Mandag skrev Kampanje om kampen om reklamekronene på mobile plattformer. Rundt én milliard kroner omsettes i reklame på mobilen i 2014. Det er Facebook og Google som tar mesteparten av milliarden - fulgt av VG som vil kunne innkassere ett par hundre millioner kroner i reklameinntekter på mobil og brett i 2014. Deretter følger medieaktører som TV 2, Amedia, Dagbladet, Schibsted Norges abonnementsaviser og Polaris Media. Også annonsebaserte medieselskaper som Finn satser stadig tyngre på mobilen Men mye forsvinner altså ut av Norge.

- Synd for oss som heier på annonsefinansiering av godt redaksjonelt innhold, men det er helt riktig av annonsørene å prioritere Facebook høyt, sa strategisk rådgiver Espen Grimmert i digitalbyrået IProspect. Han utroper det globale, børsnoterte nettsamfunnet til den store mobilvinneren i Norge.

Les også:

- Vinner reklamekrigen på mobil

- Toget har ikke gått
Norske medier kan fortsatt by Facebook på tøff kamp i annonsemarkedet, mener teknologirådgiver og forretningsutvikler i IT-selskapet Knowit, Anders Brenna.

- Mediebransjen kan og må vinne kampen om reklamekroner på mobilen. De vil alltid måtte forholde seg til knallhard konkurranse, men mediebransjen bør klare å bli og forbli den foretrukne mobile reklamekanalen, sier Brenna.

Brenna mener nettavisene er massemediumskanaler som har en stor styrke i at de klarer å tiltrekke seg en stor andel av befolkningen til å lese om de samme sakene tilnærmet samtidig.

- Dette gjør at mediebransjens kanaler blir felles referansepunkt for alle - i motsetning til sosiale medier der alle leser sin egen personlig tilpassede mediekanal. Dette gjør de godt egnet til å distribuere og presentere reklame som skal nå ut til mange over korte tidsperioder. Jeg tror ikke at toget har gått, og om det så skulle være tilfelle, så er det fortsatt mer penger å hente på å være nummer to i reklamemarkedet enn å være nummer én i det markant mindre markedet for brukerbetaling, sier Brenna til Kampanje.

- Hva kan norske medier lære av Facebook?

- Facebook har skjønt at det å være størst i sitt marked er det absolutt viktigste. Det er derfor de bruker ekstreme beløp på å kjøpe opp enhver utfordrer som kan tenkes å vippe Facebook ned av tronen en gang i fremtiden. Alt de gjør understøtter ambisjonen om å forbli størst, og å øke antall brukere og tiden de bruker inne på Facebook, sier han.

- Venter spent på videoannonsering
Strategisk rådgiver Espen Grimmert i digitalbyrået IProspect tror Facebook runder én milliard kroner i annonseomsetning i Norge i år, og at majoriteten kommer fra mobil.

- Vi forventer fortsatt sterk vekst for Facebook. Det er mange som ikke har sett de unike målrettingsmulighetene Facebook har, for eksempel. til å kommunisere kun til egen kundebaser som man laster opp til Facebook. Vi tror også på fortsatt høyt produktutviklingstempo. Muligheter til å frekvensstyre annonser har jeg ønsket meg lenge og tror det kommer. Videoannonsering hos Facebook venter vi også spent på, sier han.

Summen av dette gir Facebook enda større reklameinntekter i Norge i 2014, ifølge Grimmert.

- En omsetningsvekst i størrelsesorden 50 prosent for Facebook i Norge i 2014 med en enda høyere andel på mobil vil ikke overraske.

Ungdomsproblem
Han ser imidlertid skyer i horisonten for Facebook. Utfordringene handler om tidsbruk, varelager og ungdommen.

- Spenningsmomentet er om Facebook klarer å holde oppe tidsbruken på Facebook-veggen hvor annonsene vises. De unge har ikke rømt Facebook, men bruker langt mer tid i lukkede grupper og på chat. Her er det ikke annonser på mobil. Facebook kan derfor få et varelagerproblem, spesielt i de yngste målgruppene, spår Grimmert.

Han mener norske medier må lære av Facebooks kommersielle gjennombrudd på mobilen.

- Da Facebook flyttet annonsene inn i nyhetsstrømmen fant de gullegget for mobilannonsering. Få medier klarer å mikse annonser like elegant inn i annet innhold som Facebook. Her må norske mediehus se og lære.

- Hvordan kan norske mediehus i større grad utfordre konkurransen fra kjemper som Google og Facebook?

- Den sterke veksten i mobilinntekter viser at norske mediehus gjør mye rett. Men de har store utfordringer i forhold til Google og kanskje spesielt Facebook. Annonseformatene hos Facebook fungerer bedre ved at det er lynende enkelt for en annonsør å lage en annonse som fungerer som en velfungerende vei videre til annonsørens hjemmeside. Annonsøren kan poste en nyhet fra nettsiden, bilder eller video og enkelt spre dette videre som annonser. Det fungerer ypperlig både som selvbetjeningsløsning og for å skape godt innhold med høye klikkrater. Jeg tror mediehusene må tilby løsninger som gjør selve annonseproduksjonen enklere og rimeligere for annonsørene, sier Grimmert.

- Fordel Facebook
Han mener Facebook opererer med flere fortrinn i annonsemarkedet:

- Den store fordelen til Facebook er målretting. Jeg kan vise en annonse kun til menn over 30 som bor i Bergen og arbeider hos Statoil, til alle som liker Matprat eller til gifte kvinner over 40 i Trøndelag. Her har jeg forventninger til at mediehusene blir langt bedre. Schibsteds arbeid med Spid er veldig spennende. Men foreløpig er det så trøblete at jeg med de fleste annonseløsningene hos nettavisene ofte når mange som ikke er i min målgruppe, sier han.