men det ble langt mer omfattende enn jeg hadde trodd, og studier og andre planer ble satt på hold, sier Skard til Kampanje.

Liker ikke monopol-stempel
Hun startet selskapet da hun selv var russ for å skape en tryggere russetid og organisere ryddige valg av Russens Hovedstyre.

- Jeg er ingen russefantast. Min motivasjon har vært å arrangere dette på en trygg og god måte. Man kan sammenligne dette med mange av de største festivalene i Norge, bortsett fra at dette er unge mennesker som ikke har vært på festival før. Det er mye de skal oppleve for første gang.

Nå er ROK Norges største arrangør av russefester, og har blant annet arrangamenter på Lillehammer og Tusenfryd, i tillegg til festene på Tryvann. ROK har også tatt eierskap til den offisielle dekknavn-kåringen, som ble avholdt på Rockefeller i desember i fjor. Skard liker likevel ikke tanken på at de har tatt monopol på russefestene på Østlandet.

- Men det er hyggelig om våre treff er populære, sier hun.

- Har dere konkurranse?

- Ja, definitivt. Veldig mange vil lage russearrangementer. Mange tror at bare man har en parkeringsplass, så er det en gullgruve. Det er det ikke. De fleste årene har vi hatt underskudd. Jeg håper det går bedre på sikt.

Røde russetall
ROK har hatt en omsetning på rundt 30 millioner kroner de siste årene, men selskapet som lever av rødkledd ungdom sliter også med rødkledde tall. Tallene for 2013 er foreløpig ikke klare, men ROK hadde et underskudd på fem millioner kroner i 2012. Dårlig ølsalg, store kostnader og lite sponsorinntekter er blant årsakene til at overskuddene har uteblitt, ifølge Skard. Hun mener det er en misforståelse at de i likhet med russedressfirmaene har tjent seg rike på russen.

- Det er stort sett øl-inntekter som får festivaler til å gå rundt. Russen har med medbragt drikke, så det selges veldig lite øl her oppe på Tryvann, sier Skard.

Heller ikke sponsorene har stått i kø for å få innpass på russefestene. Coca-Cola og Burn har vært med på arrangementene tidligere. I år er det Red Bull som har tatt plass på Tryvann.

- I starten var det; «Nei, vi skal ikke ha noe med russ å gjøre, ha det bra». Nå merker vi at flere ser at dette er ryddige arrangementer og at russen er en interessant gruppe å henvende seg til. De er bare vanlige 18-åringer.

ROK ble startet som en forening i 2004, før det etter hvert oppsto en todelt organisasjonsmodell der stiftelsen avholdt valg til Russens Hovedstyre og organisering av humanitæraksjoner, mens datterselskapet sto for organiseringen av arrangementene. Organisasjonsmodellen var omstridt, og Aftenpostens A-magasinet satte i en reportasje fra 2010 spørsmålstegn ved at ledelsen ikke fikk god økonomi i aksjeselskapet, og følgelig ikke kunne overføre penger tilbake til stiftelsen. Skard avviser i dag at det var formålet. I 2012 bestemte styret seg for å skille selskapet og stiftelsen.

- Etter hvert begynte selskapet å få flere ansatte og større prosjekter, og det var behov for å profesjonalisere driften for å skape en tryggere arbeidsplass. Få forsto organisasjonsformen, og vi fikk en del uberettiget kritikk for sammenblanding av kommersiell og ideell drift, og at stiftelsen ikke hadde fått penger. Det var jo fordi det ikke fantes penger, selskapet gikk med underskudd, og jeg tok opp private lån for å finansiere det hele. Vi besluttet at det beste både for stiftelsen og selskapet var å skille den ideelle og kommersielle driften, forklarer Skard.

Lei av svartmaling
- Hva er det viktigste dere gjør for et vellykket arrangement?

- Sikkerheten er grunnsteinen. Vi skal alltid være opptatt av å gjøre det enda bedre. Vi er også opptatt av å ta hensyn til naboene og å rydde opp etter oss så raskt som mulig, sier Skard.

Hun mener mange svartmaler russen og festene på Tryvann, og påpeker at det skjer svært få alvorlige hendelser i løpet av arrangementet.

- Mange tror dette er et uorganisert arrangement. Journalister kommer for å dekke slåsskamper, men ser at dette er et arrangement som alle andre under ordnede former. Var man russ for mer enn ti år siden, så kan det ikke sammenlignes, sier Skard.

I et intervju med Aftenposten søndag bekrefter Operasjonssentralen i Oslo-politiet at det ikke var noen spesielle hendelser i forbindelse med helgens Tryvann-arrangementer.

Vil utvide driften
- Tror du resten av eventbransjen har noe å lære av dere?

- Jeg tror alle kan lære mye av russen. De er utrolig kreative og løsningsorienterte. Sånn sett får jeg mye energi av å jobbe med dette. Det er ikke et trøtt publikum. De følger med.

Hun utelukker ikke at ROK også vil satse på andre typer eventer fremover.

- Vi skal det på sikt. Vi har hatt noen ungdomsarrangementer og konserter. Men det er stadig ting vi skal gjøre bedre her også, sier Skard.

- Blir du lei russ?

- Nei, jeg gjør ikke det. Jeg synes det er hyggelig å se hvor morsomt 18-åringer kan ha det, og hvor gode venner de er. Vi har kåringer av beste russebusser, og det er vanvittig fine produkter de har laget. Det er mye følelser involvert.