Amerikanske Netflix tok den norske tv-bransjen på senga da de lanserte sin strømmetjeneste i Norge høsten 2012. Halvannet år senere er det liten tvil om at norske tv-seere har omfavnet Netflix-modellen med et rikholding film- og tv-arkiv til 79 kroner i måneden. Ferske tall fra TNS Gallups Tv-utstyrsundersøkelse fra februar viser at hele 23 prosent av norske husholdninger har et Netflix-abonnement. Det tilsvarer rundt 520.000 husstander.
- Netflix har klart å etablere seg som den klare lederen blant de betalte streamingtjenestene. De er mer enn tre ganger større enn nummer to på lista, TV2 Sumo. HBO Nordic ser ut til å ha fått en tregere start i det norske markedet, og ligger foreløpig langt bak Netflix. Men dette er et marked i vekst, og mye kan forandre seg over tid, og når nye seergrupper kommer med, sier prosjektleder Alexander Eidsæther i TNS Gallup til Kampanje.
Da TNS Gallup gjennomførte samme undersøkelse i fjor høst, svarte 16 prosent at de hadde et Netflix-abonnement. Det betyr at Netflix har solgt unna 160.000 nye abonnement på et halvt år og at de nå nærmer seg en årsomsetning på 490 millioner kroner i det norske markedet, dersom man legger den månedlige avgiften på 79 kroner til grunn.
Netflix ønsker ikke å kommentere tallene fra denne undersøkelsen.
- OL en god rekrutteringsplattform
TV 2 Sumo beholder andreplassen og har en svak vekst fra fem til seks prosent av alle norske husholdninger. Det tilsvarer rundt 135.000 husstander. Undersøkelsen er utført i uke to til uke åtte i år, altså delvis under vinter-OL i Sotsji. TV 2 tilbød alle brukere én måned gratis abonnement på Sumo i denne perioden, men det er ifølge Eidsæther usikkert hvorvidt undersøkelsen har klart å fange opp disse brukerne. TV 2 har tidligere gått ut med et brukertall på over 350.000 da OL pågikk.
- Vi gjorde grep under OL som tilsier at vi skulle ha vokst mer enn disse tallene viser, men vi vil vente litt før vi går ut med flere tall, sier leder for Sumo, Kristian Bruarøy, til Kampanje.
- Det vi kan si er at den umiddelbare falleffekten vi måtte kunne forvente, har bremset opp. Den ligger på et forventet nivå, legger han til.
- Har OL vært en god plattform for å rekruttere nye medlemmer?
- Det var den absolutt. Det var også noe av hensikten bak å gjøre OL så tilgjengelig. Det var et enormt utstillingsvindu. Vi gjorde også grep etterpå med å stille ut innholdet vårt og la ut nye sesonger med serier fra TV 2. Nå er det viktig for oss å komme enda bredere ut på flere plattformer med god funksjonalitet, så skal vi eksperimentere enda mer og skape bedre innhold.
- Har en dyrere tjeneste
Avstanden til nummer tre i markedet, Viaplay, øker. Konkurrentene lå side om side ved forrige korsvei, men nå er det to prosentpoeng som skiller dem. MTGs strømmetjeneste har en andel på fire prosent av norske husholdninger.
- Har dette blitt en kamp om andreplassen?
- Det er ikke så enkelt. Vi ser jo blant annet på det at vi er en ganske mye dyrere tjeneste, fordi vi har lokalt innhold og premiumsport. Det innholdet er jo ikke noe som nødvendigvis er direkte sammenlignbart. Det er naturligvis viktig å bygge størrelse, samtidig som vi bygger en sunn økonomi. For TV 2 er Sumo én av mange veier ut til sluttbrukeren, sier Bruarøy.
De resterende aktørene har forsvinnende liten andel av markedet. To prosent av norske husstander oppgir at de abonnerer på C Mores strømmetjeneste, mens bare én prosent oppgir at de abonnerer på HBO Nordic. Totalt 29 prosent oppgir at de abonnerer på minst ett strømmeabonnement.
Kommentér