Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
The Huffington Post er i ferd med å etablere seg som en stor internasjonal merkevare på mediamarkedet. Selskapet har i dag åtte utgaver utenfor USA. På den store digitale markedsføringskonferansen Gulltaggen i dag onsdag kunne Jimmy Soni fra den øverste redaksjonelle ledelsen i The Huffington Post fortelle om hvordan nyhetstjenesten jobber med å spre sine saker i sosiale medier som Facebook, Twitter og andre sosiale medier-plattformer.
- Det er veldig viktig for folk å huske på, fordi det mange gjør er helt å avskrive plattformer som kan hjelpe deg til å få ut dine nyheter og du trenger ikke ofre det substansielle for at det skal leve viralt. Dette må medieindustrien huske på fordi det kommer til å forandre hvordan avishus og nyhetsredaksjoner kommer til å tenke, sier Soni til Kampanje.
Selv om mye av det som deles på sosiale medier kan summeres i «katter, Kim Kardashian og sex-skandaler», mener Huffington Post-redaktøren at det fortsatt er rom for saker med substans.
- Vi må tenke på at viralt ikke er et stygt ord. Også saker med substans kan leve viralt, sier han.
- Tenk på følelser
I sitt foredrag trakk Soni frem flere eksempler på substansielle saker som hadde fått spredning på de sosiale medie-plattformene, men innrømet også at det var plass til det underholdende på den amerikanske nyhetstjenesten.
- Vi brukte seks måneder på å sette sammen et 40 minutter langt videoinnslag om stammingen til Woody Allen. Det fikk stor spredning, men selv orket jeg ikke å se mer enn ti minutter, innrømmet Soni fra scenen i Oslo Spektrum.
- Hva er dine råd for å drive trafikk på sosiale medier?
- Tenk på følelsene du appellerer til med innholdet ditt, skriv om titlene dine til de er perfekte og vær sikker på at innholdet leverer i forhold til det du lover i tittelen og spill med på de ulike plattformene. Du må tilnærme deg innholdet på ulike måter avhengig av om det er på Twitter, på Facebook eller på Instagram og Pinterest. Du må tenke på disse plattformene som helt særegne plattformer, sier han.
- Er «likes» og «share» de eneste suksesskriteriene til Huffington Post?
- Nei, overhodet ikke. Vi har mange ulike målinger vi bruker. Noen ganger kan saker som ingen ser være en suksess. Men en «like» eller en «share» er en veldig sterk anbefaling fordi det betyr ikke noen ikke bare leser saken men engasjerer seg. Det er et sterkt signal om at det du skriver har betydning. Det er ikke de eneste målingene du har, men det er gode målinger, sier Soni.
Halvparten fra mobil
The Huffington Post er en digital nyhetstjeneste som startet opp i USA i 2005 under ledelse av den profilerte medielederen Arianna Huffington. Selskapet ble kjøpt opp av det amerikanske mediekonsernet AOL for 315 millioner dollar som et ledd i AOLs digitale innholdssatsing. Mye av innholdet på The Huffington Post kommer gjennom blogger, men nyhetstjenesten tilbyr også egne saker innen politikk, næringsliv, livsstil og underholdning. Da Huffington selv deltok på en norsk mediekonferansen tilbake i 2011 gikk hun langt i å utfordre de tradisjonelle reklameformatene.
Fortsatt er det annonser som gjelder for The Huffington Post som har rundt 50 millioner unike brukere i måneden og er en av USA 100 største nettsider. På foredraget på Gulltaggen i dag kunne Soni fortelle at så mye av halvparten av trafikken til Huffington Post kommer fra mobilen.
- Hvor mye av trafikken til Huffington Post kommer fra sosiale medier?
- Det varierer. Men en større porsjon av vår mobile trafikk kommer fra sosiale medier enn vår desktop-trafikk og det viser det store skiftet i industrien i dag og hvor mye av trafikken som kommer fra mobilen, sier Soni.
- Leserne på flyttefot
Soni mener videre at kampen for å opprettholde traffikken på forsiden er en «tapt kamp».
- Det publikummet som besøkte deg på forsiden er på flyttefot og selv om vi ville slåss mot den trenden så ville vi ikke klart det. Internett beveger seg i retning av sosiale medier og mobil og da har man to tilnærmingsmåter. Enten så omfavner du det eller så sier du «nei, nei nei, vi må drive folk inn til forsiden». Men det er en tapt kamp. Vi vil nå leserne våre der de er. Hvis leserne våre er på WhatsApp og SnapChat så vil vi treffe dem der, sier Jimmy Soni til Kampanje.
- Huffington Post har en veldig åpen publiseringstrategi. Hva er ditt syn på medieindustriens satsing på brukerbetaling?
- Det ligger i internetts natur at det er gratis og åpent, men det kan være ting som fungerer for andre mediekonsern og ikke for oss. Jeg tror imidlertid aldri vi vil gå til et univers med betalingsmurer, sier Soni.
Huffington Post henter pengene sine først og fremst fra annonser, men selskapet tjener også penger på andre produkter som innholdsmarkedsføring, sponsing og konferanser
- Er betalingsmodellene en farlig vei å gå?
- Det er ikke det at det er farlig. Men folk kan så lett gå rundt betalingsmurene og særlig de unge brukerne. Jeg vil ikke gjøre det vanskeligere for brukerne å få tilgang på innholdet. Jeg vil gjøre det så sømløst som mulig. Søker du på Google vil jeg at du kommer direkte til oss og ser du oss på Facebook vil jeg at du skal komme direkte til oss. Huffington Post har alltid handlet om å bryte barrierer mellom hva folk vil ha og den enkelte nyhetsartiklene. En betalingsmur er en barriere, og jeg er ikke sikker på om vi ville vært så suksessfulle hvis vi implementerte det, sier han.