Konsernsjef Are Stokstad i Amedia bekrefter overfor Journalisten at mediekonsernet vil iverksette kostnadskutt i tiden framover, men kommenterer ikke størrelsen på kuttene. Amedia skal heller ikke ha banket gjennom nedskjæringene og de ansatte er heller ennå ikke blitt informert om omfanget. Men ifølge Journalistens kilder vil det kunne være snakk om kutt på godt over 100 millioner kroner.

Mediekonsernets annonseinntekter svikter, og ifølge flere kilder Dagens Næringsliv (DN) har snakket med i helgen, er worst case-scenarioet at Amedia må kutte en halv milliard kroner i løpet av de neste tre-fire årene. De ansatte forbereder seg på at et større kostnadsprogram kan bli iverksatt.

Lokal annonsesmell
Konsernsjef Are Stokstad bekreftet imidlertid nylig at kostnadskutt vil være på agendaen i 2014. Bakgrunnen var konsernets svake start på året i annonsemarkedet.

- Vi er forberedt på å møte de utfordringer som kommer, men det er altfor tidlig å si noe om konsekvensene. Vi hadde en annonsessvikt i de lokale mediehusene på 107 millioner kroner i fjor. Det er et betydelig tall og vi har tatt høyde for nedgang også i 2014. Så får vi se om vi greier å kompensere for fallet eller om det slår inn på resultatet i år. Men dette understreker behovet for å effektivisere driften og dette arbeidet vil intensiveres framover, sa konsernsjef Are Stokstad til Kampanje da Amedia presenterte sitt årsresultat i februar.

350 mill. forsvinner
I 2013 solgte norske lokalaviser annonser for 2,469 milliarder kroner, en nedgang på 138 millioner kroner eller 5,3 prosent fra året før. I år ventes det at nye 200 millioner kroner forsvinner ut av lokalavisene. Hvilket betyr at lokalavisene bare i løpet av ett par år taper 300-350 millioner kroner.

Dermed slår den digitale transformasjonen inn i regnskapene til norske lokalaviser, som tradisjonelt har sluppet unna de verste nedturene i annonsemarkedet. Den digitale reklameveksten er ikke i nærheten av å kompensere for papiravisenes annonsefall. Fredag skrev Kampanje at lokalavisen Budstikka i Asker og Bærum skal kutte rundt 10 årsverk og ti millioner kroner som følge av synkende annonseinntekter.

- Vi ser at trendene i reklamemarkedet skyter fart og vi har hatt en tung start på året. Vi tror ikke fallet i reklamemarkedet er et blaff, derfor må vi rigge skuta for 2015, sa administrerende direktør Terje Tandberg til Kampanje.

Les også: Lokalavis må kutte 10 årsverk

Nedturen stopper ikke
Budstikkas største eier er Amedia, som er landets største utgiver av lokalaviser. Lokalavisenes trøbbel i annonsemarkedet er dårlig nytt for mediekonsernet. I fjor falt reklameomsetningen i de Amedia-eide mediehusene med totalt 107 millioner kroner, en nedgang på fem prosent sammenlignet med året før. I år vil Amedia trolig tape enda større reklameinntekter.

- Det er starten på året som gjør at vi nå varsler at vi merker de konjunkturene. Så skal det sies at januar ikke er den store annonsemåneden og hva som skjer videre skal vi følge nøye med med på. Vi får se hvor lenge usikkerheten i norsk økonomi varer, sa Stokstad under resultatpresentasjonen i februar.

Les også: - Dårlig start på året

Høsten 2012 bekreftet daværende konsernsjef Thor Gjermund Eriksen at mediekonsernet skulle skjære ned kostnadene med til sammen 350 millioner kroner. Utspillet kom tre uker etter at Medietilsynet godkjente A-pressens kjøp av Edda Media. De to selskapene ble slått sammen og tok navnet Amedia. Siden den gang har mye handlet om omstilling og synergier i landets nest største mediekonsern.