Ikke før FremantleMedia har meldt sin ankomst i det norske tv-markedet, kommer det en ny tv- og filmgigant inn på det norske tv-markedet. For i går slapp det amerikanskbaserte Hollywood-studioet, Time Warner Inc., nyheten om at selskapet produksjonsstudio Warner Bros kjøper det nederlandske tv-produksjonsselskapet Eyeworks.

Ifølge internasjonale medier er prisen på 273 millioner amerikanske dollar, eller rundt 1,6 milliarder norske kroner. Oppkjøpet vil gi Warner Bros innpass i 14 markeder i Europa i tillegg til Sør-Amerika, Australia og New Zealand. Ifølge en melding fra Warner Bros markerer oppkjøpet «en milepæl» for Hollywood-selskapet.

- Vårt foreslåtte oppkjøp av Eyeworks’ 15 lokale produksjonsselskaper representerer et betydelig neste skritt i vår strategi og videre styrking av Warner Bros.' posisjon i den globale tv-verden, sier Kevin Tsujihara, som til daglig er toppsjef i Warner Bros Entertainment

Warner til Norge
Oppkjøpet av Eyeworks forventes å være gjennomført senere i 2014, avhengig av myndighetenes godkjennelse. Dermed fortsetter tv-produksjonsmarkedet å konsolideres. Markedet i Norden er i dag samlet på noen få hender og disse er tunge aktører og multimilliardselskap som Zodiak, Fremantle, Endemol, ITV, MTG og Banijay som alle også er til stede i det norske markedet.

Nå kommer også Warner Bros til det norske markedet.

- For Eyeworks Dinamo er dette et viktig steg i utviklingen fra et lite og uavhengig produksjonsselskap, til å inngå i en stor, global familie med fokus på kvalitet, kultur og underholdning, sier administrerende direktør i Eyeworks Dinamo, Odd Arvid Strømstad, til Kampanje.

Den erfarne tv-produsenten leser oppkjøpet som at Warner Bros med dette ønsker å bygge seg opp utenfor USA og at Skandinavia er et viktig territorium for dem.

Warner Bros Television er et selskap i Time Warner-gruppen som fokuserer på tv-produksjon. De har bygget seg opp over få år og tar et stort steg når de nå kjøper Eyework. Det betyr at Warner nå satser på tv-produksjon i alle de territoriene de overtar, sier Strømstad.

- Stolt
Oppkjøpet i Norge kommer i stand etter at Dinamo i forrige uke solgte sine 49 prosent av aksjene i tv-produksjonsselskapet til majoritetseier Eyeworks som satt på 51 prosent av aksjene. Eyeworks kjøpte resten av aksjene fra Dinamo for å kunne videreselge 100 prosent til Warner Bros.

Les også: Selger halve Dinamo Story

- Jeg er svært fornøyd med dette og stolt over å ha bygd selskapet fra et lite uavhengig selskap i Dinamo-familien til nå å trå inn i et selskap som har nesten hundre års historie, sier Strømstad.

- Hva skjer med Eyeworks-navnet?

- Sannsynligvis vil Eyeworks som navn forsvinne. Dette gjenstår imidlertid å se og vil bli avklart i de kommende ukene, sier Strømstad.

Strømstad mener videre at avtalen vil styrke Eyeworks Dinamo på flere områder. Eyeworks Dinamo er ikke av de aller største norske, tv-produksjonsselskapene men hadde i 2012 en omsetning på over 100 millioner kroner. Selskapet hadde i 2012 et overskudd på snaue fire millioner kroner etter å ha produsert tv-programmer som «Nobelkonserten», «Spellemannprisen», «Amanda», «Jul på Slottet» og flere andre tv-serier.

- Warner Bros.vil bringe nye ressurser, formater, kolleger og kompetanse inn i selskapet. Nyheten ble mottatt med stor entusiasme blant alle våre dyktige medarbeidere, sier Strømstad.

Vil vokse internasjonalt
Oppkjøpet er også et signal om at de amerikanske gigantene sikter internasjonalt for å finne nye muligheter for vekst. For et drøyt år siden kjøpte det amerikanske tv-konsernet Discovery de nordiske ProSiebenSat1-kanalene der TVNorge inngår.

- Denne avtalen handler så absolutt om vekst. Det er vanskelig å tenke seg at vi blir særlig større på drama og film i USA. Det eneste området vi kan vokse på nå er tv-formater og konsepter, sier Jeffrey Schlesinger, som er en av toppene i Warner Bros. Worldwide Television Distribution.